Dursun Salkım’a Veda

Dursun Salkım

Altı Yeşilçam filminin baş rolünü de oynayan şarkıcı Dursun Salkım (80), üç doz aşıya rağmen COVID-19 sebebiyle öldü.

Ben Salkım’ı hiç dinlemedim. Türk Müziği şarkıcısı olarak anılıyor ama anladığım Klasik Türk Müziği‘nden ziyade, 60’larda piyasa müziği tabir edilen, 70’lerdeki arabesk furyasına bir manada öncülük etmiş şarkılar söylüyormuş. Şükran Ay gibi o da, döneminde Klasik Türk Müziği dinleyicilerinin “avam” bulduğu, ama A sınıfına hitap etmese de sahnesinin olsun plaklarının olsun alıcı zümresi olan, yani “müşterisiz meta” olmayan bir şarkıcıymış.

Öğretmenlik yaparken 60’ların başında şarkıcılığa başlamış. İlk plağı Gazeteci Çocuk‘tan itibaren, aralarında Hasta Ettin Beni, Aşka Lanet, Bu Ne Biçim Aşk Böyle, Son Kadeh, Ağaran Saçlarım, Aşk Şarabı, Sabır Taşı vb olan altmış beş (65) 45’lik ve 5 LP yaptı. 90’ların ortalarına kadar plak doldurmaya ve sahneye çıkmaya devam etti. 2001’de kızı Yeşim Salkım’ın prodüktörlüğünde epey aradan sonra son bir LP daha yaptı. Daha sonraki senelerde de uzun aralarla kızıyla bir kaç sahne çalışması yaptı.

Yeşilçam’da, çoğunluğunu “Yeşilçam’ın Ed Wood’u” merhum Oğuz Gözen‘in çektiği 6 filmin baş rolünde yer aldı: Hiç/Hayat Cehennemi (1971, Yön: İhsan Yüce), Belki Yıllar Sonra (1972, Yön: Oğuz Gözen), Denizden Gelen Kız (1972, Yön: Oğuz Gözen), Öldüren Şarkı (1972, Yön: Oğuz Gözen), Zahidem (1982, Yön: Oğuz Gözen), Bir Şarkılık Mutluluk (1983, Yön: Oğuz Gözen).

Nerdeyse tüm basında, Salkım’ın ölümüne dair haberlerde aynı copy paste hata yapılmış. Bir dönemin ünlü assolistlerinden merhum Sevim Tuna’nın karısı ve kızı Yeşim Salkım’ın ortak kızları olduğu yazılmış. Dursun Salkım’ın Yeşim Salkım ve erkek kardeşinin annesi olan eski karısının da ismi Sevim Tuna ama şarkıcı Sevim Tuna’yla alakası yok. Merhum Sevim Tuna’nın küçük kızı Filiz’i tanırdım, ne Dursun Salkım’la, ne de Yeşim Salkım’la en ufak alakaları yoktu.

Mehmet Atak’ın 07 Eylül 2021 tarihli Facebook iletisinden.

Yayına hazırlayan : Sabahattin Bilgiç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir