Kaset Kapaklarında Feri Cansel

Bugün günlerden 2 Eylül. Yeşilçam’ın bahtsız güzellerinden Feri Cansel in maddi dünyayı terk ettiği tarih. 38 yıl önce bugün yalnızca 39 yaşındayken aramızdan ayrılan ölümsüz yıldız, her daim genç her daim güzel. Şüphesiz ki daha yapacağı çok şey vardı fakat filmleri izlendiği sürece yaşamaya ve hatta ölümsüz olmaya devam edecek. Kesintili de olsa 15 yıl süren film kariyerinin ardında bıraktığı 130 civarı film bugün tek tesellimiz. İyi ki sinemamızda var oldu ve iyi ki kendisiyle bir şekilde aynı çağa denk gelebildik. Kendi adıma müteşekkirim.

Bu yazımda Feri Cansel’in kapak modeli olduğu kasetleri tanıtacağım sizlere. Uzun zaman önce araştırdığım konuyu Feri Cansel’in vefatının 38. sene-i devriyesinde sizlere sunmayı istedim. Umarım kaset toplayan arşivcilerin ve Feri Cansel hayranlarının hoşuna gider hazırladığım içerik. İkili gruplar halinde kronolojik olarak sunacağım kaset kapaklarını incelemeye başlayalım o halde.

Minareci Kaset Almanya

50’li yıllarda İstanbul’da deri kösele toptancılığı yaparak geçimini sağlayan genç işadamı Tahir Minareci, 27 Mayıs İhtilali olunca işini kaybetmişti. Çareyi binlerce akranı gibi daha güzel bir gelecek umuduyla Almanya’ya göçmekte bulmuştu. 1964 yılında geldiği Münih’de türlü işlere girip çıkan fakat hiç birini benimseyemeyen Tahir Minareci’nin aklına günün birinde parlak bir fikir geldi. Almanya’da yaşayan Türkçe müziğe hasret gurbetçilerimizin müzik dinleme ihtiyacını gidermek için müzik işine girmeyi karar verdi. Soy ismini verdiği firmasıyla faaliyetlere başladığında takvimler 1969 yılını göstermekteydi.

Kısa sürede işleri büyüterek Almanya’nın ve hatta Avrupa’nın en büyük müzik şirketlerinden birinin patronluğunu yürüten Tahir Minareci, trendleri takip ederek önce video kaset sonrasında CD yapımcılığına yönelerek önemli hizmetlerde bulunmaya devam etmişti. Saygın ve dürüst bir iş adamı olarak bilinen yapımcı, uzun süre boğuştuğu hastalıklara yenik düşmüş ve 03 Ocak 2014 tarihinde ebediyete uğurlanmıştı. Vefat ettiğinde 91 yaşındaydı ve ardında devasa bir müzik külliyat bırakmıştı.

Minareci külliyatını ilk incelediğimde Feri Cansel kapaklarının fazlalığı ilgimi çekmişti. Hayatının son on yılında sahnede de aktif olan Feri Cansel’in müzik kariyerindeki tek basılı materyali Minareci’den 1978 yılında çıkan Şuh Rakkase kasetiydi. Albümün detaylarını 23 Eylül 2018 tarihli yazıma tıklayarak okuyabilirsiniz: https://sinematikyesilcam.com/2018/09/feri-cansel-suh-rakkase-1978/

Şuh Rakkase’nin öncesinde ve sonrasında pek çok Minareci kasetinin kapağını süslemiş güzel yıldız. Belli ki Minareci firmasının popülaritesinin zirvesindeki Feri Cansel’e özel bir ilgisi varmış. Hem kaset kapaklarının çokluğu hem de yıldızımıza yaptıkları albüm bu ilginin en büyük kanıtları adeta.

Mine Şen – 3147 – 1975 / Sevda Alpay 5 – 3362 – 1978

Kaset Kapaklarında Feri Cansel 1

Minareci kasetleri üzerinde nadiren de olsa rastladığımız içerik kapak uyumsuzluğunun örneği bu iki kaset görenleri şaşırtıyor.

1975 tarihli Mine Şen ve 1978 tarihli Sevda Alpay 5 kasetlerinin kapağında Feri Cansel fotoğrafları kullanılmış ne hikmetse. Her iki sanatçı da oldukça güzel fakat tahminimce satışa olumlu katkısı olsun diye Feri Cansel fotoğrafları tercih edilmiş. 60’ların önemli kadın Halk Müziği yorumcularından Mine Şen ve Sevda Alpay’ın 45’liklerinin toplandığı kasetlerin içerikleri benim çok hoşuma gitti. Türün meraklılarının edinmesinde fayda var diyerek izninizle diğer iki kasetin tanıtımına geçiyorum.

Kupa Dörtlüsü – Şıngırdak Oyun Havaları 2 – 3446 – 1980 / Pops Dinamit Aranjmanlar 15 – 3488 – 1980

Feri Cansel’in kapak olduğu tanıtacağımız sıradaki iki kaset, zengin içerikleriyle adeta hazine statüsünde.

1968 yılında bir araya gelerek müzik yapmaya başlayan taverna ekibi Kupa Dörtlüsü, 70’lerin ortalarına kadar aktif kalırken hem solo hem de eşlik ettikleri onlarca plakta, sahne aldıkları mekanlarda türünün en önemli temsilcisi konumundaydı. 1980 yılında Minareci’den piyasaya sürülen Kupa Dörtlüsü toplama albümü niteliğindeki Şıngırdak Oyun Havaları 2 her yönüyle ilgiyi hak eden bir seçki. 1977 yılında Diskotür‘den çıkan tek solo LP’leri Oyuna Davet albümünden bazı şarkılar ve daha önceden piyasaya sürülmüş bazı 45’likler toplanarak albüm haline getirilmiş. Kapakta ya da kasette grup isminin yazmaması olayı daha da ilginç kılıyor. Dikkatimi çeken Feri Cansel kapak fotoğrafı, bu hazine niteliğindeki kaseti keşfetmemi sağladı.

Şıngırdak Oyun Havaları 2’den kısa bir süre sonra piyasaya sürülen 3488 kod numaralı bir diğer Minareci yapımı Aranjmanlar 15 / Pops-Dinamit‘in kapağında yine Feri Cansel var. Güzel yıldız fotoğraf stüdyosundan çıkmış, çimenlere sere serpe oturup poz vermiş. Güzelliği her zaman ki gibi büyüleyici. Diskotür 45’lik kataloğundan seçilen Anadolu RockFolk repertuarı kayıt kalitesiyle dikkat çekmekte. 18 şarkının olduğu albümde Erkin Koray Yeraltı Dörtlüsü, Aziz Azmet, Ergenekon Destanı, Ajlan ve 3 Ozan, Sıla 4, Türeyiş, Evrim 5 gibi güzide isimler var. İçeriği oluşturan 45’likleri bulmanın artık çok zor olduğu günümüzde bu kasete sahip olmak türe ilgi duyan her koleksiyonerin hayali desem abartmış olmam.

Kemani Cemal – Hareketli ve Sözlü Oyun Havaları – 3777 – 1984 / Kemani Cemal – Hareketli ve Sözlü Oyun Havaları – 4060 – 1985

Feri Cansel, vefatından sonra da kasetlerin kapaklarını süslemeye devam etti. Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses, Safiye Ayla ve Zeki Müren gibi sanat müziğinin dev isimleriyle çalışan Edirneli Kemani Cemal‘in (Çınarlı) Minareci’den bir yıl arayla çıkan seri albümlerinin Cemali İdaresinde Sözlü Oyun Havaları (3777 ve 4060) kapağında Feri Cansel’in sandalyede verdiği pozları görüyoruz. Kapakları aynı olan albümlerin içerikleri farklı. Görselleri artık aktif olmayan turkuyolculari.de isimli forumdan almıştım vakti zamanında. Dolayısıyla görseller gördüğünüz gibi logolu. Olsun, en azından bu kasetlerin varlığından artık haberimiz var. Feri Cansel hayranları tanıttığım bu kasetlerin peşine düşebilir.

Türküola Almanya ve 747

Feri Cansel’in kapak güzeli olduğu Minareci kasetlerinin haricinde iki farklı firmayı daha tespit ettim. Bu firmalar Türküola Almanya ve Suudi Arabistan menşeli 747.

Oynak Oyun Havaları – 472 – 1976 / Kupa Dörtlüsü – Şıngırdak Oyun Havaları 2 – T 451 – 198X

Kaset toplayanların aşina olduğu Türküola firmasının klasikleşmiş kırmızı zemin üzerine beyaz yazılı kasetlerinden 472 kod numaralı toplama Oynak Oyun Havaları‘nda pembe bir otrişe sarılan ve objektife çapkın bakan bir Feri Cansel güzelliği görüyoruz.

Yazımızdaki son görsel Suudi Arabistan firması 747‘nin bastığı Şıngırdak Oyun Havaları 2 kaseti. Yukarda bahsettiğim Minareci’nin ürettiği kasetin kapağına Türk bayrağı konulmuş. İçerik yukarda tanıttığım Minareci kasetiyle birebir aynı. Uzun bir süre önce internette bulduğum görsel oldukça küçük boyuttaydı, sitede sunduğum formatta görsel biraz bulanık ama dikkatli bakıldığında Feri Cansel fark ediliyor. 747 firmasının benzer kasetlerinde olduğu gibi kapaktaki model boyanmış ! Evet, bildiğiniz boyanmış. Feri Cansel’in vücudu pembeye boyanarak adeta ek kıyafet giydirilmiş. Ülkemizdeki Erotik Furya afişlerinden ve lobi kartlarından mahrem yerlere uygulanan boyamalı giydirmelere gözlerim alışkın fakat kaset üzerinde çırılçıplak olmayan modelin boyamalı haşemayla giydirilmesi ilginç doğrusu. Belli ki Suudi’ler kaset kapaklarında da uygulamışlar katı kurallarını. Sağlık olsun. Dünya gözüyle haşemalı Feri Cansel kaset kapağı da görmüş olduk böylece.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç – Eylül 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir