Çizginin Kahramanları – TRT Belgesel
Çizgi romanın ülkemizdeki üretimi ve geçmişten günümüze değişken gelişim çizgisini ele alan bir yapım olarak hazırlanmıştı.
Çizginin Kahramanları belgeselinin yapımcılığını ve yönetmenliğini Ali Horzumlu üstlenmiş, içeriğini ise yerli çizgi roman ile ilgilnen pek çok değerli isim oluşturmuşlardı. Bizce dalında en yetkin yapımlardan birisi haline gelen bu belgesel Türkiye Gazeteciler Cemiyetince verilen En İyi Belgesel ödülüne 2017 yılında layık görülmüştü.
“Altın Çağa Giriş”, “Mizahın Yükselişi” ve “Dijital Çağın Etkisi” başlıklarıyla yayınlanan Çizginin Kahramanları Belgeseli ülkemizdeki çizgi roman endüstrisinin yüzyılı aşkındır devam eden gelişimini ve dönüşümünü konu alıyor.
Belgeselin seslendirmesini Yekta Kopan yapmış, müziklerini ise Onur Özmen bestelemiş.
Kayıp Rıhtım sitesindeki bir yazıda Levent Cantek’in (Belgeselin senaryo yazarı) belgeselin yayınlanmasından kısa bir süre sonra vefat eden Yener Çakmak‘ı da anmayı unutmadığı belirtilmişti. Gerçekten de Yener Çakmak çizgi roman ve türevleri konusunda, Fantastik Türk sineması konusunda vefatına kadar danıştığımız ve sitemize de oldukça fazla katkısı olan bir abimizdi. Son nefesine kadar sinema ve çizgi roman tutkusu azalmamış ve pek çok içerik projesini birlikte yaptığımız abimizin bu yapımda yer alması bizim için de çok önemli…
Belgeseli izlemek isteyenler kanalın resmi Youtube hesabı üzerinden de ulaşabilirler. Biz linklerin hepsini sizler için bu sayfada derledik.
Belgeselin yayınlandığı tarihler:
11 ARALIK 2016 18:45 ve 16 ARALIK 21:40 1.BÖLÜM
18 ARALIK 2016 18:45 ve 23 ARALIK 21:40 2.BÖLÜM
25 ARALIK 2016 18:45 ve 30 ARALIK 21:40 3.BÖLÜM
Çizginin Kahramanları Belgeseli bölümleri:
Dünya tarihinde 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, Türkiye’de ise 1930’lu yıllarda Baytekin (Flash Gordon) ile birlikte nefes almaya başlayan çizgi romanın Türkiye’deki tarihi, ‘Çizginin Kahramanları’ ile TRT Belgesel’de ekrana geliyor. ‘Altın Çağa Giriş’, ‘Mizahın Yükselişi’ ve ‘Dijital Çağın Etkisi’ ile üç bölümden oluşan ‘Çizginin Kahramanları’ ile şu iki soruya yanıt aranıyor:
1. Çizgi roman nasıl üretilirdi, nasıl hikayeler anlatırdı?,
2. Dünden bugüne çizgi roman üretimde nasıl bir çeşitlik var ve nasıl hikâyeler anlatılıyor?