Güle Güle İrfan Atasoy

irafan atasoy 431

2022 yılı da sert başladı. Oldukça fazla isim peş peşe çok değerli isim aramızdan ayrıldı. Geçmiş ile bugün arasında bir köprü kurmayan çalışan Sinematik Yeşilçam için oldukça zor süreçler oluyor böylesi günler.

Öte yandan bir süredir sitede kaybettiğimiz çok değerli isimlerim ölüm ilanlarına yer vermiyoruz. Çünkü bizim için onların sanatlarıyla yaşadığı yerlerden birisi olarak kalmasını istiyoruz bu sayfaların.

Bir de şöyle bir durum var. Fatma Girik gibi önemli bir isim çok yeni aramızdan ayrıldı. Halk onu çok sevmiş belli ki gerçekten de vefat ettiği gün ve ardından gelen 3 gün Fatma Girik paylaşımları çok fazlaydı. Ancak hayat devam ediyor ve haliyle paylaşımlar çok azaldı. İrfan Atasoy‘a gelince o da 78 yılında kamera önünden ayrılmış bir isimdi. İlgi daha az oldu ancak sevenleri onu unutmadı.

İşte Sinematik Yeşilçam burada devreye giriyor sanırım. Bundan sonra İrfan Atasoy‘un yaşayacağı az sayıdaki platformlardan birisi burası olacak…

Aksiyon sinemamızın akrobat jönü olarak yer etmiş, Fantastik Türk Sinemasının yıldızlarından, Galata Kulesinde Kilink ile amasız bir dövüşe girişen Uçan Adam’ı Erol Dernek sokakta sohbetleriyle gönlümde taht kurmuş İrfan Atasoy’u kaybettik.

Tarihe not düşmek adına kısa bir yazı hazırladık ancak İrfan Atasoy bu sayfaların da yıldızı olarak Sinematik Yeşilçam’ın baş köşesinde yer almaya devam edecek… (N. Utku Uluer)

1990’lı yıllarda ismini öğrenemeden filmlerini tarifsiz bir mutlulukla izlediğim bir insandı. Garip bir çekiciliği vardır onun filmlerinin, bilindik hikayeler küçük ama etkili dokunuşlarla birer tırajediye dünüşür. Onu çağdaşlarından ayıran özelliğidir bir nevi atanamamış Yılmaz Güney olmak ama aynı zamanda hiç hor görülmemek.

Casus Kıran’a denk gelene kadar benim için Ciriko Cumaliydi (uzun süre Cirikoyu Çikito olarak hatırladığımıda itiraf etmeliyim) Sonra İblisi kahretti, dünyanın en mert kötü adamlarıyla kimi zaman Kara Cellat kimi zaman ise Topal olarak volta atmayı ihmal etmedi. Yeşilçam’da kendi yolunda doğru kararlarla ilerlemiş sadece oyuncu olarak değil yapımcı, yönetmen ve senarist olarak komple bir sinema adamıdır İrfan Atasoy.

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz büyük değer Ekrem Gökkaya’nın ‘Yeşilçam’ın en saf gözüken ama en akıllı adamıdır’ diye tarif ettiği bir güzel insan.

Fantastik Türk Sinemasının tek isimle özetidir İrfan Atasoy. Işıklarla uyu dünyanın yükünü taşıyan hamal, Işıklarla uyu güzel insan. (Gökay Gelgeç)

1972 senesinde Gülgen Film kurulduğunda ilk prodüksiyonu ” Adanalı Kardeşler ” filmiydi. İrfan Atasoy ve Bilal İnci başroldeydi. Ama Gülgen Film faaliyete geçmeden önce de babamla birlikte çok çalıştılar. Örneğin Casus Kıran filminin senaryosunu babam yazmıştı. Gülgen Film ve İrfan Film aynı sokakta yıllardır pencere komşusu olarak bugüne kadar geldi. Çok üzgünüm.

İrfan amca da maalesef doğumgününde sonsuzluğa yürümüş..

Huzurla uyusun.. Ailesine ve sevenlerine sabır dilerim (Burak Gülgen)

One thought on “Güle Güle İrfan Atasoy

  1. Sevdiğim bir oyuncuydu keşke hep aktif olsaydı 1978 de oyunculuğu bırakması üzücü allah rahmet eylesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir