Yılmaz Güney, Kadıköy’de

Kadıköy Belediyesi, Yılmaz Güney anısına Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) ücretsiz film gösterimleri gerçekleştirdi. Yol filmiyle 30 Eylül’de başlayan etkinlik, 2 Ekim’de sona erdi. Etkinlikte, Yılmaz Güney imzalı beş film beyazperdeye yansıtıldı.

“İzleyenler duygulandı”

Yılmaz Güney’in muhteşem senaryosuyla beş farklı karakteri ele aldığı, toplumsal sorunları anlattığı Yol, Türkiye’de 1999 yılına kadar yasaktı.  23 yıl sonra sinemada izlemek, salonda izleyen herkesi duygulandırdı. Filmin nasıl zorluklarla çekildiğini bildiğim için izlerken gözyaşlarımı tutamadım.

Yılmaz Güney’e ve filmlerine sahip çıkan ve CKM’nin açılışını bu filmlerle yapan Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu tarz etkinlikleri, yeni neslin sinemamızı tanıması ve bu kültürün devam edebilmesi için çok önemsiyorum.

Yılmaz Güney filmleri, neden televizyonda yok?

Yılmaz Güney filmlerinin bugünün Türkiye’sinde neden televizyonlarda olmadığını anlamak mümkün değil. Bugün bu filmlere sansür uygulanmaya devam ediyor. Oysa bu filmlerin hepsi, birer kültürel miras, ulusal ve uluslararası onlarca ödül almış yapımlar. Televizyon kanallarında birbirinden gereksiz binlerce prodüksiyonu izlerken Yılmaz Güney filmlerine hiçbir kanalın talip olmaması, televizyon tarihimiz adına bir utanç, bir skandal.

Filmler

Yılmaz Güney tarafından senaryosu cezaevinde yazılan, Tarık Akan ve Şerif Sezer’in başrollerde oynadığı, Şerif Gören’in yönettiği 1982 yapımı Yol, 1982 Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye‘yi kazandı. Tarık Akan ise bu festivalde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi. Yol’un yolculuğu, Amerika’ya kadar uzandı. Yol, aynı yıl Golden Globe ödüllerinde En iyi Yabancı Film ödülü dalında aday gösterildi. Türkiye’de yasaklı olduğu için Oscar ödüllerine aday gösterilemedi.

Etkinliğin ikinci gününde, iki film gösterimi gerçekleşti. 1974 yapımı Endişe ile açılan perde, akşam 1978 yapımı Tarık Akan’ın “Destan” diye nitelendirdiği Sürü filmiyle devam etti.

Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in birlikte yönettikleri, senaryosu Yılmaz Güney’e ait olan Endişe’de, kırsal bölgedeki ağa baskısı ve töreye eleştirel bir yaklaşım getiriliyor. Başrollerinde Erkan Yücel ve Kamuran Usluer‘i izliyoruz.

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı, Zeki Ökten’in yönettiği Sürü, Türk sineması tarihinde uluslararası festivallerde en çok ödül alan filmdir. Bu yüzden Sürü’nün yeri ayrıdır. Tarık Akan, Melike Demirağ, Tuncel Kurtiz, Yaman Okay gibi usta oyuncuların varlığı da filme değer katar. Feodal düzen, kadının toplumdaki yeri ve geçim sıkıntısı gibi konuları anlatan film, yine Yol gibi uzun süre yasaklı filmler arasında yer aldı.

Film gösterimleri, 2 Ekim Pazar günü Ağıt (1972) ve Umut (1970) filmleriyle sona erdi. Yılmaz Güney’in hem yazıp hem de yönettiği bu iki filmden Ağıt’ta, Yılmaz Güney’e Hayati Hamzaoğlu ve Bilal İnci eşlik ediyor. Filmde, dağlarda yaşayan çete lideri Çobanoğlu ve üç arkadaşının hikayesi anlatılıyor.

Yılmaz Güney ve Tuncel Kurtiz’in başrollerinde oynadığı Umut filmi ise Güney’in babasından esinlenerek ortaya çıkardığı bir senaryo. Politik sinemanın ilk örneklerinden olan film, taksilerin arttığı dönemde faytonculuk yaparak geçimini kazanan Cabbar ve ailesinin çektiği zorlukları anlatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir