Kadınca Dergisi’nden Tarık Akan röportajı

Sizleri tam 45 yıl önceye, yine bir şubat ayına, şubat 1979’a götürmek istiyorum. Zaman tünelinde bu ay, Kadınca Dergisi’nden Canan Barlas’ın Tarık Akan’la yaptığı röportaja yer vermek istiyorum.

“70’lerin başında Türk sinemasında uzun boylu yakışıklı bir genç doğdu. Makine mühendisi olmak üzere yola çıkmıştı, ama rastlantılar, onu birden bire Türk sinemasının jönleri arasına soktu. Talih kuşu Tarık Akan’ın omuzlarına bir yarışma sonucu kondu. Türk sinemasının bu çok genç ve yakışıklı jönünü yoğun film çalışmaları arasında bulabildik. Böylesine bir tempo içinde olması, bende ” İşini çok seviyor olmalı ” gibi bir izlenim uyandırdı. Hemen kendisine sordum.

Tarık Akan

Yaptığınız işi çok mu seviyorsunuz ?

TARIK AKAN: ” Gerçekten çok seviyorum.”

Daha önce bu işi planlamış mıydınız ? TARIK AKAN: ” Başlangıçta makine mühendisi olmak istiyordum. BARLAS : Sonra ne oldu ? TARIK AKAN: Sonra yarışmayı kazanınca ( SES Artist Yarışması ) okulu gazeteciliğe çevirdim.

Tarık Akan ile birlikte stüdyo koridorları arasında oturacak yer ararken, bir yandan da uluslararası ölçülerde bir artist olabilir, batı ülkelerinden birinde doğmuş olsaydı, yine artist olabilirdi diye düşünüyordum. BARLAS : ” Ne tür projelerde oynamaktan zevk alıyorsunuz ?

TARIK AKAN: “İyi senaryolarda , halka dönük sorunları içeren rollerde oynamak istiyorum.” BARLAS: ” Bu yıl hangi filmlerde oynadınız ? TARIK AKAN: Bu yıl 4 film çevirdim. Maden, Sürü, Kanal, Seninle Son Defa ” BARLAS: ” En çok hangisini sevdiniz ? ” AKAN: “Hepsini sevdim.” Sürü ” , YILMAZ GÜNEY ‘in ” Umut ” filminden güzel oldu diyebilirim. Bu da Güney Film adına çevrildi.”

BARLAS: ” Sinemacılığın zorlukları var mı ? ”

TARIK AKAN:” Türkiye’de hiçbir iş düzenli değil. Bu nedenle sinemacılığın da zor yanları var.” BARLAS: ” Türk sinemasındaki star düzeni hakkında ne düşünüyorsunuz ? ” AKAN: “Starlar her yerde vardır. Starlar değişir, ama düzen değişmez.”

Tarık Akan’ın kendine güvenen bir hali vardı. Bu güvene, genellikle kendini başarılı gören kişilerde rastlanır.

BARLAS: ” Mesleğiniz, bu işe başladıktan bu yana, kişiliğinizde değişikliğe yol açtı mı ? ” AKAN: “Zannetmiyorum.”

Sinemada başarı için yeteneğe ne kadar yer veriyorsunuz ? AKAN: “Bu çok önemli. Halk, yetenekli oyuncuyu beğeniyor. Halkla ilişkiyi yetenekli kişiler kurabiliyor. Bir jön, halkla ilişki kuramazsa, tutmaz.”

Siz bu ilişkiyi nasıl kurdunuz ? ” TARIK AKAN: “Dediğim gibi, bu doğrudan doğruya yetenek işi.” BARLAS: “Batılı meslektaşlarınızdan farkınız var mı ? ” AKAN: “Onların çalışma düzenleri başka, bizden daha bilgililer. Okullarda yetişiyorlar. Olanakları bizden daha fazla. Ancak biz, bu olanaksızlıklar içinde onlardan daha başarılıyız. Onlar, bizim şartlarımızda bizim kadar başarılı olamazlardı.”

Başarılarınızda , yakışıklı olmanızın etkisi var mı ? “ TARIK AKAN: “Başlangıçta, halkla bir bağlantı kurmamda yardımcı oldu. Bir bağlantı doğdu. Bu sevgi, filmlerle arttı. Ben, yanlış yapsaydım beni tutmazlardı.”

BARLAS: ” Yakışıklı olmak nasıl bir duygu ? ” TARIK AKAN: “Ben, öyle olduğuma inanmıyorum. Buna başkaları karar verdi.” BARLAS: ” Evlilik konusunda ne düşünüyorsunuz ? ” AKAN: “Bütün arkadaşlarım evlendi. Hepsi, evliliğin çok güzel olduğunu söylüyorlar. Ben, kendimi çok uzak buluyorum. Ama günün birinde herhalde olacak.”

BARLAS: “Kadının çalışması konusunda ne düşünüyorsunuz? ” TARIK AKAN: “Ben, kadının çalışmasından yanayım. Kadın çalışmadığı zaman evde zorluklar olur. Çalıştığı zaman sorunlar ortadan kalkar.” BARLAS: “Kadınların çalıştıkları zaman elde ettikleri özgürlükleri nasıl karşılıyorsunuz? ” AKAN: “Kendimi tanıdığım özgürlükleri, onlara da tanıyorum.”

Sizin için ideal kadın nasıldır ?

TARIK AKAN: “İdeal kadın, duyguları, düşünceleri, fiziği, giyimi ve kafa yapısı ile bir bütün olmalıdır.” BARLAS: “Çevreden , özellikle kadınlardan ilgi gördüğünüz zaman, ne hissedersiniz ? ” AKAN: “Şu ana kadar bunu düşünmedim.”

BARLAS: “Size özel zevklerinizle ilgili, özel yaşamınızla ilgili sorular soruyoruz. Bunlar basında çıkıyor. Özel yaşantınızın göz önünde tartışılır olması sizi sıkıyor mu ? ” AKAN: “Bizler, artık kendimiz için yaşamıyoruz. Bizi sevenler, tabii ki merak edeceklerdir. Ben, gerçeğin yazılmasında sakınca görmüyorum.

BARLAS: ” Aşk nedir? ” AKAN: “Aşk, iki cins arasında bir tutkudur.” Tarık Akan, aşk konusunda bile kısaca yanıt verebildi. Gerçekten zamanı kısıtlıydı. Ancak boş vakitleri vardır diye düşünüyordum bu röportaj için.

Size son bir soru, böyle sıkışık olmadığınız zamanlarda ne yapıyorsunuz peki ? ” AKAN: “Haftada 3 kez alette jimnastik , sabahları 10’a kadar uyku ve müzik.”

Kadınca Dergisi'nden Tarık Akan röportajı

Bu güzel röportaj ile vefatının 8.yılında Hocam, ustam, ağabeyim Tarık Akan’ı, sevgi, saygı ve özlemle anıyorum.

Yayına hazırlayan: Murat Hattatoğlu

Foto arşivi: Gökhan Küçükarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir