32. İstanbul Film Festivalinde yeniden seyirci ile buluşacak olan Yeşilçam Klasiği Ah Güzel İstanbul filminin gösterimi 07 Nisan 11:00 ve 11 Nisan 13:00′te Pera müzesi salonunda yapılacak.
“ Haşmet İbriktaroğlu, dedemin dedesi Osmanlı sarayında ibrikçibaşıymış. Dedem paşa, amcam süferadan, babam da zengin bir hovarda, hem de tüccar. Beylerbeyi’nde bir yalıda dünyaya gelmişim. Validem daha ben bir yaşındayken yakışıklı bir zabitle kaçmış. Peder, içkide iki hanı, bir koca köşkü yemiş, bitirmiş. Eh, servetin geri kalan kısmını da; ayıptır söylemesi biz batırdık. Tüccarlığın bir zamane sanatı olarak inceliklerini kavrayamadığımızdan birkaç işten anlamazın aklına uyup, birkaç madrabazın eline; çevirsinler diye para bıraktık. Ah, iflasla beraber yalıyı da sattık. Bir çul artmamacasına geriye kalan ne var ne yoksa; hepsini dağıttık. Şimdi çok rahatız elhamdulillah. Mütevazi bir meslekte karar verdik, geçinip gidiyoruz.
Efendim, mesleğim seyyar fotoğrafçılık. Ha, başka bir iş yapamaz mıydım? Yapardım tabii, ama kendi başıma buyruk olmak istedim; yani öyle iki – üç kuruş için hürriyetimi satmak istemedim”
Filmin ilk sahnesi, Haşmet İbriktaroğlu‘nun (Sadri Alışık) monoloğuyla başlar. “Gündüz çorbacı gece meyhaneci Rıfkı”da sabah satleri… Uykulu uykulu, esneyerek çorbasını içer, ama daha çorba bitmeden yakar kibritiyle Sipahi sigarasını Haşmet Bey ve başlar kim olduğunu anlatmaya:
Haşmet (Sadri Alışık), kuşaklar boyu İstanbul‘da yaşamış gün görmüş bir ailenin çocuğudur. Yıllar geçtikçe değişen çağa ve çevresine uyum sağlayamamış, çalışmayı da pek sevmediği için ailesinden kalan servetini peyderpey kaybetmiş, eskiden oturdukları yalının harap bahçesinde bir gecekonduya sığınmış, bildiği tek iş olan sokak fotoğrafçılığı yapmaktadır. Bir gün artist olmak için köyünden kaçan Ayşe (Ayla Algan) ile katılacağı yarışma için fotoğraf çektirirken tanışırlar. Bu yalnız ve saf kıza acıyan Haşmet onu gecekondusuna getirir ve sokakta kalmaktan kurtarır. Günler geçtikçe Haşmet bu saf ama iddialı kıza yakınlık duymaya başlar, ancak bu arada bir rastlantı sonucu Ayşe gerçekten ünlü bir şarkıcı oluverir ve Haşmet’ten kopar.
Ah Güzel İstanbul, 1966 yapımıdır. Senaryosunu Safa Önal ve Ayşe Şasa ‘nın birlikte yazdıkları bu kara komedi tarzındaki filmi Atıf Yılmaz yönetmiş, baş rollerinde Sadri Alışık ve Ayla Algan oynamışlardır. Siyah beyaz görüntülerini Gani Turanlı‘nın çektiği filmin müzikleri Metin Bükey‘e aittir.
‘Artist’ olmak için köyünden kaçan bir genç kız ile alkolik bir sokak fotoğrafçısının öyküsünün anlatıldığı filme San Remo’da 10.Uluslararası Bordighera Gülmece Filmleri Şenliği ‘nde “Gümüş Ağaç” ödülü verilmiştir.
“Ah Güzel İstanbul” aslında İstanbul’un değişen çehresinden, içini oluşturan toplumun da değişmeye yüz tutmasından bahseder. Atıf Yılmaz’ın çoğu filminde vurguladığı kasaba gerçekliğinden şehir gerçekliğine geçişte yaşanan sorunlar alttan alta hissettirir kendisini. Haşmet bu değişen toplum içerisinde değişmeyen ve değişmek istemeyen, bu yüzden de düşmeyi göze almış bir beyefendidir. İnsanların kendileri gibi olmalarını savunur. Maske takanlardan nefret eder. Değişen koşullar içerisinde bir müddet sonra bestekar olarak varolamayacağını anlamıştır. Alkol hayatına girince de kendi küçük İstanbul’unu boğaza bakan bir gecekonduya sığdırıvermiştir. Onu bu küçük dünyasından Ayşe çıkarır dışarı. Haşmet son bir umutla Ayşe’yle eski günleri yakalayacağını düşünür. Oysa Ayşe bilinçsiz de olsa değişime uyma taraftarıdır… Haşmet’i yine derin bir hayal kırıklığı beklerken film yine de bizden istediğimiz finali esirgemez…’
Ah Güzel İstanbul// Halit Çevirgen 2013
Not: Selami Ateş sinema esintileri bloğundan alıntılar yapılmıştır
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Yapımcı: Nusret İkbal
Senarist: Safa Önal
Ayşe Şasa
Oyuncular: Sadri Alışık
Ayla Algan, Danyal Topatan,
Feridun Çölgeçen
İhsan Yüce
Müzik: Metin Bükey
Görüntü yönetmeni: Gani Turanlı
Kurgu: İsak Dilman
Stüdyo Be-Ya Film
Türü Komedi, kara komedi, dram
Renk Siyah-beyaz
Yapım yılı 1966