Kitap Kapaklarında Sevda Nur

Hepinize selamlar değerli okurlarımız. Son iki yazımda reklam yıldızı olarak mecmuaları süsleyen Yeşilçam yıldızlarına yer vermiştim. Bu ay yeniden kitap kapaklarına meyletmek istedim. Yaklaşık iki sene önce kaleme aldığım bir yazımda Seksoloji kitaplarına kapak olan altı Yeşilçam yıldızının yer aldığı sekiz kitabın kısa tanıtımını yapmıştım. Gözleri ve gönülleri açan bu yazıyı ıskalayanlardansanız sizi şöyle alalım :

https://sinematikyesilcam.com/2019/02/yesilcam-yildizlari-erotik-kitap-kapaklarinda-1/

Devam edeceğimi söylemiştim. O halde bu yazıda sözümü tutmuş olayım. İsimleri yeniden 5’erli 6’şarlı gruplara ayırmaktansa bu yazıda tek bir isme yer vereyim dedim. Kitap kapaklarında kullanılan pozlarıyla bu yazıya konu olan ve ismi şimdilerde unutulan Sevda Nur‘a torpil geçeyim istedim. 1944 İstanbul doğumlu Nevval Köroğlu küçük yaşta dansa ilgi duymuş ve Dansözler Kraliçesi namıyla girdiği Yeşilçam’da 60’lı yıllarda hatrı sayılır sayıda filmde rol almış sevimli bir oyuncuydu. Siyah saçları ve güzel gözleriyle dikkati çeken dönemin en masum en duru yüzlerinden birine sahip olan genç oyuncu, akranı olduğu Yeşilçam’ın Sevda’sı Sevda Ferdağ gibi büyük bir yıldız olamamış, beyazperde kariyeri boyunca ekseriyetle yan rollerde görünmüştü.

Görüntü yönetmeni Gani Turanlı ile evlenip ayrılan ve akabinde Beşiktaşlı futbolcu Yusuf Tunaoğlu ile olan birlikteliğiyle boyalı basında ilgi odağı olan Sevda Nur’u keşke daha çok filmde ve daha çok başrolde izleme şansına sahip olsaydık. Güzel oyuncu, 70’li yıllarda da pek ala isminden söz ettirebilirdi fakat daha otuzuna varmadan Yeşilçam’a veda ederek köşesine çekilmeyi tercih etmişti. Mayıs 2011‘de aramızdan Sevda Nur’u bu yazı vesilesiyle analım ve sitemizin sayfalarına arşivlik bir yazıyı daha not düşelim.

Hazırsanız başlayalım o halde Kapak Kızı Sevda Nur’un kapaklarını süslediği iki kitabı tanıtmaya :

DANSÖZLER Albümü

Sevda Nur 2

İlk görsel 1960’lı yılların ilk yarısında piyasaya sürüldüğünü düşündüğüm DANSÖZLER Albümü isimli kitabın kapağından. İçi tıka basa görselle dolu kitabın basım yılı ve yayın evi hakkında bir bilgi yok. Gördüğünüz gibi oturduğu çakıl taşlarının üzerinde bikinisiyle poz veren sempatik güzel, gülüşüyle insanın içini ısıtıyor. Nilüfer Sezer, İnci Birol, Yüksel Şenkaya, Tahiyye Salem, Nana, Semiramis, Babuş, Sedef Türkay, Özcan Tekgül, Leyla Sayar gibi dönemin yıldız dansözlerinin ve rakibelerinin birbirinden nefes kesici pozlarıyla göz okşayan kitapta Sevda Nur’a yedi tam sayfa ayrılmış.

1965 Cinsiyet Yıllığı

Sevda Nur 1

Sanki yüz yıl öncesinin Paris’inden fırlamış bu ikonik fotoğraf tek kelimeyle büyüleyici. Cağaloğlu Yokuşu 40 Numara’ya konuşlanan Can Yayınları‘nda çıkan bu kitap Sinan Matbaası‘nda basılmış, editörlüğü Nihat Özcan üstlenmiş. Cinsi meseleler üzerine bilgi verme amacı güden kitap, mutlu bir evlilik hayatı için öğütler vermeyi de ihmal etmemiş. 48 sayfalık kitabın iç sayfalarında kim olduğunu teşhis edemediğim iki görselin yanı sıra arka kapakta meslektaşı Aysel Tanju‘nun harika bir pozuna yer verilmiş.

Bonus: Kıymetli sanatçımız Sevda Nur’un rol aldığı filmlerin listesiyle yazımızı nihayete erdirelim.

1960 – Ve Allah Aptalları Yarattı, Cici Katibem / 1962 – Şeytan Bunun Neresinde, Sevimli Serseri, Zoraki Milyoner, Aşka Kinim Var, Bir Milyonluk Macera / 1963 – Kelepçeli Aşk, Yavaş Gel Güzelim, Badem Şekeri, Zehir Hafiye, İki Gemi Yanyana, Aman Kimse Duymasın, Kavgasız Yaşayalım / 1964 – Satılık Kızlar, Erkek Ali / 1966 – Altın Çocuk, İstanbul’da Randevu, Aslan Pençesi, Bu Şehrin Belalısı, Gaddarlar, Bir Millet Uyanıyor, Erkek ve Dişi, Ailenin Yüz Karası / 1967 – Sürtüğün Kızı, Ölüm Saati, Kilink Soy ve Öldür, Son Gece, Kız Kolunda Damga Var, Silahsız Dövüşelim, Bozkurtların İntikamı, Üç Sevdalı Kız, Yarın Çok Geç Olacak / 1968 – Aşkla Sev Kinle Vur, Kanlı Oba, Benimle Evlenir misin / 1969 – Vatan ve Namık Kemal, Gurbette Ölenler, Yuvamı Yıkamazsın, Yanık Kaval, Galatalı Fatma, Boş Beşik / 1970 – Çileli Bülbüller, Sevgilim, On Kadına Bir Erkek / 1971 – Sevimli Serseri, Cambazhane Gülü Fadime, Süper Adam / 1972 – Kadersizler / 1973 – Kolsuz Kahramanın Kolu, Dağlar Kurbanı (Filmografi Kaynak: tsa.org.tr)

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç – Aralık – 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir