Fatma (Netflix – 2021)

Konuk Yazar : Pelin Kumral

Birtakım formüller ya da oyuncular tutunca aynı formül ve oyuncu üzerinden fazla düşünülmüş imajı verilerek seyirciye çok acayip bir şey izliyorsun tatlım, sakın beğenmemeye kalkma, beni yücelt, öv beni manipülasyonu yapma modasının devamını Fatma ile izlemiş bulunuyoruz.

Hemen konuyu açalım:

Burcu Biricik, Şeref Meselesi dizisindeki performansıyla Yasemin Kay Allen’ın mutluluğunu engelleyen kız karakteriyle bütün şimşeklerimi üzerine çektikten sonra Hayat Şarkısı dizisinde partneri Birkan Sokullu’yla güzel bir ikili oluşturarak yüzümü güldürmüş kendisini sevdirmişti. İyi bir oyuncu olduğunu düşünmüştüm tabii ki. Karı koca Instagram’larını bile takibe aldığım, çok da sevdiğim bu tatlı insanları dağ taş seyahat fotoğraf ve videolarıyla da izleyerek fanlığın doruklarında yaşarken pandemi araya girdi.

Yepyeni de bir dönem başladı gibi oldu. Bu belirsiz dönemde Burcu’ya gördüğüm kadarıyla sayısız teklif gelmeye başladı. Bugün Kırmızı Oda, ertesi gün reklamlar, bir sonraki gün Camdaki Kız en sonunda hiç ara bile girmeden Fatma’da görünce yavaş yavaş farketmeye başladım ki Burcu’nun aslında dudak sarktırmak, göz kırpıştırmak gibi her karakterde kullandığı mimikleri dışında pek de bir numarası yok. Aslında ara verse çalışsa değişse karakter yaratımına girse belki bambaşka bir iş çıkartacak ama buna vakti yok! Nasıl olsun ki az önce Boncuk’tu şimdi Nalan. Burcu belli ki akarken dolsun demeye başladı, evini alıp seyahatine gideceği bir 9-5 işi yapmış oyunculuğu. Eğer Fatma ’dan sonra gene ekranda göreceksek lütfen saçını bari yeşile filan boya, takma diş tak ne bileyim kaşlarını farklı aldır birşey yap lütfen. Ve herşeyden önemlisi Burcu’ya Oscar verin diyen goygoycuları dinleme.

Gelelim diğer konuya o da formüller konusu:

Biz bu masalı daha önce Öykü Karayel’den dinlemedik mi? Temizliğe giden başı kapalı kız. Şimdilerde marjinal, modern mi artık ne deniyorsa öyle adlandırabileceğimiz kadınların şive yaparak çeşitli rollere bürünüp üç beş tane zorlama laf söyleyerek şimdinin terimiyle “caps” olmaya adaylığı!

Toplum tarafından görünmez olanlar sadece bej mantolu kızlar değil sevgili senaristler. Bu dünyada sesi duyulmayan, görünmez olan ne kadınlar ve erkekler var ki onlar belki de ideal bir evlilik, ideal bir hayat, ideal bir kariyer yaşadığını düşündüğünüz insanlar. Azcık yaratıcılık çok da büyük bir beklentimiz yok aslında.

Üç beş tutmuş diziyi -ki onlara da bayılmamıştık-harmanlayıp yeni bir dizi yapmanın gerçekten hiçbirimize uzun vadede faydası yok. Bu her konuyu işleyeyim de her bir yandan izleyici kazanayım anlayışının getirisinden çok götürüsü var. Resmen sınava çalışmamış öğrencinin ortaokulda “Hocam istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz” diyip başı sonu belli olmayan tarih sınav kağıdı gibi bir dizi olmuş. Kağıt ve kelime sayısı artarsa notu da artar arzusuyla Fatih’in İstanbul’u fethedişinde atları şahlandırıp edebiyat yapmış, bilmediği soruyu boş bırakmamak için alakası olmayan şeylerle doldurmuş kafası karışık öğrencinin sınav kağıdı gibi…

Dizide beğendiğim ve keşke sahneleri daha uzun olsaydı daha çekilir kılardı dediğim kişi Uğur Yücel’in oynadığı yazar karakteri oldu bunu söylemeden geçemeyeceğim. Oynadığı kısa süre içinde bile ağırlığını hissettirmiş. İkincisi de Fatma ’nın komşusunu oynayan Gülçin Kültür Şahin. Kadın insanın içini şişiren türden ama o kadar gerçek bir karakter ki fazla süslemeden, abartmadan da oynamış bu bile beğenmek için yeterli bir sebepti.

Bir ara tüm Twitter birleşip Burcukuşa Oscar, Cesar, Altın Küre bağışlarken sen kimsin ki kızım diyerek farklı görüşte birileri var mı diye Ekşi Sözlük’e baktım. Evet vardı, pek sevindim yalnız şöyle bir yorum gördüm ve belki de beni en çok şaşırtan da bu oldu. Bir yorum yapmak zorunda mısınız izleyip geçin demiş birisi. İzlediğimiz şeylere yorum getirmeyecek ve sadece izleyeceksek üç beş teneke robottan ne farkımız kalacak ki. Nötr olmaktansa karşıt olmayı tercih ettim🤣🤣🤣🤣 ve hatta ödül ve keyif bağışlayanları da bağrıma bastım en azından düşünüyorlar, düşünceleri ne olursa olsun 😁

Harika bir gün olsun bir dahaki sefere de taş gibi bir diziye yorum yapma dileklerimle kalpler, sevgiler ❤️

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Pelin Kumral – Mayıs 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir