Ayşen Gruda: O bir domates güzeli değildir yalnızca

TVde 7… 29 kasim 1976

O hepimizin, tiyatronun, sinemanın güzelidir. Çok az insanın başarabileceği, toplumun tüm kesimlerince sevilmeyi başarmış değerli bir oyuncudur. Sinemanın gülen yüzü, komik rollerin, silinmez izler bırakan unutulmaz ismi.

Bitirimler Sınıfı’nın Cevriye’si, Bizim Aile’nin Feride’si, Delisin’in Şaziment’i, Hanzo’nun Feride’si, Aile Şerefi’nin Ayşe’si, Süt Kardeşler’in Emine’si, Tosun Paşa’nın Tellioğlu Zekiye’si, Gülen Gözler’in Fikret’i, Hababam Sınıfı Tatilde’nin Ayşe’si, Çöpçüler Kralı’nın Hacer’i, Şabanoğlu Şaban’ın Safinaz’ı, Neşeli Günler’in Nilgün’ü, Davaro’nun Ayşo’su, Gırgıriye’nin Sevim’i, Hababam Sınıfı Güle Güle’nin Melahat’ı, Doktor Civanım’ın Şadiye’si, Çiçek Abbas’ın Şükriye’si, Şekerpare’nin Peyker’i, Namuslu’nun Naciye’si, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü’nün Kam Ana’sı ve daha birçok filmin, televizyon dizisinin Ayşen Gruda’sıdır o.

Son günlerde sağlık sorunları, hastalık haberleri hepimizi, tüm sevenlerini çok üzdü. Ayşen Gruda fenalaşarak hastaneye kaldırılmış, mide kanaması şikayetiyle hastaneye başvuran Ayşen Gruda’nın doktoru sağlık durumunun iyiye gittiğini söylemişti. Kan değerleri çok düşüktü. Yoğun bakıma alınmıştı. Beş günlük takip sonrasında genel durumu daha iyi olduğu için normal servise alınmıştı. Yüreğimiz ağzımızda iyi haberlerini bekledik günlerce. Sonunda iyi haberlerini aldık, içimiz rahatladı. Fakat uzun sürmedi bu sevinç.

Ayşen Gruda’nın kızı Elvan Gruda sanatçının sağlık durumu hakkında yazılı açıklama yaparak “Annem tekrar yoğun bakıma alındı” haberini paylaşıyordu.

Annem Ayşen Gruda tekrar yoğun bakıma alınmıştır. Son evre pankreas kanseri ve karaciğer metastazı ile karşı karşıyayız. Pankreas kanseri sinsi bir yapıda olduğu için son evrede kendini belli etti. Biz ailesi olarak her an başındayız. Biliyoruz ki, bütün sanat dünyası, dostları, sevenleri, tüm Türkiye bizimle.”

Ayşen Gruda’nın Ayşen Erman olarak hayat yolculuğu 30 Kasım 1944 tarihinde Erman Ailesi’nin ortanca kızı olarak İstanbul, Yeşilköy’de Osmanlı zamanında karargah olarak kullanılan bir köşkte başlar. Babası kara tren makinistidir. Sinemadan ve tiyatrodan yakından tanıdığımız ablası Ayten Erman oyunculuğu seçer, Avni Dilligil’in tiyatro ekibinde yer alır. Ayşen, avukat olmak istiyordur, ancak babası ölünce lise 2 öğrencisiyken geçim sıkıntısı yaşamamak için oyunculuğa başlar. Aslında ortanca kardeş Ayşen’in komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy’deki evlerinde Ermeni kom-şularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedilmiştir. O da, kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman gibi oyunculuğu seçer.

Tevfik Bilge’nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başlayan Ayşen Gruda’nın ilk rolü 1962 yılında “Kongre Eğleniyor” adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolüdür.

Turnelerden birinde tanıştığı Ankara Meydan Sahnesinde tiyatro oyuncusu olan Yılmaz Gruda ile evlenirler. Elvan adında bir kız çocuğu dünyaya getirdiğinde bir süre tiyatroya ara verir. Ancak bu evlilik uzun sürmez. Ayşen Erman, bu soyadıyla bilindiği için soyadını değiştirmez.

DOMATES GÜZELİ

TVde7…24 Ekim 1977

16 yıl tiyatroda oynayıp çok fazla tanınmamış olmasına rağmen 1977 yılında televizyonda bir eğlence programı içinde yayımlanan skeçte canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra bir anda herkes tarafından tanınır ve çok sevilir.

Adile Naşit yakın dostudur. Sinemada da çok yol almış olan ve Ertem Eğilmez filmlerinde birçok oyuncu gibi yıldızlaşan Adile Naşit, Ayşen Gruda’yı Yönetmen Ertem Eğilmez’le tanıştırınca kendini bir anda sinema dünyasında bulur Ayşen Gruda. Ertem Eğilmez kendisine önce Hababam Sınıfı filminde küçük bir rol verir. Daha sonra birçok filmde rol almaya başlar. Yeşilçam’ın birçok komedi filminde Şener Şen, Kemal Sunal ve İlyas Salman gibi önemli isimlerle birlikte oynar. Ertem Eğilmez filmleriyle o da yıldızlaşır, sevilen ve aranan oyunculardan olur. Çok sayıda sinema filmi, TV dizisi ve tiyatroda izleyicinin karşısına çıkan Ayşen Gruda, “Mum Söndü”, “Deve Kuşu Kabare”, “Hababam Sınıfı Müzikali”, “Yedi Kocalı Hürmüz” gibi  müzikallerde de yer alır.

Birçok klasikleşmiş filmde oynayan Ayşen Gruda, 2014 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “Pek Yakında” adlı sinema filminde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Çağlar Çorumlu, Şirincan Çakıroğlu, Tülin Özen ile birlikte rol alır.

Sonrasında da sırasıyla Seni Seviyorum Adamım (2014 Yönetmen Biray Dalkıran), Altın Horoz (2015), Güvercin Uçuverdi (2015 Selami Genli, Onur Kocal), Babamın Ceketi (2018 Yönetmen: Müfit Can Saçıntı), Sevgili Komşum (2018 Yönetmen: A. Taner Elhan)filmlerinde izleriz Ayşen Gruda’yı.

Ayşen Gruda : O bir domates güzeli değildir yalnızca o hepimizin, tiyatronun, sinemanın güzelidir.

Ayşen Gruda 2006 yılında Ezel Akay’ın yönettiği Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? Filmindeki Kam Ana rolüyle 11. Sadri Alışık Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alır.

2010 yılında da Sinan Çetin’in yönettiği 2008 yapımı Kağıt filmindeki kahramanın annesi Şahane Hanım rolüyle 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alır.

Oynadığı son iki filmden Sevgili Komşum’da, bir apartmanda yaşanan birbirinden ilginç olaylar konu ediliyor. Şale Apartmanı, içerisinde türlü insanların barındığı bir apartmandır. Herkes tarafından sevilen bir kapıcı, mutlu bir evliliğe sahip bir çift, mahallelinin kedilerinin sevgilisi yaşlı teyze ve meraklı komşular…

Babamın Ceketi’nde ise, evlenebilmek için iş bulmaya çalışan bir gencin hikayesi anlatılıyor. Bir süredir birlikte olan Ferhat ve Aslıhan ilişkilerini evlilikle taçlandırmak istemektedir. Fakat Ferhat’ın işsiz olması evlenmeleri önünde büyük bir engeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir