2021 Muammer Hacıoğlu Şiir Ödülü Duyurusu

Klaros Yayınları ve Hacıoğlu Ailesi tarafından düzenlenen, 2021 Muammer Hacıoğlu Şiir Ödülü’ başvuruları başlamıştır.

ÖDÜL BAŞVURU KOŞULLARI:

  • 1) Ödül Seçici Kurulu; Ramis Dara, Hüseyin Peker, İlyas Tunç, Lokman Kurucu ve Volkan Hacıoğlu’ndan oluşmaktadır.
  • 2) Ödüle 1 Ocak 2020 ve 1 Ocak 2021 tarihleri arasında yayımlanmış bir kitap ya da yayına hazır bir dosya ile aday olunabilir. Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
  • 3) Ödüle kişiler kendileri doğrudan katılabilir; kitap kategorisinde ise, yayınevleri şairin onayını almak koşuluyla katılabilir. Jüri üyeleri yarışmaya katılmayan bir şairi aday göstere bilir. Jüri ayrıca değer gördüğü eserlere “Jüri Özel Ödülü” verebilir.
  • 4) Ödül katılımındaki kitap ya da dosyanın daha önce herhangi bir ödül almamış olması gerekmektedir.
  • 5) Ödüle son katılım tarihi 15 Eylül 2021’dir.
  • 6) Seçici Kurul tarafından bir şaire de “ŞİİR EMEK ÖDÜLÜ” verilecektir. Bu kategori yarışmalı değil seçici kurulun takdirindedir.
  • 7) Kitap dalında birincilik ödülü olarak 2500 Tl verilecektir. Dosya dalında birincilik alan şairin dosyası ise Klaros Yayınları tarafından yayınlanacaktır.
  • 8-Ödüle aday olacak şairler; adı, açık adresi ve kısa yaşam öyküsüyle birlikte, kitaplarını ya da şiir dosyalarını fiziki olarak (6 adet) aşağıdaki adrese “Muammer Hacıoğlu 2021 Şiir Ödülü” yazarak gönderecektir; LOKMAN KURUCU adına; KÜLTÜR MAHALLESİ, KONUR SOKAK, 28/ 3, ÇANKAYA – ANKARA (0552 522 92 15 ). Posta ve kargo gecikmelerin sorumluluğu sekretaryaya ait değildir.
  • 9) Ödül için gönderilen yapıtlar açıklanmaz, yalnızca ödül kazananlar duyurulur
  • 10) Ödül kazanan yapıtlar 2021 yılı Kasım ayında açıklanır ve Muammer Hacıoğlu anısına düzenlenecek bir törende verilir.
  • 11) Ödüle başvuranlar ilan edilen tüm koşulları kabul etmiş sayılır.

Ayrıntılar için; MUAMMER HACIOĞLU ŞİİR ÖDÜLÜ BAŞVURU FORMUNUN DA BULUNDUĞU ADRES: Klaros yayınevi https://klarosyayinlari.com/yaziDetay/17

Klaros Yayınları ve Hacıoğlu Ailesi tarafından düzenlenen, 2021 Muammer Hacıoğlu Şiir Ödülü’ başvuruları başlamıştır.

Muammer Hacıoğlu, (d. 16 Eylül 1945 Eyüpsultan, İstanbul – ö. 4 Nisan 1992) Türk Şair

Manastırlı Şadiye Hanım (d. 1919) ile Üsküplü Niyazi Hacıoğlu (d. 1918, Makedonya – ö. 4. Ekim 1978, Paris)’nun oğludur. II. Dünya Savaşı yıllarında Yugoslavya’dan göç eden bir ailenin tek erkek çocuğu olarak doğdu. Öğrenimini ilkokuldan sonra sürdürmedi. Olumsuz koşullar altında geçen çocukluğu ve içinde yetiştiği toplumun ekonomik ve sosyal gerçekleri daha sonraları “Türk halkının özlemlerini ve toplumsal sorunlarını yansıtan şiirleri”nin ana konusunu oluşturdu.

Askerlikten sonra 1972’de İstanbul’da Beyoğlu Sanat Galerisi’nde ilk resimli şiir sergisini açtı. Şiirleri VarlıkSoyutYansımaPapirüsHâkimiyet SanatOzancaÇağdaş Türk Şiiriİnsancıl vb. edebiyat dergilerinde yayınlandı. “Doğmamış Çocuklara” adlı şiiri Yılmaz Güney’in Arkadaş filminde ‘başka birinin şiiri sahiplenmesiyle’ kendisinden izin alınmaksızın kullanıldı.

Çağdaşlarınca “yaşantısının acı öyküsünden güç alan güçlü bir şair” olarak nitelendi. 70’li yıllarda şiirleri TRT Radyosu’nda Nedret Selçuker ve Neval Tuncer tarafından pek çok kez seslendirildi. Aynı dönemde Suavi Sualp ile ortak çalışmalar yaptı. Cüneyt Arkın’ın Yıkılmayan Adam adlı filminde rol aldı.

İlk kitabındaki “Çilli Kız” adlı şiiri Ateş Mehmet Lami tarafından bestelendi. Şarkıcı Emrah bir şiirini repertuvarına aldı. “Suç” adlı şiirini ise Selda Bağcan, Ziller ve İpler albümünde kısaltılarak besteledi. Behçet Necatigil’in Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü’nde var olan maddesi yeni baskılardan çıkarıldı.

“Kültürü moda gibi tüketenlerin kendisinden haberleri bile olmayan protest şair” Muammer Hacıoğlu’nun toplumcu gerçekçi çizgideki şiirlerinin coğrafyasında insan, insanın insanla ilişkileri, Doğu ve Doğu insanı önemli yer tutar. Yaşadığı dönemde ülkenin siyasi durumu şiirlerinin özünü oluşturmaktadır.

68’li yıllardan 12 Eylül 1980’e dek geçen süreç içinde yayınladığı dokuz şiir kitabında, dönemin gerilimli ve zor günlerinin derin izleri vardır. Kitaplarında gecekonduları yıkılanları, grevdeki işçileri, feodal zincirleri kırmak için büyük kentlere göç eden insanları anlattı. Şiirlerinin konu haritası daha da ötelere, maden ocaklarından dokuma tezgâhlarına, zindanlardan Vietnam’a, Küba’ya dek uzanır.

Önceden yayınlanmış şiirlerine yenilerini ekleyerek oluşturduğu Mayın Tarlasında Büyüyen Çiçek adlı son kitabını 1991 yılında yayınladı. 4 Nisan 1992’de sirozdan yaşamını yitirdi. Edirnekapı Şehitliğine defnedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir