Ve sahnelerde Killing

Ajda Pekkan Killing

İtalyan fotoromanlarından Yeşilçam’a transfer olan efsanevi anti kahraman Killing in müzik sahnelerinde yaşamına devam ettiğini biliyor muydunuz?

Hepinize selamlar kıymetli okurlarımız. Duydum ki geçen yıl üç kez sayfalarımıza konuk ettiğimiz Killing’i çok özlemişsiniz. Madem öyle görsel ağırlıklı yepyeni bir içerikle kahramanımızı sizlerle tekrar buluşturalım. Yeşilçam’ın kötü kahramanı Killing’in iskelet kostümünü sahnede giyen müzisyen ve grupları bu yazımızda bir araya getirelim ve görsel ağırlıklı yazımızla gözlere hitap edelim. Killing furyasının öncesinde ve sonrasında memlekette ve dünyada bakalım kimler iskelet kostümüyle sahnede icra-yı sanat eylemiş ve bu uğurda spotların altında kan ter içinde kalarak isilik geçirmiş.

Bu yazımıza Halloween yoluyla ABD kültürüne eklemlenen ve son yıllarda bir moda haline gelen iskelet kostümünü giyen Hollywood ünlülerini almadık, araştırmamız sadece müzisyenlerle dolayısıyla müzik sahnesiyle sınırlı.

Hazırsanız o halde başlayalım 60 yıllık kronolojik gezimize.

İskeletler Orkestrası (60’lar)

İskeletler Orkestrası

Başlama vuruşumuz memleketten. 60’larda Killing furyasının ayyuka çıktığı dönemde gazete ve mecmualara haber olan ilginç bir topluluk: İskeletler Orkestrası. Alto saksofonist Celal Bozsoy‘un ağırlıklı olarak üflemeli çalgılardan kurduğu iskelet kostümlü 14 kişiden oluşan orkestra yaptığı şovlarla büyük ses getirmişti. Bir süre sonra İskeletler Orkestrası olarak anılmaya başlayan ekip gazinolarda program yapmış ve filmlerden önce sinemalarda sahne alarak ilgiyi üzerlerinde toplamıştı. Rüyalarınıza girebilecek bir topluluk sürmanşetiyle lanse edilen yüzleri beyaz masklarla örtülü ekip ürkünç olmaktan ziyade fazlasıyla sempatik görünüyor.

John Entwistle (1970)

Killing 002

Efsanevi The Who‘nun efsanevi bass gitaristi John Entwistle‘ın 1970 tarihli Isle of Wight festivalinde ilk kez giydiği iskelet desenli ve fermuarlı deri tulum tasarımıyla oldukça ilginç bir sahne kostümü. Omuzları ve kasıkları oldukça sıkı olan kostümünü sahne almadan iki saat önce giyen müzisyen, bir daha oturamamış konsere kadar ayakta beklemek zorunda kalmış. Grubun tarihindeki en güzel performanslarından birini içeren konserin DVD’sinde Entwistle’ın bu özel kıyafeti tüm detaylarıyla görülebilir. Sanatçı ertesi yıl çıkan ilk solo albümü Smash Your Head Against the Wall‘un kapak artwork’ünde de iskelet ve kuru kafa imgelerine yer vermişti.

Axl Rose (1989)

Killing 003

John Entwsitle’dan aldığı ilhamla iskelet baskılı deri motorcu ceketiyle sahnelerde ve partilerde arz-ı endam eden bir dönemin stil ikonu Guns’N Roses‘un frontman’i Axl Rose bu imajıyla karizmasına karizma katmış. Rock tarihine selam yolladığı tişörtleriyle, başındaki şapka – bandana kombiniyle kendi tarzını yaratan Axl, deri ceketine taktığı rozetlerle asi imajını tamamlamayı başarmış ve ortam senin bu ortam benim oradan oraya ceylan gibi sekmeye devam etmiş.

Flea (2003)

Killing 004

27 Haziran 2002’de Las Vegas’da bir hotel odasında sonsuzluğa erişen John Entwistle’a saygısını çıktıkları dünya turnesinde göstermek isteyen Red Hot Chili Peppers‘ın ele avuça sığmaz bass gitaristi nam-ı diğer Flea (Pire), grubun Slane Castle‘da 23 Ağustos 2003 gecesi verdiği konserde giydiği iskelet kostümüyle gönülleri fethetmişti. Her zaman ki enerjik sahne şovuna o gece de devam eden müzisyenin, özel olarak tasarlanan likralı ve sportif iskelet kostümü hareketini kısıtlamamış ve kendisini zorlamamıştı. Grubun adeta zirve anına belgeleyen konser DVD’si fanların her daim baş ucunda.

Ajda Pekkan (2011)

Killing 005

Listemizin sürprizi süperstar Ajda Pekkan. Sahnelerde nerdeyse 60 yıla merdiven dayayan kıymetli sanatçının 2011’de yayınlanan Farkın Bu isimli albümü epey ses getirmişti. Sözlerini ve müziklerini Sinan Akçıl‘ın yazdığı Arada Sıra isimli şarkının video klibi için bir hotelin terasında kameraların karşına geçen Ajda Pekkan, o bildiğimiz zerafetine simli pullu iskelet desenli bluzuyla zerafet katmış. Siyah parlak pantolonu ve siyah eldiveniyle kostümünü tamamlayan süperstar’a böylesi güzel bir imaj ve tavır çok yakışmış. Zaten böylesi bir ışıltı Ajda Pekkan gibi zamansız bir ikona yakışırdı doğrusu. Klip kostümünü o dönem konserlerine de taşıyan sanatçıyı çok beğendim doğrusu.

Phoebe Bridgers (2020)

Killing 006

On yıldır profesyonel olarak sahne alan Amerikalı gitarist, şarkıcı ve söz yazarı Phoebe Bridgers solo kariyerini çıkardığı iki albümle taçlandırmıştı. İskelet kostümünün yeni temsilcisi, sahnede, kliplerinde ve katıldığı ödül törenlerinde iskelet temalı kostümlerini büyük bir tutkuyla giymeye devam eden Phoebe, zaman zaman orkestrasına da bu kıyafeti giydiriyor. Gelecek yıllarda isminden sıklıkla söz ettirmesi muhtemel Grammy ödüllü indie rock sanatçısı Phoebe Bridgers‘ı takibe almanızı, genç sanatçının melankolik vokaline kapılarak sakin düşlere dalmanızı tavsiye ediyorum.

Killing 007

Ve Sahnelerde KillingSinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin BİLGİÇ – Haziran 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir