Türkücü ve Oyuncu Dilber Ay aynı kişi değiller!

Şener Şen Gırgır

Yeşilçam’a ve Türk Sineması tarihine çok yakından ilgi duyan insanlar için bu başlık çok garip gelmiş de olabilir. Genele baktığımızda o kadar klişeleşmiş sorular soruluyor ki inanın şaşırırsınız. Biz eminiz ki bu ileti sonucunda konuyu bilenlerin tahmininden daha fazla kişi bilgilenecek. O yüzden bu konu üzerine hazır Şarkıcı Dilber Ay‘ın da hayatını anlatan film piyasaya çıkmışken bir yazı hazırlayayım dedim.

Ancak kabul edin veya etmeyin bu soru çok fazla sorulardan birisi:

Şarkıcı ve Oyuncu Dilber Ay aynı kişi mi?

Aslında bu bir sorudan daha çok uzun yıllardır her türlü paylaşım ortamında, belki eskiden kahvehanelerde, berber dükkanlarında, forumlarda konuşulan kafa karıştıran bir bilgi eksikliğidir. Biraz da dedikoducu bir namus bekçiliğidir. Gerçek Dilber Ay’ın hayatını tehlikeye atmış ve günümüzde bile sosyal medyada ön yargılara, çok sert mesajlaşmalara sebebiyet vermiş bir hatadır hem de..

Dilber Karataş

Türkücü Dilber Ay’ın 12 yaşındaki bir kızın yaklaşık 50 yaşındaki bir adam ile evlendirilmesiyle anlatılmaya başlayan bir hayat hikayesi var. Aslında onun gerçek soyadı da Ay değil. 13 yaşında evlendirilince ismi değişiyor ancak bildiğimiz kadarıyla ismi Dilber Babuş. Zaten Dilber Babuş isminin sahneye uygun olmayacağını düşünen gazino sahipleri de Ay soyadını veriyorlar. İbrahim Karakaş ile evlenince de Dilber Karataş olmuş soyadı. 2019 yılıda ise aramızdan ayrılıyor.

Gülşah Demirci

12 Temmuz 1958 doğumlu Gülşah Demirci ise zor geçen çocukluğa sahip. Mankenlik ile başlayan kariyeri Yeşilçam ile hemen kesişmiş. Gülşah Demirci erotik film furyası başlamadan önce de filmlerde açık sahnelerde yer almış. Aktarılan hikayelere göre o dönemin erotik filmlerinin de yönetmenliğini yapan Yavuz Figenli, Gülşah Demirci’ye ; “Dilber Ay isminde ünlü bir türkücü var. Senin takma adın bu filmler için aynı olsun. Biz de onun adından ve bilinen isminden yararlanalım“…

Bu sayede Dilber Ay ismini seçiyor ve 25’in üzerinde filmde yer alıyor. Sonra bir anda ortadan kayboluyor, büyük ihtimalle Almanya’ya gidiyor ve 90lı yıllarda öldü bilgisi internette dolaşıyor ancak o döneme ait bir habere rastlayamadık.

Tehlikeli İlişkiler…
O dönem özellikle de Seks furyasına giden seyirci arasında “Dilber Ay’ın erotik filmleri varmış” diyenlerin sinemaya gittikleri anlatılıyor. Kısacası bu konu bir ranta da dönüşmüş.

Hatta bu dönemde Türkücü Ay‘ın bir akrabası veya aile dostu erotik filmlerin afişlerini görerek babasına kızının erotik filmlerde oynadığı söylemiş. Neyse ki babası filmleri izleyerek olayın aslını yerinde tespit etmiş…

İki Dilbey Ay’ın farklılıkları:

Türkücü Dilber Ay Kahramanmaraş Pazarcıklı, 1956 doğumlu

Oyuncu/Manken Ay ise Kayserili, 1958 doğumlu

İki Dilber Ay da Şarkıcı!

Elbette asıl şarkıcı olan Dilber Babuş. Ancak o yıllarda ismin şöhretinden faydalanan Gülşah Demirci ve 70’lerin sonlarındaki bir de gazino furyasına dahil olup Anadolu turnelerine çıkmaya başlar. Bir şarkıcının isminden faydalanan güzel manken bu şekilde şarkıcılık da yapmaya başlar.

İki Dilbey Ay’ın Sinema Serüveni!

Türkücü Dilber Ay 2000 yıllarda 2. şöhretini yaşarken 6 filmde oynadı. 14. Altın Koza Film Festivali 2007, Ulusal yarışma “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülü var.

Oyuncu/Manken Dilber Ay internet veritabanlarına göre en az 25/29 filmde oynamış, hiç bir ödülü yok.

Kısacası birisine şarkıcı, türkücü diğerine de oyuncu ve manken desekte aslında ikisinin de hem sinema hem de şarkıcılık kariyeri var.

İkisi de Sistemin Kurbanı!
Bu soru hala okuyucular arasında çok fazla sorulardan birisi:  Şarkıcı/Türkücü ile Oyuncu Dilber Ay aynı kişi mi?
Bir Dilber Ay İki Kadın! Dilber Karataş ve Gülşah Demirci

Elbette çok ilginç bir durum bu yaşanan öte yandan trajik yönleri de var. Bir tarafta hayatı boyunca çok ciddi şekilde cinsel istismara uğramış, hapse düşmüş sesi ile şöhret sağlamış bir isim var. Öyle bir hayat hikayesi var ki bir noktadan sonra o çilenin şarkılara yansıdığını görüyoruz. Ancak Türkücülük ama en önemlisi de kader kurbanı olması kendine saygı duyulmasını sağlamış ve gözü pek bir kadın figürüne dönüşmüş.

Öte yandan Oyuncu/Manken Gülşah Demirci de erotik filmlerde 77-80 yılları arasında bir yıldıza dönüşüyor ve ismini çok farklı bir şekilde Türk Sinema tarihine yazdırıyor. Ancak 1995 yılında öldüğü varsayılan oyuncu hakkında oldukça fazla şehir efsanesi var ve de ölüm haberini doğrulatmak mümkün değil çünkü basına yansımıyor.

Seks filmlerinde oynayan kadın oyuncuları lanetlenmiş olarak niteleyen bu toplum çocuk yaşında şiddete maruz kalan ve zorla evlendirilen bir başka kadın aynı yerde buluşturuyor kader. Bazı farklı hayat hikayeleri günümüzde sinemaya aktarılmaya başlandığı ve Müslüm Gürses‘in filminin ardından şimdi de Dilber Ay’ı beyaz perdeye taşıdılar.

Filmde Türkücüyü Zeliha Kendirici ve Büşra Pekin canlandırıyor.  Filmin yönetmenliğini ise Ketche yapıyor. Film 2. Haftasında 400 bin seyirciye ulaştı. Filmin fragmanını aşağıda izleyebilirsiniz…

Ve bambaşka bir furyadan: Yudum Yudum Sev, Karpuzcu, Büyük Kumar

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan: Utku Uluer – Şubat 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir