Emel Sayın : ”Sinemayı tanıtma aracı olarak kullandım”

Emel Sayın Hey

Amacım, Türkiye’nin her köşesine adımı duyurmaktı” diyen Emel Sayın, TV’nin sinemanın yerini aldığını, bundan böyle ancak çok beğendiği bir senaryo olursa setlere dönebileceğini söylüyor….

Emel Sayın 1976 yılını filmsiz kapadı. Zaman zaman çıkan ”Film çevirecek”, ”Setlere dönüyor” şeklindeki söylentilerin hiçbiri gerçekleşmedi. Halen İzmir’de çalışan Emel Sayın ile konuştuk.

Kendini tanıtmak için

”Sinemaya nasıl ve ne zaman başlamıştınız?”

”18 yaşımda Ankara Radyosuna doğrudan doğruya solist olarak kabul edildim. 1969 yılı sonlarına kadar, 6 yıl süreyle radyo ve sahneyi beraberce götürdüm. O yıl İstanbul’a taşındım ve Lalezar Gazinosu’nda ilk iddialı programlarıma başladım. Bu arada aldığım bir film teklifini kabul ederek ilk filmim olan ”Şampiyon” u yaptım. Rol arkadaşım Ayhan Işık’tı. Film yapmakta ki gayem, Türkiye’nin her köşesine kısa zamanda adımı ve sesimi duyurabilmekti…”

”O zaman sinemadan neler umuyordunuz?”

”Yukarıda da belirttiğim gibi beni sahnede görüp dinleme imkanına sahip olmayan, özellikle üç büyük şehir dışındaki seyirci ve dinleyicilere görünmek ce sesimle ulaşabilmek, onlara bu yolla kendimi tanıtabilmekti…”

”Umduklarınızı, yapmak istediklerinizi o devrelerde gerçekleştirebildiniz mi?”

”Evet yaptığım filmlerle umulanın çok üstünde ilgi gördük. Ve bazı filmlerim rekor seviyede hasılat yaptı. Bu yüzden, yılda bir film yapmak kararından şirket sahipleri ve işletmecilerin ısrarları ile vazgeçip yılda 3 film yapmaya başladım.”

”Bugün sinemaya yeniden döneceğiniz söylentileri var. Bunun için ne diyorsunuz?”

”Bugün için film çalışmalarına başlamam yalnızca bana getirilecek senaryolara bağlıdır.”

TV, sinemanın yerini aldı

”Daha önce sinemaya başlangıç yapan bir sanatçı olarak, uzun bir boşluktan sonra yeniden sinemaya dönmenizin sebepleri nelerdir? Sinemaya döneceğinize göre neler düşünüyorsunuz?”

”Sinemaya başladığım ilk yıllarda bir gayem vardı. Türkiye’nin en ücra köşelerine filmlerimle ulaşabilmek. 2 – 3 yıldır bu sorunum ortadan kalktı. Şimdi gerçek mesleğimi icra ederek, TV yolu ile dinleyicilerime ulaşabiliyorum, hem görüntüm hem sesim ile…

Ben sinemayı kendim için bir ikinci meslek olarak seçmedim. Sinemayı ancak mesleğimde kullanabileceğim bir araç olarak gördüm. Ancak şu an bana yapılan teklifleri, teklif yapan firmaların menfaatleri açısından değerlendiriyorum. Kendim için de senaryonun daha derli toplu olmasına dikkat ediyorum. Çünkü şahsıma katkısı yönünden sinema bana göre önemli ölçüde etkisini kaybetmiştir.”

Emel Sayın 01

”Bir şarkıcının sinemaya geçmesi sizce doğru olduğuna göre. Bir sinema artistinin de sahneye çıkması sizce aynı ölçüde değil midir?”

”Ben ve benim gibi birçok müzik sanatçımız mesleklerinde kariyer sahibi kişilerdir. Yani köklü bir eğitimden geçmişlerdir. Bu yüzden ben ve benim gibilerinin niçin film yaptıklarını ifade etmiştim. Bunun Batı’da örnekleri aynıdır.”

Nasıl ki ben kariyer sahibi kişilerin mesleklerine alternatif olamazsam, şöyle ki Devlet Tiyatrolarında baş rol oynamayı iddia ederek talip olamazsam. Sinemadan sahneye geçenler de eğer bizleri hedef seçmişlerse gülünç olurlar. Ama bizim mesleğimizde de alternatif olabilecekleri kişiler elbet vardır.”

‘Ön gücüm yenilendi”

”Sinemaya bir boşluktan sonra dönmenizdeki nedenleri, sinemanın sorunlarına bağlayabilir miyiz?”

”Hayır. Özellikle benim için televizyon, sinemanın yerini almıştır. TV’nin yaratıcı sinema sorunları, mesleği sinema olanları elbet de etkilemiştir. Ve bu rekabet bence sinema yapımcılarını olumlu yönde etkilemiştir. Ancak bu konuda sinemacıların yorumu sanırım daha doğru olur…”

”Bunun dışında sinema için bize neler söylemek istersiniz?”

”Bütün bu söylediklerim dışında, yaptığım 13 filmde severek oynadığımı belirtmek isterim. Son filmlerimde artan tecrübelerimle oyunculuğuma yeni yönler kattığıma inanıyorum.

Bundan sonra film yaparsam yine bütün içtenliğim ile, severek oynayacağım.”

Not 1Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2 : 10 Ocak 1977 tarihli Hey Dergisi‘nden ”Emel Sayın : Sinemayı tanıtım aracı olarak kullandım” isimli Bektaş Türk imzalı haberden.

Hey

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç – Ocak 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir