Efsanevi ’93 Yazı Belgeseli Yayında

93 Yazı

Aradan nerdeyse 30 yıl geçmiş olmasına gelen bugün hala konuşulan, anlatılan ve tanıkları için hoş bir nostalji yaşatan İnönü Stadı konserleri dizisi belgesel oldu. Ümit Oktay Aymelek‘in yapımcılığını, Sercan Subaşı‘nın yönetmenliğini üstlendiği ’93 Yazı isimli belgesel yeni nesil içerik platformu GAİN‘de 18 Mart Cuma günü itibariyle gösterilmeye başlandı.

90’lı yıllarda tüm dünyada liberalleşme rüzgarları eserken, 12 Eylül darbesinin yıkıcı etkilerinin ardından ülkemiz gençliği bir nebzede olsa kendini yeniden toparlama gayretindeydi. Dünyadaki kültürel dönüşüme müzik teknolojilerindeki yenilikler hızla eklenmiş, MTV ortaya çıkmış ve CD formatı yaygınlaşmaya başlamıştı. Bu değişimin içinden doğan dev isimlerden oluşan yepyeni bir müzik kuşağı büyük hitlerle, efsanevi albümlerle devleşirken verdikleri konserlerle tüm dünyayı kasıp kavurmaya başlamıştı.

28 Temmuz 1992 günü ilk fitil Bryan Adams konseriyle ateşlenmiş, ününün doruğundaki Kanadalı sanatçı ve ekibinin performansı izleyenleri büyülemişti. 26 Mayıs 1993‘de Guns n’ Roses‘la açılan ikinci perde, 7 Ekim günü Madonna ile kapanmıştı. Dönemin en büyük sanatçıları ve grupları 135 günlük bir zaman dilimi içersinde verdikleri sekiz konserle memleket tarihinde görülmemiş ölçüde büyük kitleleri akın akın İnönü Stadı’na sürüklemişti. Kimler yoktu ki bu büyük müzik şöleninde; Guns n’ Roses (26 Mayıs 1993), Elton John (20 Haziran), Metallica – Ön Grup: The Cult (25 Haziran), Sting (2 Temmuz), Bon Jovi (13 Eylül), Scorpions (17 Eylül), Michael Jackson (23 Eylül) ve Madonna (7 Ekim). Birbiri ardına gerçekleşen dev konserlerle ’93 Yazı Türkiye Müzik tarihinin en özel dönemlerinden biri haline gelmişti.

93 Yazı

’93 Yazı belgeselinin ana merkezinde konserlerin mimarı organizatör Ahmet San var. Ahmet San, konserlerin perde arkasında yaşananları ve deneyimlerini kendi anlatımıyla izleyiciye aktarıyor. Konserlere ilk gençlik dönemlerinde tanıklık eden günümüzün önemli müzisyenlerinden Teoman, Yasemin Mori, Melis Danişmend, Özer Sarısakal (Kronik) gibi isimler o günlerin heyecanını bugün hala yaşarken, Şafak Ongan, Güven Erkin Erkal, Mabbas, Kanat Atkaya ve Doğu Yücel gibi müzik yazarı ve gazeteciler aktardıkları hatıralarıyla cümbüşe adeta renk katıyor. Unutulmaz anılar bugün yeniden yaşanırmışçasına anlatılıyor. Arşivlerden özenle seçilerek belgesele dahil edilen basın görüntüleri, katılımcı röportajları, belgeler ve fotoğraflar bu güzide belgeselin içeriğini zenginleştirmeyi başarıyor.

Stadyum konserlerini odağa alan yapımda korsan radyolar döneminden, Akmar Pasajı yıllarına, anne babaların metal müzikle imtihanından, ön yargılara kadar geniş bir perspektiften bakılmış ve keyifli bir belgesele imza atılmış.

’93 Yazı ”Her yaz özeldir fakat bazı yazlar efsanedir” sloganıyla GAİN’de yayında.

Efsanevi ’93 Yazı Belgeseli YayındaSinematik Yeşilçam için Hazırlayan: Sabahattin Bilgiç – Mart 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir