Hepinize selamlar kıymetli dostlarımız. Geçtiğimiz günlerde plak formatında piyasaya sürülen Türk Filmi Müzikleri albümüyle Emel Sayın‘ı sayfalarımıza konuk edelim istedik. Hatırlayan okurlarımız olacaktır. Yakın zamanda Yeşilçam Şarkıları konseptinde piyasaya sürülen Handan Kara ve Belkıs Özener albümlerine yer vermiş, bu albümlerle ilgili fikir edinebileceğiniz tanıtıcı yazıları sizlerle buluşturmuştuk.
1970’te Şampiyon (Yön: Yılmaz Atadeniz) filmiyle merhaba dediği Yeşilçam dünyasına başrolü Cüneyt Arkın ile paylaştığı Rüzgar filmiyle 1980 yılında veda eden Emel Sayın, oyunculuk kariyerinin ardında 15 film bırakmıştı. Ekseriyetle şarkıcı rollerinde görünmüş, gazino sahnelerinde hem göze hem kulağa hitap ederek izleyiciyi büyülemişti. Az filmde rol almış olsa da Yeşilçam tarihimizde iz bırakmayı başarmıştı.
Yıldızının parlamaya başladığı dönemde bağlı bulunduğu plak şirketinin patronu Hulki Saner‘in yönlendirmesiyle Saner Plakları‘na okuduğu hit şarkılar birbiri ardına Saner Film tarafından filmlere dönüştürülmüştü. İsmini şarkılardan alan tek isimli bu filmlerin dördünde (Eyvah, Makber, Feride, Hicran) Metin Erksan yönetmen koltuğuna oturmuş, şarkılı filmlere kendi tarzını yansıtmayı başarmıştı. Gülizar‘ın yönetmenliğini Hulki Saner üstlenmiş, Feryat (Yön: Orhan Elmas) ve Hasret (Yön: Zeki Ökten) filmleri dönemin önemli yapım şirketi Arzu Film tarafından kotarılmıştı. Emel Sayın etki alanı her geçen gün artarak büyük bir yıldıza dönüşmüş ve ismi neonların en tepesine yazılır olmuştu.
1974’ün son aylarında Burç Plakçılık‘la mukavele imzalayan Emel Sayın, yeni şirketi için ilk olarak Emel Sayın ’74 (1974’ün En Sevilen Şarkıları) isminde bir longplay doldurmuştu. Adından da anlaşılacağı üzere 1974 yılında kitleselleşerek popüler olan alaturka eserleri eşsiz sesiyle kendi tarzında yorumlamıştı. Günün sevilen eserlerinden oluşan 12 şarkılık albümde peşrev ve ara taksimlere yer verilmemiş, sanatçıya eşlik eden sazlar güzel bir ahenk sağlamıştı. Albüm çıktıktan sonra olumlu eleştiriler almış, Türk Müziği listelerine girmiş ve iyi bir satış rakamı yakalamıştı. Yeni birlikteliğin ilk ürünü hem plak şirketini, hem de sanatçının hayranlarını memnun etmeyi başarmıştı.
Emel Sayın’ın Türk Filmi Müzikleri isimli albümünün plak formatında çıktığını öğrenir öğrenmez her zaman olduğu gibi şarkı listesine bir bakayım dedim. Plağın A yüzünün yukarıda bahsettiğim Emel Sayın ’74 ile birebir aynı olduğunu fark ettim. B yüzüyse Emel Sayın ’76 (76 yılının sevilen eserlerinden oluşan) albümde yer alan Gönül Hasta şarkısıyla açılıyor. Emel Sayın 74’ün B yüzünün farklı bir sıralamasıyla devam ediyor. Açıkçası albüm bu haliyle Emel Sayın ’74 albümünün yeni baskısı gibi duruyor ve başlığındaki Türk Filmi Müzikleri ibaresinin hakkını yeterince veremiyor.
Albümdeki eserlerin listesi ve bilgileri şu şekilde:
A1 – Silemezler Gönlümden (Söz: Aslan Tunçata / Müzik: Selahattin Altınbaş) |
A2 – Bak Yeşil Yeşil (Söz: Mehmet Erbulan / Müzik: Mustafa Seyran) |
A3 – Dargın Ayrılmayalım ( Söz – Müzik: Yusuf Nalkesen) |
A4 – Pişman Olur da Bir Gün (Söz: Ayhan İlter / Müzik: İrfan Özbakır) |
A5 – Kimler Unutmadı ki (Söz: İlkan San / Müzik: Rıfat Şanlıel) |
A6 – At Kadehi Elinden (Söz: Hasan Özcan Balım / Müzik: Teoman Alpay) |
B1 – Gönül Hasta (Söz: Mehmet Çakırtaş / Müzik: Selami Şahin) |
B2 – Tanrım Beni Baştan Yarat (Söz: Ali Tekintüre / Müzik: Muzaffer Özpınar) |
B3 – Bir Dünya Yarattım (Söz: Taner Şener / Müzik: Erol Sayan) |
B4 – Artık Bu Solan Bahçede (Söz: Faruk Nafiz Çamlıbel / Müzik: Alaeddin Yavaşça) |
B5 – Sayamadım Kaç Yıl Oldu (Söz – Müzik: Yusuf Nalkesen) |
B6 – Artık Yeşerecek Bir Dalım Yok (Söz: Türkan Ateş / Müzik: Necdet Tokatlıoğlu) |
B7 – Kadehinde Zehir Olsa (Söz: Hikmet Münir Ebcioğlu / Müzik: Erol Sayan) |
Bu noktada yukarıda bahsettiğim hakkını verememe mevzuunu biraz daha açmanın yararlı olacağı düşüncesindeyim. Albümde yer alan 13 şarkının pek azının Emel Sayın filmlerinde kullanıldığını söylemem gerek. Hatırladıklarımı ve tespit edebildiklerimi sıralayayım : A yüzünün açılış şarkısı Silemezler Gönlümden ve aynı yüzün kapanış şarkısı At Kadehi Elinden 1975 yılının başında vizyona giren Çam Sakızı (Yön: Hulki Saner) filminde yer alıyor. A2’de yer alan Bak Yeşil Yeşil, aynı tarihlerde seyirciyle buluşan Mavi Boncuk (Yön: Ertem Eğilmez) filminde çalıyor. B2’de yer alan kulakların alışkın olduğu popüler melodi Tanrım Baştan Yarat, daha önce Saner Plak etiketiyle 45’lik formatında yayınlanmış, Düşman (Yön: Muzaffer Arslan) ve Hasret (Yön: Zeki Ökten) filmlerinde kullanılmıştı. Toplamda bakıldığı zaman Türk Filmi Müzikleri olarak lanse edilen albümün sadece üçte biri Emel Sayın filmlerinde yer alıyor. Hal böyleyken Emel Sayın’ın Türk Filmi Müzikleri ismindeki toplama görünümlü albümünün içeriği başlığıyla birebir örtüşmüyor ve ne yazık ki beklentileri tam olarak karşılamıyor. Oysa ki sanatçının Burç Plakçılık’tan yayınlanan şarkıları filmlere ismini vermişti: Acı Hatıralar (Yön: Atıf Yılmaz) ve Rüzgar (Yön: Cüneyt Arkın). Bu filmlerde çalan müzikleri de kapsayan bir toplama albüm yapılmayarak maalesef işin kolayına kaçılmış. Emel Sayın’ın kariyeri boyunca en uzun soluklu çalıştığı firmadan daha özenli, albüm isminin – içeriğinin yüzde yüz uyumlu olduğu, şarkıların hangi filmlerde yer aldığının bilgisini alabileceğimiz, insertli, özenilmiş bir albüm beklerdim. Emel Sayın markası kesinlikle bunu hak ediyor.
Yazımıza konu olan albüm daha önce farklı formatlarda da piyasaya sürülmüş. Belkıs Özener’in Kalan Müzik’ten çıkan albümünün ilgi görmesinden sonra, 2006 yılında Yavuz & Burç Plakçılık tarafından CD formatında Emel Sayın 2 (Türk Filmi Müzikleri) ibaresiyle basılmış, 2012’de üç CD’lik bir box-set’e dahil olmuş, 2016’da Odeon Türkiye YouTube hesabında (Emel Sayın ’76’dan iki şarkı daha eklenerek) yayınlanmış.
Albümü günümüzde uygun fiyatlı olarak bulmanın çok zor olduğu Emel Sayın ’74 albümünün yeni baskısı olarak kabul edip alıp dinliyorsanız bence bir sorun yok. Emel Sayın’ın Türk Filmi Müzikleri’nin çok küçük bir kısmını kapsayan bu albümünü sıkı arşivcilere tavsiye etmiyorum. İlle de Emel Sayın’ın filmlerinden müzikleri içeren bir plak alıp dinlemek istiyorum (ve bunların dönem plak kayıtları olmamasını dert etmiyorum) diyorsanız sanatçının Türk Sineması’na vefa borcunu ödediği 1997 tarihli Başrolde Emel Sayın albümü tam size göre. Sanatçının 10 yıllık Yeşilçam macerasının sese dönüşen izlerini bu albümde sürebilirsiniz. Bu albümün plağının da yakın zamanda basıldığını ve piyasaya dağıtıldığını söyleyeyim.
Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç -Mart 2022