Ve Kilink Efsanesi… Yeniden Gündemde

Kilink-sinematik-yesilcam-8

Her şey Yılmaz Atadeniz‘in bir seyahat esnasında İtalyan kökenli foto roman Killing‘i görmesi ve bir filmini çevirmeye karar vermesiyle başladı diye öğrendik yıllar sonra. 1967 sonrası doğan pek çok kişi için 2000’li yıllara kadar fazla birşey ifade etmiyordu çünkü… “Dünyayı ele geçirmeye çalışan” anti-Kahraman Kilink’le büyük sükse yaratınca ardı ardına filmler çevrilmeye başladı. Sekizi 1967 yılında olmak üzere toplam 13 adet Kilink filmi çevrildi. Hatta Şaşkın Hafiye Kilinke Karşı isimli filmde Sadri Alışık‘da oynadı. Bu da mı gol değil Uçan Adam?

Geçtiğimiz yıllarda Onar Films isimli firma üç adet  filmini DVD olarak yüksek kalitede yeniden bastı. Bu durum aslınd abütün hikayeyi de değiştirdi artık dünya yıldıız bir kahramanızmız daha vardı… Pardon ama Italyan menşeili değil miydi… Neyse çok kurcalamayalım ki tadımız kaçmasın ama filmler dünyada bir ilkti ve bunu da Yunan dostumuz Vasilis düzgün şekilde sundu. Filmlerin dışında, resim ve röportajlarında bulunduğu bu DVDleri her fantastik filmseverin edinmesi gerekiyor.

Dedik ya düzgünce sunuldu bu filmler ve bu noktada İskelet kostümlü bu kahraman suçlunun filmlerine dünyanın dört bir yanından yeniden ilgi duyulmaya başlandı. Filmin isminde Kiling olarak yazılıp bir adet “L” eksiltilmiştir. Monitörünüzün ayarları ile oynamayınız. Biz de 2000lered geri dönen bu fenomen için konuya sizi ısındıralım dedik, Yönetmenine göre filmleri sıraladık:

Yılmaz Atadeniz

Kilink Istanbul’da
Kilink Uçan Adama Karşı
Kilink Soy ve Öldür

Yavuz Figenli

Kilink Ölüler Konuşmaz
Kiling Sarışın Tehlike

“Kiling Sarışın Tehlike Afişi http://www.maskeveyumruk.blogspot.com/ sitesinden alınmıştır. Yardımları için Metin Demirhan’a teşekkürler”
Oksal Pekmezoğlu

Sihirbazlar Kralı Mandrake Kiling’in Peşinde

Nuri Akıncı

Kilink Frankenştayn ve Dr. No’ya Karşı

Natuk Baytan

Şaşkın Hafiye Kilinke Karşı

Müjdat Saylav

Kilink Kolsuz Kahramana Karşı (1974)

Çetin İnanç

Kilink Canilere Karşı veya Kilink Caniler Kralı

Birsen Kaya

Kilink Ölüm Saçıyor (1971)

Aram Gülyüz
Dişi Kilink


Peki kimdir bu Killing/Kilink?

Dünyayı ele geçirmeye çalışan, iskelet görünümlü, İtalya’da yayınlanan bir çizgi romanın anti-kahramanıdır. Barındırdığı sado-erotizmi kadın ve erkek ayırt etmeksizin acımasızca gösterir. Kostümünü tamamlayan kalın ve koca tokalı bir kemerle birlikte sürekli olarak silahı yanındadır. Fakat silahını nadir kullanır. Zekası ise fıldır fıldır işler…

İstediği her kılığa girebilmesi dışında, özel bir madde sayesinde ölü uykusundan uyanabilmektedir. (Bknz. Kilink Istanbul’da) Ölü uykusundan uyanmanın beyaz perdeye yansımalarının haricinde 80li yılarda Bulvar gazetesinin Tantana isimli çizgi roman ekinde de şerit halinde yayınlanan maceralarında da bu tema işlenmektedir. Tabut içerisine kilitlenerek toprak altına gömülen Kilink söz konusu maddeyi (bir kapsül içerisinde) zıt bir amaçla kullanarak ölü uykusuna yatmıştır. Kimyaya önem verir güzel kadınları sevdiği kadar… Yönetmenler değişse de Yeşilçam’da da kadınları kesinlikle baştan çıkartıcıdır…

Elimizde olan filmlerde Yılmaz Atadeniz’in serinin detaylarında kahramanın sadece ana çizgi romana sadık kalmayarak döneminin çeşitli anti kahramanları ve popüler kahramanlarından etkileri de gözlemlenmektedir. Bu esinlenmenin sonucunda bir çeşit telif hakları düşüncesiyle KILLING in Türkçeye transferinden öte Italyan temsilcilerinden Kriminal ve Diabolik ayrıca dönemin mega kahramanı James Bond üzerinden de esinlenmeler taşımaktadır. Uçan Adam ile olan macera ise tüm bu Avrupalı kahramanlarla Yeni Dünyanın çizgi roman kahramanlarının doğulu bir anlayışla buluşmasıdır. Yerelleşmek kaçınılmazdır.

Kahramanların harmanlaması hikayeleri zenginleştirmekle beraber ortaya çıkan ürünün bir sinema yapıtı olması bu sebeple bir sinema yapıtının olmazsa olmaz bir parçası olan müziklerde de bu harmanlamanın kullanılması kaçınılmaz olmuştur. 1950’li yılların B tipinde efsanevi Creature serisinden James Bond‘a pek çok önemli filmin müziği kahramanımızın karakterine ve hikaye örgüsüne sadık kalarak kullanılmış hatta bazı bölümlerde parçalar o günün imkanları çerçevesinde mikslenmiştir.

Komiser – Hüseyin Peyda : “Bu Kilink davasıda bitti”


Takdimci – Dış Ses : Abdurrahman Palay : “Hayır sayın seyirciler bitmedi. Her taşın altından çıkan Kilinkin bir oyunu bu. Yarın gazeteler çarşaf çarşaf Kilink’in yaşadığını yazacak”

Yazarlar: Ercan Demirel, Gökay Gelgeç ve Utku Uluer
Not bu yazı 2007’de ilk yayınlanmıştır… Zaaman içinde düzenlenmiştir ama sitemizin demirbaşıdır… Huzur içinde uyu Sevgili Metin.

2 thoughts on “Ve Kilink Efsanesi… Yeniden Gündemde

  1. Selam;
    Yılmaz Atadeniz bana Kiling fotoromanını nasıl keşfettiğini şöyle anlatmıştı; “Vapurla karşıya geçerken, herkesin elindeki “SON” gazetesi dikkatimi çekti. Millet arka sayfasındaki bir yeri okuyup atıyordu gazeteyi. Merak edip birini aldım ve Killing fotoromanını gördüm…”

    Bir de, MASKE & YUMRUK sitesindeki FANTASTIC TURKISH CINEMA bölümünde, bir foto (Afiş) var; KİLİNK SARIŞIN TEHLİKE (Yön:Yavuz Figenli / Oyn: Oktay Gürsel, Aysel Tanju, Mine Soley)… Bu filmi, sevgili dostum, araştırmacı yazar, çizer, koleksiyoncu ve yönetmen YENER ÇAKMAK göndermişti bana. Kitabımızda yer almayan bu filmi ben de bu foto ile keşfettim. Yeni baskıda olacak birkaç filmden biri bu. Oaylaşmak istedim. Filmografiye eklersiniz (Kaynak göstererek foto’yu da kullanabilirsiniz).
    İki film ismi de düzelti istiyor sanırım; Kiling Frankeştayn’e karşı, KİLİNK FRANKEŞTAYN VE DR. NO.YA KARŞI olarak düzeltilmeli. Afiş böyle çünkü. Mandrake Kilink’e Karşı,SİHİRBAZLAR KRALI MANDRAKE KİLİNG’İN PEŞİNDE olmalı. Detaylı bir Killing yazısı yazmam farz oldu bu yeni belgeler yüzünden. Hem kitap, hem site, hem de meraklıları için.

    TV Programı duyurusu için çok teşekkürler. CEM YILMAZ’la hoş bir sohbet oldu. MEHMET AÇAR da vardı.

    Sevgi ve saygılarımla
    Metin Demirhan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir