Dünyayı Kurtaran Adam Müzikal Deşifreleri

DKA dunyayi kurtaran adam 012

Dünyayı Kurtaran Adam yeni kuşaklarla kucaklaşmasından itibaren acil durumlarda ihtiyaç duyulan sevimli veya saldırgan pek çok eleştiri yazısının odak noktasını oluşturmuştur. 1990’lı yıllarda filizlenip bugün zirveye pek çok insanı taşıyan stand-up komedilerinden, herhangi bir okuldaki kantin diyaloglarına, öğrenci evlerinden tüm gün vakit öldürmenin garantili sohbet konularından birine geniş bir alternatif yelpaze içinde bugün de varlığını sürdürmektedir.

Dünyayı Kurtaran Adam bir günah keçisi olma misyonunu üzerine yapıştırılan kolaycı yakıştırmalarla sürdürürken film hakkında ki anlamlı araştırmaların büyük kısmı da yabancı ülkelerden gelmiştir. Örneğin Star Wars’ı tahmin edebilmek 10 yaşında ki bir çocuğun da bilebileceği bir meziyet iken 1979 yapımı Black Hole’ye ait parçalarında bu film içerisinde yer aldığını deşifre itmek sinema ile ilgili olmayı gerektirmektedir.

Filmin esinlediği filmler, çizgi romanlar ve içerisinde kullanılan yabancı filmlere, belgesellere ait parçaları bir tarafa koyup filmde kullanılan müziklerin deşifresini içeren bir yazıda şu anda ilk kez sevgili Sinematik dostlarına sunulmaktadır.

dka-planet-of-apes-ost

PLANET OF THE APES – Jerry GOLDSMITH
Maymunlar Cehennemi (asıl çevirisi: Maymunlar gezegeni), çevreci ve barışçıl mesajlarıyla bilim kurguyu salt bir aksiyon ve katliam havasından sıyırıp tarzın sınırlarını genişletmiş bir yapımdır. Çevrildiği dönemde dünyanın üzerinde ki kara bulutların filme de bire bir yansıyarak hiçbiri umut veren veya neşeli biten bir sonu olmayan karamsar bir gelecek kurgulamasıdır. Jerry Goldsmith bu filmin müzikleri için çalışırken emprovize bir jazz stili üzerinde yoğunlaşmış ve ilk filmde ki esrarengiz atmosfere büyük bir katkıda bulunmuştur.

Maymunlar Cehennemi müziklerinin DKA’da ki yeri orijinal filmdekiyle paralel olarak gizem unsurlarının vurgulanmasında kullanılmıştır. İki uzay adamımızın bilinmeyen bir gezegene çekildikten sonra bu topraklarda nerede olduklarına dair arayışa girdikleri sahnelerde bu müzik kullanılmaktadır. Çekilme ve ardından bilinmeyen topraklarda ki arayış ilk Maymunlar Cehenneminin de açılış konusudur. Bu anlamda da kullanılan müzikler rasgele değildir.

Ayrıca Cüneyt Arkın ve Aytekin Akkaya‘nın gezegendeki eski uygarlıklara ait kalıntıları keşfettikleri sahnede kulaklarımıza açıklayıcı dış ses ile birlikte eşlik eden klasik müzik melodisi J.S Bach’ın Toccata‘sıdır. Bu melodinin kullanımı Çetin İnanç tarafından özellikle istenmiştir.

Amerikan Basımı Project Records 5023 LP – 1968
RAIDERS OF THE LOST ARK – John WILLIAMS

dka-indiana-jones-march-1331233887Nam-ı diğer Dünyayı Kurtaran Adam marşı…

Spielberg’in 1981 tarihli klasiği o ana kadar yapılan tüm macera filmlerini isabetli bir zaman ve hikaye seçimi ile ( tabii ki kendisininde bir Musevi olduğunu göz önüne alıp Naziler ve Hz. Musa ile ilgili bir hikayeyi kotarmasınıda es geçmeden ) avantür sinemanın her zaman büyük kitlelere hitap edebileceğini göstermişti.

Indiana Jones’un John Williams imzası ile etiketi haline gelmiş marşı DKA’ın da ana teması olmuştur. Bununla beraber orijinal filmde ki kamyon sahnesin de ( Jones un kamyonun kaputu, ön camı, altı ve üstü üzerinde gezinip bol bol Mersedes reklamı yaptığı sahne ) bir süit halini alan müzik DKA’da arena ve son büyük savaş sekansının da ortak süiti halini almıştır.

Italyan Basımı Polydor 5146 LP
FLASH GORDON – QUEEN

queen_-_flash_gordonQueen üyelerinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri bu albümün DKA içerisinde ki yeri Sihirbaz’ın işkence seanslarında ortaya çıkmaktadır. Kraliçenin bir örümceğe çevrilmesinden bilinmeyen gezegende ki Sihirbaz kaynaklı manyetik fırtınalara pek çok sahnede içerdiği sıra dışı melodiler sebebiyle bir özel ses efekti olarak da kullanılmıştır.

Film her ne kadar Turkish Star Wars olarak nam salmışsa da filmdeki Flash Gordon etkisi sadece müziklerle sınırlı değildir… Bize kalırsa Flash Gordon ve Cüneyt Arkın eşleşmesi bile yapılabilinir…

Sihirbaz karakteri ile Gordon’un ezeli düşmanı Ming arasında ki paralellikler de bu albümün sadece bir bilim kurgu – fantastik filmin müziği olarak değil bilerek kullanıldığını düşündürmektedir.

Alman Basımı EMI C 064 – 61 203 LP
BATTLESTAR GALACTICA – Stu PHILIPS

galactica-dkaGeçtiğimiz yıllarda CNBC-E kanalı sayesinde tekrar ekranlarımıza konuk alan bu klasik dizinin müziklerinin DKA içerisinde ki yeri iki önemli noktada ortaya çıkmaktadır.

Birincisi GALACTICA’nın 1970’li yılların ikinci yarısından itibaren özellikle Meco ile bir fenomen halini alan disko – bilim kurgu furyasından payını almasıdır.1980’li yıllarda pop müziğe saygın çalışmalar kazandıran ve Scarface filmini bir 80’ler kültü haline getiren müziklere imzasını atan Giorgio Moroder’in disko tarzında yorumladığı ana temanın 45liği DKA nın da açılış – tirat ve iki uzay adamımızın antrenman sahnelerinde duyulmaktadır.

İkinci nokta ise Star Wars filmlerinin önemlibir öğesi olan uzay meyhanelerinin DKA da ki versiyonunda kullanılan fon müziğidir. Williams’ın senfonik müzik anlayışının çarliston temaları ile paslaştığı meyhane müziklerinin DKA da ki karşılığı GALACTICA da kullanılan rock bir meyhane müziği alternatifi olmuştur.

Alman Basımı MCA Records 252 602
BEN – HUR – Miklos ROZSA

ben-hur-miklos-rozsa-dkaCD teknolojisi ile beraber tüm versiyonlarına ulaşılabilen bu nadide müzik eseri dünyanın en uzun film müziği albümü olma rekoruna sahiptir. ( Toplam müzik uzunluğu 150 dakikaya yaklaşmaktadır. ) Bu kadar uzun bir anlatımı dinlenilebilir kılan özellik ise bestecisi Miklos Rozsa’nın dünyanın bir numaralı epik film müziği bestecisi olmasıdır. Hem yaşadığımız coğrafyaya yakın melodileri kullanışı hemde bu melodilerin tarihi aksiyon filmlerimizde sıkça kullanılması Rozsa’nın kulaklarımızda ki saygın yerini güçlendirmiştir.
Bu arada bir ara başlık açarak bu albüm ile ilgili yanlış bilinen bir detayı açığa kavuşturmak istiyorum. Miklos Rozsa BEN HUR filminin bestelerini 3 ayda tamamlamamıştır. 3 ay olarak bahsedilen kısım söz konusu müziklerin stüdyoda ki kayıtlarının tamamlanma süresidir. Filmin müziklerinin bestelenmesi 2 yılı aşkın bir süreyi almış, filmde kullanılan kayıtlar Roma’da Carlo Savina yönetiminde icra edilmiştir.

Miklos Rozsa temsilcisi olduğu türe uygun bir şekilde DKA içerisinde kutsal kılıç ve beynin anlatımı ve gösterimi esnasında olayın mahşeri yönünü tamamlayan temasıyla filmin müzikleri içerisinde ki yerini almıştır.

dka-muzik-desifreleri Dünyayı Kurtaran Adam

Dünyayı Kurtaran Adam Filminin Müzikal Deşifreleri

Yazan: Gökay Gelgeç
Edit: Utku Uluer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir