Dünyası sinema ve müzik olan adam: Hulki Saner

Hulki Saner

Horoz Nuri, Bedia, Turist Ömer, ilk kez onun yönetmenliğini yaptığı filmlerde gözüktüler. Kimya mühendisi olan Saner’in müzik alanında yoğun çalışmaları var.

Çok kişi için Hulki Saner, özellikle komedi filmleri çeviren bir yönetmendir. Adına sinema perdesinde ve TV ekranında ”Rejisör” olarak rastlanır. Gazete ilanlarında, sinema afişlerinde de adı yönetmen olarak geçer.

Sinema ile daha yakından ilgilenenler onun bir yapımcılık yönünü bilirler. Ama Saner, geçenlerde TV’de az bilinen bir yönüyle karşımıza çıktı: Önce bir klarnet solo yaptı. Sonra bir zamanların ünlü melodisi ”Blue Moon” u söyledi.

Fon müziği, radyo sunuculuğu

Hulki Saner‘in uğraşılarını ”sinema ve müzik” şeklinde toplamak mümkün. Son yıllarda yoğunlaşan, ön plana geçen sinema çalışmalarına geçişi de sinema yoluyla, filmlere fon müziği yaparak olmuştu zaten… Saner’in bir de tiyatroculuk yanı var. İlk kez, Ferah Tiyatrosunda 6 yaşında sahneye çıkmış…

Hulki Saner, sinemayla 1956’da ilgilenmeye başladı. İlk olarak yönetmenliğini Lütfi Akad’ın yaptığı Kalbimin Şarkısı adlı filmin fon müziğini yaptı. Bu arada radyoda çok tutulan bir müzik programını hazırlayıp sunan Saner, yine o yıllarda ”Yaşayan Çöl” adlı belgesel filmi baştan sona seslendirdi.

Hulki Saner 2

Müzikle ilgili anılar…

Hulki Saner, 1956’ya kadar olan müzik çalışmalarını şöyle özetliyor:

”Hayatım boyunca daima sanat dallarıyla uğraşmayı ön planda tuttum. Bu nedenle kimya mühendisliğini bir yana bıraktım. Üniversite öğrencisiyken Deniz Kulubü, Taksim Gazinosu, Florya Gazinosu gibi yerlerde klarnet ve saksafon çaldım, şarkılar söyledim. Stajımı yapmak için gittiğim Amerika’da bu uğraşı sürdürdüm. Bu arada şan dersleri de aldım. İstanbul’a döndükten sonra sinemayla da ilgilenmeye başladım…”

1940 yılında Türkiye’nin en iyi klarnet çalan adamı ilan edilen Saner, aynı zamanda da Türkiye’de ilk büyük ”caz orkestrası”nın kurucusu idi. California ve New York’ta büyük orkestralarda klarnet çalan Saner:

”Amerika’da klarnet çaldığım zaman da, New York’da 40 bin işsiz müzisyen vardı. Beni tercih etmeleri de hem çalıp hem de söylemem yüzünden olsa gerek. ”California Senfonik Orkestrası”nda, ”Bob Benet Orkestrası”nda çaldım. Ayrıca, Queen Elizabeth adlı transatlantik’e bir seferinde orkestramızla eşlik ettik. Amerika’da müzik standartım ve tekniğim yükseldi, çok şey öğrendim. Türkiye’ye dönmem ise tutulduğum ”Memleket hasreti”nin sonucu…”

Turist Ömer, Bedia, Horoz Nuri…

Türkiye’ye döndükten sonra yeni açılan İstanbul Operası’nın ilk oyunu olan ”Tosca”da Scorpio rolünü oynayan Saner için 1956 sonrasında sinema çalışmaları daha ağır basar.

Özel yaşamında da güler yüzlü bir adam olan Saner, hep komedi filmi yapmak istermiş… Ama sinemada ilişki kurduğu yıllarda buna pek olanak bulamamış. ”O zaman sinema henüz mezarlık dramları devrini atlatamamıştı” diyor. Buna rağmen yönetmen olur olmaz, türü denemiş:

”Tatlı Günah” adlı bir filmde ilk kez salon komedisini denedim. ”Gol Kralı Cafer” ise ilk komedi filmim oldu. O yıllarda bazı arkadaşlar bu tür filmlerin kesinlikle tutmayacağını söylüyor, bana dram çevirmemi öğütlüyorlardı. Ama ben ısrar ettim. Sonra filmlerde çeşitli tipler yarattık. Örneğin Vahi Öz’ün ”Horoz Nuri”si ile Mualla Sürer’in ”Bedia”sı… TV aracılığı ile bugünkü gençler arasında bile in yaptılar. Ama bunların en uzun ömürlüsü, en yaygını Turist Ömer oldu…”

Hulki Saner 3

Hulki Saner, sonraki yıllarda komedi filmleri yapımını sürdürdü, bu arada şarkıcılarla da filmler yaptı. Neşe Karaböcek, Emel Sayın, Ahmet Özhan onun yapımevine bir veya birkaç film çevirdiler. Saner, şimdi de genç şarkıcılardan Ferdi Tayfur ve Gülden Karaböcek‘le film yapmak için senaryo çalışmaları yapıyor.

Tiyatro artisti, film yönetmeni, yapımcı, besteci, opera sanatçısı, müzisyen ve şarkı sözü yazarı… Evet Saner’in bu konuda da çalışmaları var. Bu arada bestelediği ve ilk kez filmlerde kullandığı ”Kara Kara Gözler”, ”Rüyalar Gerçek Olsa”, ”Niyet” ve ”Hatıralar” adlı 4 bestesi de birer altın plak getirdi.

Not 1Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2 : 10 Ocak 1977 tarihli Hey Dergisi‘nden ”Dünyası sinema ve müzik olan adam: Hulki Saner” isimli Yüksel Şengül imzalı haberden.

Hey

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç – Kasım 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir