Bir Teselli Ver filmiyle ilgili yazıyı hazırlanırken aklıma Dert Ortağım şarkısı geldi. Bu şarkıyı dinlerken aklıma sadece Semiramis Pekkan değil, 1971 tarihli Kanunsuz Sokak filmi de geliyor. Film, Yeşilçam’daki avantür türündeki favorilerimden biri. Yeşilçam’ın önemli yönetmenlerinden Melih Gülgen, yönetmiş olduğu Ölüm Fermanı (1970), Belanın Kralı (1971) ve Cehenneme Dolmuş Var (1971) gibi filmlerin senaryosunu da yazdı. 1968’de Aşkların En Güzeli ile ilk çıkışını yapan yönetmen, 1972’de Parçala Behçet filmiyle çığır açarak Yeşilçam’da erotik-avantür filmlerin de öncüsü oldu. 70’ler boyunca Polisiye – Gerilim türünde de filmlere imza atan yönetmenin Adalet (1977) ve Baba Ocağı (1978) gibi filmleri hakkında yazılmış olan yazıları sitemizin arşivinden inceleyebilirsiniz.
Kanunsuz Sokak filminde baş rol, Türk sinemasının gelişimine katkıda bulunan İranlı oyuncu Cihangir Gaffari‘ye verildi. Yeşilçam kariyerine ortak yapım Tahran Macerası filmiyle başlayan oyuncu, 1969 tarihli Malkoçoğlu Cem Sultan filmiyle ünlendi. 1970 yılında ortak yapımlar çektikten sonra kötü adamdan baş karaktere geçerek avantür türünde parlamaya başladı ve Yaşar Tunalı‘nın sahibi olduğu Topkapı Film‘in baş yıldızı oldu. Topkapı Film kurulduğu ilk yıllarda avantür filmler üretmişti. İsmini değiştirdikten sonra modaya ayak uydurmuş ve 80’lerde dram – arabesk türünde filmlere yönelmişti.
Filmin Konusu
Zengin bir ailenin üyesi olan Ali (Cihangir Gaffari) ve bir gece kulübü şarkıcısı Tülay (Feri Cansel) birbirlerine aşıktırlar. Genç çift evlenmek ister fakat Ali’nin babası bu duruma karşı çıkar. Oğlunun ısrarına karşı koyamayan baba gençlerin evlenmesine razı olur. Gece kulübünün sahibi Debreli Ejder Hasan’ın (Behçet Nacar) gözü Tülay’dadır. Genç kadını bu evlilikten vazgeçirmek için ondan yüklü bir miktar para ister. Bu parayı Ali’nin babası karşılayınca Hasan başka bir plân yapmak zorunda kalır. Ali ile Tülay’ın evlendiği gün, Hasan ve adamları düğün konvoyunu basar. Çıkan çatışmada Ali’nin babası öldürülür.
Bunun üzerine Ali, misilleme yaparak Hasan’ın adamlarından birkaçını öldürür ve hapse düşer. Ali, hapishaneden mahkemeye nakli sırasında kaçar ve Hasan ile olan mücadelesini sürdürmeye karar verir. Ali’nin kaçtığını duyan Ejder Hasan, önce polisin yardımıyla onu yakalamaya çalışır. Ardından Tülay’ı kaçırmaya karar verir. Ali de boş durmaz ve rehin aldığı Mustafa (Doğan Tamer) karşılığında yüz bin lira ister Ejder’den. Ali ve Tülay, Mustafa’yı rehin tuttuğu ahırda saklanmaktadır. Ejder Hasan, Mustafa’yı kurtarmak ister ancak aşıklar Mustafa’yı bertaraf eder. Ali, düelloya tutuştuğu Ejder’i çetin mücadelenin ardından mağlup etmeyi başarır. Film, böylece mutlu sonla bitmiş olur.
Filmin Atmosferi
Hapishane sahnelerinin bir kısmı Toptaşı Cezaevi‘nde çekildi. Finalde yer alan dövüş sahneleri ise Kemerburgaz Taş Ocağı‘nda çekildi. Filmdeki en etkileyici sahnelerden biri de Selahattin Geçgel‘in canlandırdığı Cihangir’in hücre arkadaşıyla kavga ettiği cezaevindeki kavga sahnesiydi. Filmin sonundaki Ali ve Ejder Hasan’ın düello sahnesi çok etkileyiciydi. Bu sahne aynı westernlerdeki düello sahnelerine benziyordu. Film zaten genel hatlarıyla modern bir western havasındaydı.
Oyuncular
İlk sahnelerde Cihangir Gaffari‘nin hayat verdiği Ali, sakin ve nazikti. Sonraki sahnelerde gururlu, cüretkar ve cesurdu. Esen Günay bu karakterin sesi için mükemmel bir tercih olmuş. Cihangir’in son sahnelerde kullandığı kıyafet, “Male Twiggy” olarak bilinen Haldun Güven‘in giydiği kıyafetleri andırıyor. Tülay’ı canlandıran Feri Cansel, kariyerindeki en özel rollerinden birine adeta imzasını atmış.
Kötü adamı canlandıran Behçet Nacar, rolünün hakkını vermeyi fazlasıyla başarmış.
Film afişinde başrol olarak yer alan Melek Görgün, sadece birkaç sahnede yer alıyor. Etliye sütlüye karışmayan Leyla karakteri, Behçet’in kız arkadaşı idi. Doğan Tamer filmin kilit rollerinden birinde. Set amiri Selahattin Geçgel (Godzilla) mahkumlardan birini canlandırdı. İhsan Gedik ise dövüş sahnelerinin olmadığı ender filmlerden birinde, kaçanları yakalamaya çalışan bir polis rolündeydi.
Müzik Detayları
Açılış jeneriğinde Semiramis Pekkan‘ın seslendirdiği Dert Ortağım şarkısı duyuluyor. Şarkının sözleri Ülkü Aker’e, bestesi Norayr Demirci’ye ait. Bu popüler şarkıyı Ankara Ekspresi (1970), Çamur Şevket (1971), İşte Deve İşte Hendek (1971) ve Hem Seviş Hem Döğüş (1971) gibi birkaç filmde daha duymuştuk.
Aşk kadehiyle içtiğim sensin / Sevgili diye seçtiğim sensin
Bütün dünyayı gezdim dolaştım (2x) / Anladım ki tek sevdiğim sensin (2x)
Dert ortağım benim / Biricik sevgilim (2x)
Söyle senden başka / Kimim var benim (2x)
Senden uzakta geçmez günlerim / Bir gün görmezsem seni özlerim
Başka birini sevemem artık / Gelmezsen bile seni beklerim (2x)
Dert ortağım benim (2x) / Biricik sevgilim (2x)
Söyle senden başka (2x) / Kimim var benim (2x)
Tülay’ın Ejder Hasan’ın kapısını açmak için aşağı indiği sahnede «Je t’aime… Moi Non Plus» şarkısının enstrümantal versiyonu duyuluyor. Ali’nin babasıyla konuştuğu sahnede Mikis Theodorakis‘in «To Yelasto Pedi» ve hapishane sahnesinde «Hapishanelere Güneş Doğmuyor» ezgileri duyuluyor. Ejder Hasan’ın cezaevinde hücre arkadaşıyla konuştuğu sahnede «Batucada» melodisi, kaçış sahnesinde ise «Course De Manuel Chase» duyuluyor.
Ennio Morricone‘nin meşhur şarkıları «Man with a Harmonica» ve «As a Judgement» filmin atmosferine başarıyla yerleştirilirken, finaldeki düello sahnesinde Santana‘nın «Jingo» şarkısı duyuluyor. Bazı sahnelerde yer yer Behiye Aksoy‘un seslendirdiği «Arım Balım Peteğim» şarkısı da duyuluyor.
Sonuç
Bu filmi izlerken pek çok ilginç şeyi keşfedebilirsiniz. Avantür macera türünde bir film izlemek istiyorsanız Kanunsuz Sokak tam size göre. Keyifli seyirler diliyorum !
Teşekkürler
Film müzikleri konusundaki yardımları için değerli arkadaşlarım Sabahattin Bilgiç, Gökay Gelgeç, Utku Uluer ve Muharrem Temel‘e teşekkür ederim. Filmle ilgili detayları paylaşan Savaş Güller‘e ve Semiramis Pekkan plak kapağı görseli için Zafer Başaran‘a teşekkürlerimle….
Kanunsuz Sokak (1971)
Yapımcı : Yaşar Tunalı
Yönetmen : Melih Gülgen
Senarist : Melih Gülgen
Görüntü Yönetmeni : Sertaç Karan
Tür : Macera, Polisiye
Yapım Yılı : 1971
Özellikler : Siyah-Beyaz
Süre : 81 dakika
Ülke : Türkiye
Dil : Türkçe
Yazının ilk olarak yayınlanan 13 Aralık 2020 tarihli İngilizce versiyonu için: https://sinematikyesilcam.com/2020/12/cihangir-gaffari-and-feri-cansel-kanunsuz-sokak-1971/
Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Anna Jarvinen – Şubat 2022