Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi Açıldı

İki yıl önce restorasyon çalışmalarına başlanan Avrupa yakasının tarihi ve köklü yapılarından Atlas Sineması, içinde bulunan İstanbul Sinema Müzesi ile beraber nihayet dün açıldı.

70 yılı aşkın sürede yüzlerce filme, binlerce seyirciye ev sahipliği yapan Atlas Sineması, her daim gözde düş şatolarımızdan biriydi. Restorasyon sürecinde ayrı düşmüştük, ne mutlu kavuşuyoruz.

Yapı, Sultan Abdülaziz dönemindeki Büyük Beyoğlu Yangını (1870) sonrası dönemin iş insanı Agop Köçeyan tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştı. Köçeyan tarafından Taksim Vosgeperan Ermeni Kilisesi‘ne bağışlanan yapı, 40’lı yıllarda Aziz – Ahmet Borovalı kardeşlerin mülkiyetine geçmişti. Binanın arka kısmında bulunan bahçelik alana Atlas Sineması inşa edilmişti (1948). 1951‘de birinci kat tiyatro sahnesine (Küçük Sahne) dönüştürülmüştü. 1970‘lerde Cevher Özden‘in aldığı ve bir süre kullanılmayan yapı, 1985‘de Hazineye devredilmiş, 1992‘de Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na tahsis edilmişti.

2019’da başlayan kapsamlı restorasyon faaliyeti nihayet sona erdi ve yapı yeni yüzüyle sinema severlere kapılarını açtı. Girişteki Köçeyan Konağı, eski Küçük Sahne ve Atlas Sineması restore edilirken, en son Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak kullanılan Köçeyan Konağı İstanbul Sinema Müzesi’ne dönüştürüldü. Çok uzun yıllardır sinemalarıyla yaşayan Beyoğlu, Türvak Sinema Müzesi‘nin bölgeden taşınmasıyla sinema müzesine ihtiyaç duyacağı anda yeni bir sinema müzesine kavuşmuş oldu.

Kültür sanat dünyamızdan Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Oktay Kaynarca, Serkan Çağrı, Engin Altan Düzyatan, Bülent İnal, Serdar Gökhan ve İskender Pala davetliler arasındaydı. Antalya’da çekilen Five Eyes filminde rol alan Hollywood yıldızı Jason Statham da açılıştaydı. Programın gerçekleştirildiği alana gelen Statham, burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’la fotoğraf çektirdi.

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, ”Artık bu sinemada gala ve prömiyer gösterimleri dahil en nadide eserler seyircisiyle buluşabilecek. Atlas Sineması ve Sinema Müzesi’nin şehrimize kazandırılmasına katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul Sinema Müzesi’nde Türk Sinema Tarihi‘ne ait kalıcı koleksiyonlar, ulusal ve uluslararası süreli sergiler açılacak. Koleksiyonların içinde filmlere ait belgeler, objeler, kostümler; sinema araç gereçleri, balmumu heykeller, fotoğraflar yer alacak. Sinemaseverlerin ve araştırmacıların yararlanabileceği dijital arşiv ve kütüphane alanı da mevcut. Etkileşimli uygulamaların da bulunduğu müze belli ki bir eğitim üssü olarak da tasarlanmış. Yurtdışından gelen ziyaretçiler için çoklu dil seçeneğine sahip dijital rehberler de unutulmamış.

Sinematik Yeşilçam ailesi olarak Türk Sineması’nın hafızası niteliğinde yeni haliyle açılan yapının hayırlara vesile olmasını dileyerek, tüm sinemaseverleri farklı deneyimler yaşamak için Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi’ni ziyarete davet ediyoruz.

Sinematik Yeşilçam için hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ – Şubat 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir