Başrolde Tarık Akan ve Al Pacino

GERÇEKLEŞMEYEN BİR FİLM PROJESİ DAHA; BAŞROLDE TARIK AKAN VE AL PACİNO…

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi, arşiv sayfalarına yolculuk yapmış ve tozlu sayfalardan Ayhan Işık ve Tarık Akan‘ın film projesi için bir araya geldikleri haberine yer vermişti. Bahsedilen Hürriyet Kelebek sayısı benim arşivimde de mevcut, ama bu tarz gerçekleşmeyen projeler o kadar çok ki… Ben bu tarz gerçekleşmeyen projelere çok ilgi duymuyorum ancak sitemizde ilginç gerçekleşmeyen projeler üzerine değerli yazılar var.

Bir araya gelemeyen aktörlerin yüzlerce projesi var. Eğer onlardan birini konuşacaksak sizleri 2009 yılına götüreyim o halde. Sinema tarihinin iki dev ismi, Tarık Akan ve Al Pacino’nun bir araya gelememe hikasini anlatayım sizlere.

 Tarih; 15.08.2009, Fransa’dan CFK2 Prodüksiyon ve Türkiye’den Muhammed Arslan’ın yapımcılığını üstlendiği filmde Hollywood’un en önemli aktörlerinden Al Pacino’ya teklif götürüldü. Fransız – Türk ortak yapımı olan filmde rol alması için Pacino’yu 6 ay beklediler. Senaryoyu beğenen Al Pacino, 6 ay sonra cevap verdi ve hazırlıklar başladı. 12 Eylül darbesinden sonrasını anlatan, barış temalı “Böyle mi Yaşam” isimli filmde oynaması için Türkiye’den de Tarık Akan‘a teklif götürüldü. Tarık Akan’da senaryoyu beğendikten sonra cast çalısmasına devam edildi. Tuncel Kurtiz ve Aytaç Arman da kadroya dahil oldu. O günlerde gazeteler bu filmden bahsetmeye başlamıştı bile. Al Pacino, 12 Eylül darbesinden önce Türkiye’den kaçmış, devrimci bir adamı oynayacaktı. Proje başladığında yapımcı Muhammed Arslan, gazetelere şu röportajı vermişti;

 “Amerika’da sinema sektöründe olan yeğenlerim aracılığıyla Al Pacino ile anlaştık. Filmin senaryosunu beğendi ve rol almayı kabul etti. Kendisini ikna etmemiz 6 ay sürdü ama sonunda anlaştık.”

10 milyon dolarlık bir bütçeyle çekileceği açıklanan filmin mekanları bile belirlenmişti. İstanbul, Diyarbakır ve Fransa‘da çekileceği planlandı. Ancak film çekimleri, Al Pacino‘nun projeden vazgeçmesi sebebiyle gerçekleşmedi. Hollywood’un ve Yeşilçam’ın en unutulmaz iki aktörünün bir araya gelememesi, o günlerde Türkiye’deki sinemaseverleri üzmüş olsa da, bu ikilinin bir araya gelme ihtimali bile heyecanlanmamıza yetmişti.

Yazan: Murat Hattatoğlu 2023

Al Pacino
Gerçekleşmeyen Projeler
Başrolde Tarık Akan ve Al Pacino

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir