Yeşilçam Yıldızları Puro Tuvalet Sabunu Reklamlarında

Puro Tuvalet Sabunu

Hepinize selamlar Sinematik Yeşilçam’ın kıymetli okurları. 2021 yılının son aylarında mercek altına aldığım Reklam Yıldızı Yeşilçam Oyuncuları‘yla ilgili yazıları hazırlarken konuyla ilgili malzeme topladığımı söylemiş, yeni yılda benzer içeriklerle sizlerle yeniden buluşacağımın müjdesini sitemizin sayfalarından vermiştim. O halde bu kez oyuncuların üzerinden bireysel olarak gitmektense bir markaya odaklanalım ve oyunu biraz daha geriden kurarak Yeşilçam’ın Yeşilçam ismini aldığı yıllara ışınlanalım.

50’li yıllardan itibaren mecmua ve gazetelerin sayfalarında önemli yer kaplamış dönemin lider markası Puro Tuvalet Sabunu reklamlarına ve bu reklamlarda yer almış dönemin en güzel Yeşilçam oyuncularına odaklanalım.

1904 Nizip doğumlu Necip Akar, 5 yaşında geldiği İstanbul’da ilk, orta ve lise tahsilini başarıyla tamamladıktan sonra Eczacılık Okulu‘ndan 20 yaşında mezun olmuştu. Çalıştığı eczanelerde krem ve diş macunu yapımıyla ilgili pratik bilgiler edinen ve kendisini geliştiren genç müteşebbis ağabeyi Cemil Akar ile ortak olarak işleri büyütmüştü ve Şampuan Cemil, Necip Bey Kremi ve Necip Diş Macunu markalarını kurmuşlardı. Necip Diş Macunu’nu farklı bir şekilde formülize ederek Radyolin markasına dönüştüren ve rekor sayıda diş macunu satan Akar kardeşler, 1931 yılında memleketi kasıp kavuran grip salgınına karşı ağrı kesici Gripin‘i piyasaya sürmüşlerdi.

Ortaklıkları 1950’li yıllara kadar devam eden kardeşlerden Cemil Akar Radyolin’i alırken Necip Akar piyasaya üç yeni marka birden sürmüştü : Ağrı kesici – kan sulandırıcı Opon, temizlik tozu Fay ve tuvalet sabunu Puro. Mecidiyeköy’de bulunan en son teknolojideki fabrikada üretilmeye başlanan Puro Tuvalet ve Tıraş Sabunları, takvimler ellili yılların ilk yarısını gösterirken tüketiciyle buluşmaya hazırdı. Yeni ürünü Puro Tuvalet Sabunu için büyük bir kampanyaya girişen Necip Akar, ilk olarak ”Yüzünüz Çamaşır Değildir” sloganını ortaya atmıştı. Burada vurgulanan beyaz sabunun yalnızca çamaşır yıkamada kullanılabileceği, tuvalet sabunun ise köpüğü ve kremi sayesinde yüzü ve vücudu güzelleştiren bir ürün olmasıydı. 1947 yılından beri Eli Acıman‘ın başında olduğu Faal Ajans ile işbirliği içersinde olan Necip Akar, ses getiren bu sloganının ardından dönemin en büyük yıldızlarına reklamlarında yer vererek tüketicilere bu yıldızların cazibesine sahip olmayı vaat etmişti.

Peki internetin henüz icat edilmediği ve bir tıkla her şeyin kapımıza gelmediği dönemde nasıl yapmıştı bu kampanyayı Cemil Bey? Tabii ki mecmualar yoluyla. Devir magazinel mecmua patlamasının yaşandığı devirdi ve Cemil Bey de bu yayınların asıl büyük destekçisi konumundaydı. Mevzubahis kampanyada irili ufaklı tüm magazin mecmularında Puro Sabunu reklamlarını ve Yeşilçam’ın genç ve güzel yüzlerini görmek mümkündü. Kimler yoktu ki bu reklamlarda; Neriman Köksal, Belgin Doruk, Ayten Çankaya, Lale Oraloğlu, Ayfer Feray, Sevda Ferdağ, Gönül Yazar, Necla İz, Sevim Emre, Zuhal Tan, Özcan Tekgül… Yepyeni bir oyuncu kuşağının en güzelleri milyonların sevgilisi namıyla reklamlarda arz-ı endam etmekteydiler.

Biz de o halde sayfalarımızı şenlendirelim ve güzeller resmi geçidine dönüşen Puro Tuvalet Sabunu reklamlarından hoşumuza gidenlere yer verelim.

Neriman Köksal

Puro Sabunu Reklamları’nın baş yıldızı dönemin afet-i devranı Neriman Köksal idi. Güzel yıldız hayranlarına Puro Sabunları’nı tavsiye ederken ”Puro Cildin Gıdasıdır” sloganını atmaktaydı.

Neriman Köksal SY

Belgin Doruk

Aynı yolu izleyen film yıldızı ve 1953 Türkiye Güzeli Belgin Doruk, cilt bakımı için Puro Sabunu tavsiye ederken bu ürünü tesadüf eseri seçmediğini belirtmiş.

Ayten Çankaya

Adalar Güzellik Kraliçesi, film yıldızı dilber sanatkar Ayten Çankaya, ”Cildinize benim gösterdiğim ihtimamı gösteriniz” diyerek Puro’dan başka sabun kullanmadığını beyan etmiş.

Lale Oraloğlu

Lale Oraloğlu, ”Cildinizin kadife gibi yumuşak, çiçek gibi taze olması için Puro Tuvalet Sabunu en büyük yardımcınızdır. Banyo ve lavabonuzda Puro kullanınız. Çok faydasını görürsünüz.” demiş.

Ayfer Feray

Film yıldızı ve 1962 Türkiye İkinci Güzeli Ayfer Feray, Puro’nun ”Nefis kokusuna ve bol köpüğüne hayranım” derken Puro’nun ”harika bir tuvalet sabunu” olduğunun altını çizmiş.

Gönül Yazar

Taş Bebek Gönül Yazar’ın da tercihi bellidir. ”Sevimli ses sanatkarı ve film artisti Gönül Yazar, yataktan kalkar kalkmaz daima ılık bir banyo yapar. Ve banyosunda hiç bir zaman rastgele sabun kullanmaz. Gönül Yazar’ın daima kullandığı sabun Puro’dur” denmiş.

Sevda Ferdağ

Yenilenen ambalajıyla piyasaya sürülen Puro Sabunları’nın 60’lı yıllarda marka yüzü olan Sevda Ferdağ, ”Kadife gibi yumuşak, çiçek gibi taze bir cilde sahip olmak için Puro’dan başka sabun kullanmayınız” demiş.

Sevda Ferdağ

Ne var ki reklamlarında gülen genç yüzlere yer veren başarılı eczacı, fabrikatör, iş adamı Necip Akar için kader ağlarını erken örmüş ve ortağı – meslektaşı Muammer Bayer ile beraber çıktıkları bir deniz yolculuğunda geçirdikleri elim bir kaza sonucu ebediyete birlikte uğurlanmışlardı (18 Haziran 1957).

Puro ve diğer şirketleri 60’lı yıllarda varlığını sürdürmüş olsa da zeki girişimcinin yeri doldurulamamış, zamanın tozlu sayfalarından günümüze ulaşan bu güzide reklamlar kendisinin hatırlanmasına vesile olarak bir teselli kaynağı olmuştur.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan: Sabahattin Bilgiç – Şubat 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir