Hey gidi Yeşilçam – 6 – Avrupa Maceraları

Hey Dergileri
HEY GİDİ YEŞİLÇAM – 2
Hey Dergilerinin sayfalarından kopup gelen Yeşilçam ve Türk Sinemasına dair ilginç haberlerden birisiyle devam ediyoruz.

Türk Artistlerinin Avrupa Maceraları … 08 ocak 1975 tarihli Hey Dergisinden

Türk Sinemasında ortaya çıkan yeni modalardan biriside filmlerin hiç değilse bir bölümünün yurt dışında çekilmesi…girişiyle başlayan bu iki sayfalık yazı dönemin yükselen furyası erotizmle harmanlanmış avantür filmlerine Sermet Serdengeçti ve Yalçın Gülhan‘ın başrolünde oynadığı iki filmle bir bakışta bulunuyor.

Türk Sinemasında ortaya çıkan yeni modalardan biriside filmlerin hiç değilse bir bölümünün yurt dışında çekilmesi… 1960’larda bir filmin birkaç sahnesi yurt dışında çekilince sadece bu bile, başlıbaşına bir olay olurdu, Şimdi ise filmciler bilinen mekanlar yerine bilinmeyen mekanları tercih ediyorlar; bir filmin konusu nerede geçiyorsa imkan nisbetinde o sahneleri orada çekmek istiyorlar. Bu maiyeti arttırıyor belki ama filme de bir şey katıyor tabii… Bunun son örneğini geçen yılın son ayında gördük. Birlik Film ekibi kalabalık bir kadroyla yola çıktı; İtalya ve İspanya’da iki filmin “harici” sahnelerini çekerek yurda döndü.

İki film
Filmlerden biri “Bond” türü bir avantür…Diğeri de “Erkek Dediğin…” paralelinde bir seks-komedi… İki filmde de sadece başrol oyuncusu olan erkek artistler değişiyor.İlkinde Yalçın Gülhan, ikincisinde Sermet Serdengeçti başrolde… Eşref Kolçak, Arzu Okay, Parla Şenol, İlhan Daner, Özden Yüce, Mine Sun ve Aliye Rona da iki filmde değişik roller oynuyorlar. Filmlerden birinin adı “Avrupa Maceraları” , öteki “Doktor Civanım.
Avrupa maceraları

Yönetmenliğini Ülkü Erakalın’ın yaptığı filmlerin çekimi sırasında hayli ilginç olaylar olmuş… Bize anlatılanlar içinde özellikle “polis”le ilgili bir an hemen dikkati çekiyor. İspanya’da film çekerlerken polis işe müdahale etmiş, hayli güçlük çıkarmış… Ertesi gün, bir köşk sahnesi çekilecek… Polis’in gözünden uzak bir yer aramışlar. Sonunda senaryoya uygun bir köşk bulunmuş, herkes gizlice içeri girmiş, “Provasız çekim yapalım da şu iş kazasız belasız bitsin” demeye kalmamış birden her taraf polis dolmuş… Meğer, girdikleri yer, Emniyet Müdürlüğü imiş…

İtalya’da da bir trafik polisi ilhan Daner’e takmış…Çekim yapılırken İlhan Daner önce kıyafeti, sonra hareketleriyle herkesin dikkatini çekmiş… İşin başında onu herkes gibi gülerek seyreden trafik polisi sonunda gelmiş, çekimi durdurmuş:

-“Siz biraz dinlenin… Trafik açılsın…Sonra gene devam edersiniz” demiş.

Parla Şenol da seyahatten bir ikincilikle dönmüş…Gemide bir kıyafet balosu düzenlenmiş, Aliye Rona da jüriye alınmış… Yarışmaya yönetmen Ülkü Erakalın “tellak” Parla Şenol da “hamile kadın” kıyafetiyle katılmışlar, Erzurumlu bir Türk ailesinin birinci olduğu yarışmada Parla ikinciliği kazanmış,ailesiyle birlikte bir haftalık tatili hakketmiş… İspanya’yla ilgili anılar arasında da Yalçın Gülhan’la ilgili olan dikkati çekiyor… Yalçın orada at arabalarıyla çok İlgilenmiş… Yakından veya uzaktan gördüğü her arabacıyla konuşmuş ve bu, ekipteki herkesi güldürmüş… Niye mi ? Yalçın tek kelime İspanyolca bilmiyormuş…Bilmiyormuş ya öyle kelimeler buluyormuş ki, bunlar İspanyol diline çok benziyormuş… O yüzden arabacılar alışık oldukları sesleri duyunca yaklaşıyorlar,bir anlam çıkarmaya çalışıyorlarmış… O sırada Yalçın da sanki “bülbül gibi konuşuyormuşçasına” işine devam ediyormuş…

Yazıya başlığını veren Avrupa Macerası filminin diğer ağır topunun ise Arzu Okay olduğunu önemli bir not olarak düşüyoruz.
İki sayfaya yayılan bu bilgilendirme yazısını aşağıdaki resimlere tıklayarak okuyabilirsiniz;
40_trk_artistlerinin_avrupa_macerasi_sermet_serdengecti 41_trk_artistlerinin avrupa macerasi_yalcin_glhan_esref_kocalk_arzu_okay_parla_senol_aliye_rona
Sinematik Ekibi

One thought on “Hey gidi Yeşilçam – 6 – Avrupa Maceraları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir