Baba Bizi Eversene (1975) : Barış Manço’nun Tek Sinema Filmi

Efsanevi müzisyen, besteci, sanatçı ve TV sunucusu Barış Manço, 1975 yılında senaryosunu Ahmet Üstel’in yazıp Oksal Pekmezoğlu’nun yönettiği Baba Bizi Eversene adlı filmde oyunculuğu da denemiştir. Bir de fotoroman macerası vardı.

Filmin ilk adı Gel Gör Beni Aşk Neyledi? iken daha sonra Baba Bizi Eversene olarak değiştirildi. Sahnelerin çoğu İstanbul’da, bazıları da İzmir’de çekildi.

Dönemin ünlü oyuncularını ve seslendirme sanatçılarını bir araya getiren filmde, Barış Manço’nun müziklerine de doğal olarak bol bol yer verildi. Filmdeki partneri Meral Zeren ise o dönemin en popüler kadın oyuncularından birisiydi.

Filmde Barış Manço kendi sesiyle yer almayı tercih ederken, Bilge Zobu’yu o yıllarda henüz yeni yeni ünlenen Şener Şen seslendirdi.

Filmdeki çocuk oyuncu, sekiz aday arasından seçildi. Aynı çocuk, Hababam Sınıfı’nın ilk filminde Damat Ferit’in kızı olarak da görülebilir.

Filmin konusu ise şöyle:

Mahir (Barış Manço), bir ilaç firmasının sahibi olan Fazıl Bey’in (Hulusi Kentmen) fabrikasında satış temsilcisi olarak çalışmaktadır.

Mahir’in Sevim’in kızı (Meral Zeren) ile ilişkisi vardır ancak kızın babası, evliliklerine karşıdır. Mahir’i unutması için kızı yurt dışına gönderirler.

Bu sırada Şermin (Serpil Nur), Fazıl Bey’in oğlu ve Sevim’in küçük kardeşi Erol’a (Sinan Ecer) babası başka olan çocuğu Erol’un çocuğuymuş gibi tanıtır.

Sevim memleketine dönüp Mahir ile evlenmenin yollarını ararken, bebeğin kendilerinden olduğunu babalarına söylerlerse evlenmelerinin kolay olabileceğini planlar.

Bundan sonra olaylar gelişmeye başlar ve olanlar olur. Bu film, şarkıcıların oynadığı filmlerden melodram benzeri filmlerden farklı olarak, daha çok komedi yönüyle ortaya çıkar.

Efsanevi müzisyen Barış Manço, 1975 yılında çekilen Baba Bizi Eversene adlı filmde oyunculuğu da denedi. Tabii ki komedi tarzında.
Müzik detayları 

Filmde, Barış Manço’nun Nazar Eyle, Ben Bilirim, Gamzedeyim ve Kol Bastı şarkılarına yer veriliyor.

Filmin başında ve sonunda duyulan Nazar Eyle şarkısı, filmin ana teması olarak ele alınabilir.

Şarkıcıların yer aldığı, yabancı bestecilerin enstrümantal bestelerinin kullanıldığı yerli filmlerin aksine bu filmde Barış Manço, fon müziklerini de bestelemiş. Filmin enstrümantal temaları, Barış Manço’nun yeni şarkılardan oluşan ilk albümü 2023‘te yer aldı.

Baba Bizi Eversene (1975)

Yapımcı: Hürrem Erman

Yönetmen: Oksal Pekmezoğlu

Senarist: Ahmet Üstel

Tür: Komedi, Müzikal

Yapım Yılı: 1975

Özellikle: Renkli

Süre: 97 dakika

Ülke: Türkiye

Dil: Türkçe

Vizyon Tarihi: 1975

Sinematik Yeşilçam için Yazan: Anna Jarvinen

One thought on “Baba Bizi Eversene (1975) : Barış Manço’nun Tek Sinema Filmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir