Arif Sağ’ın ”Electric Anatolia” Psychedelic Saz Albümü Çıktı

Arif Sağ

Arif Sağ’ın 16 Enstrümantal 45’lik plağından derlenen ”Electric Anatolia” Psychedelic Saz albümü Mega Plak etiketiyle piyasaya sürüldü.

Hem bağlama üstadı Arif Sağ ile ilgili hem de Yeşilçam filmlerinden aşina olduğumuz melodileri duyabileceğimiz bu derleme plakla ilgili bilgilere Sinematik Yeşilçam sayfalarında da yer verelim istedik…

Arif Sağ Hakkında

7 yaşında iken Kumaş Dede’nin dükkanında eline aldığı bağlamayı ustalarının el vermesiyle gel zaman git zaman söken, aşıklık geleneğini benimseyerek deyişler söyleyen Arif Sağ, sonrasında İstanbul’a gelerek Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Nida Tüfekçi’nin öğrencisi olmuştu.

7 telli sazının sesine kendi sesini ve ruhunu katmaya başlayan sanatçı 60’ların ikinci yarısında plaklar doldurmaya başlamış, müzikteki arayış yıllarında ismini geniş kitlelere duyurmayı başarmıştı. Kendine özgü tarzıyla halk müziği eserlerine elektro bağlamasıyla hayat veren Arif Sağ, doldurduğu plaklara üstün müzikalitesiyle damgasını vurmuş ve pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmuştu.

Arif Sağ

Electric Anatolia (Psychedelic Saz) Hakkında

1969 – 1975 yılları arasında kaydedilen eserler arasında full elektrikli yorumuyla dikkat çeken Samsun’un Evleri ve Osman Pehlivan (Lambaya Püf De), sanatçının ustalığının adeta doruk noktasıydı.

Topkapı Plak döneminde kaydedilen ve Süheyl Denizci Orkestrası’nın eşlik ettiği Misket’in ardından sıralanan oyun havaları Topal (Denizli), Halkalı Şeker (Bartın), Çubuk (Konya), Berber (Ankara) ve Sarı Zeybek (İzmir) dinleyicileri müzikli bir Anadolu yolculuğuna davet ediyor.

Dopdolu içerik, bu nadide incilerle sınırlı değil. Albümün asıl sürprizi gitarist  / aranjör Zafer Dilek’le beraber yorumlanan Dımbıllı ve Hüdayda. Başta Kapıcılar Kralı, Korkusuz Korkak ve Nereye Bakıyor Bu Adamlar olmak üzere pek çok Yeşilçam filminde kullanılan melodiler dinleyiciye keyifli anlar yaşatıyor.

Mega Plak etiketiyle yayınlanan ‘’Electric Anatolia’’ Psychedelic Saz albümündeki eserlerin büyük çoğunluğu modernize edilen yeni düzenlemelerle ilk kez plak severlerin beğenisine sunuluyor…

Albüm Şarkı Listesi :

Samsun’un Evleri

Osman Pehlivan

Misket

Topal

Arzu Kızım

Halkalı Şeker

Salın Da Gel

Dıv Dıv

Dımbıllı

Hüdayda

Emmioğlu

Çubuk

Berber

Metelik

Sarı Zeybek

Dahlek

Arif Sağ Afiş

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin BİLGİÇ Eylül 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir