İranlı oyuncu Manucer Vusuğ hayatını kaybetti

Manucher Vusuğ

Ünlü İranlı aktör ve yapımcı Manucer Vusuğ, 78 yaşında Londra’da öldü.

Türkiye’de onun hakkında çok az şey biliniyor ve sinemaya adanmış siteler dışında çok az bilgi var. Sinematik Yeşilçam’da Manucer Vusuğ isminin geçtiği Yeşilçam’da rol alan İranlı oyuncularla ilgili yazımızda okuyabilirsiniz.

Bazı kaynaklara göre, 1943’te ancak çoğu kaynağa göre 03 Şubat 1945 tarihinde Tahran’da doğdu. Gerçek adı Abbas Rezaei Vossough’dur. İran sinemasında oyunculuğa 1964 yılında Jahelha va Jigolha filmiyle başladı. Birçok sinemasever İran’da onu devrimden önceki İran sinemasının en iyi erkek oyuncularından biri olarak görüyor özellikle de 70’li yıllarda (o zaman popüler olan Filmfarsi içinde).

İran’dan göç etme sebebinin dönemin Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyyed Mohammad Khatami’nin devrim öncesi aktörler hakkında yaptığı olumsuz açıklamalar nedeniyle çalışmaya devam etmenin hayal kırıklığı olduğunu söylemişti.

Türk sinemasında ikisi ortak yapım olmak üzere sadece üç filmde rol aldı. İkisi Sezer Film tarafından çekildi ve yapımcılığını Berker İnanoğlu yaptı. Serdar Gökhan ve Necla Nazır ile paylaştığı Kan Kardeşler. Perişan‘da, kahraman Perihan Savaş‘a aşık olan kahraman Mahmut Hekimoğlu‘nun kardeşini canlandırdı. Ama çoğu kişi Müjde Ar ve Sevda Ferdağ ile birlikte oynadığı 1977 yapımı Tokat filmindeki rolünü hatırlayacaktır.

1979’da İran Devrimi’ni yendikten sonra filmlerde oynaması yasaklandı ve ömrünün sonuna kadar yaşayacağı Büyük Britanya’nın başkenti Londra’ya göç etti. Farsça televizyon kanalı Man Veto’nun kurucusu Keyvan Abbassi‘nin üvey babasıydı. Uzun süredir kanserle mücadele ediyordu.

Manucher Vusuğ

Filmografisi:

Kan Kardeşler 1976 (Yönetmen: Ertem Göreç) – Tufan

Perişan 1976 (Yönetmen: Mehmet Dinler) – Murat Akel

Tokat 1977 (Yönetmen: Ümit Efekan) – Fikret

Manucer Vusuğ:
1945 İran 
doğumlu oyuncunun ismi arşivlerde de farklı yer alıyor.  Bazı kaynaklarda Manouchehr Vossough olarak yer alıyor. Sinematürk sitesi ise ünvanını Manoucher Vossough şekilde vermiş ancak Türkçe Monşer Vüsuğ olarak yazılması gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef elimizdeki kaynaklardan tam filmografisine ulaşamadık ancak farklı kaynaklarda şu an Londra’da yaşadığı yazılı. Gerçek ismi ise Abbas Rezaei Vossoogh olarak yer almış

Manucer Vusuğ 3 filmde yer almış, yer aldığı ilk film Necla Nazır ve Serdar Gökhan ile kan Kardeşler filmi. Perişan (1976)  filminde ise Perihan Savaş ile beraber oynamış. Tokat (1977) filminde ise Müjde Ar ile başrolleri paylaşmış.

Sinematik Yeşilçam Haber Merkezi – Yayına hazırlayan: Utku Uluer ve Anna Järvinen – Mart 2022

One thought on “İranlı oyuncu Manucer Vusuğ hayatını kaybetti

  1. Medyada ölümü pek yer almadı değerli bir oyuncuydu yeşilçama renk katmıştı allah rahmet eylesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir