Borç (2018) : Mevzu Derin

Borç filmi (2018)

Vuslat Saraçoğlu‘nun yazıp yönettiği 2018 yılı yapımı Borç, bazıları için yüzleşmeden kaynaklı sinir harbi şeklinde geçen terapi seansı etkileyiciliğinde olabilecek, bütün olarak belgesel gerçekliğine sahip bir kurmaca.

Borç, bir matbaada çalışan Tufan, arada aklından “Acaba kurs alıp işe mi girsem” diye geçen ev hanımı eşi Mukaddes ve prensesleri kızları Simge‘den oluşan orta sınıf aile etrafında yaşananları anlatıyor.

Yan dairede yalnız oturan yaşlı komşuları Huriye’yi eşine sormadan bakmak için evlerine alan Tufan, bir iyilik timsali midir, ezbere yaşadığı hayatında var olduğunu düşündüğü prensiplerine ne kadar bağlıdır, filmin devamında gelişen olaylarda gözlemliyoruz.

Vuslat Saraçoğlu'nun yönettiği 2018 yılı yapımı Borç, bazıları için yüzleşmeden kaynaklı sinir harbi şeklinde geçen terapi seansı etkileyiciliğinde olabilecek, bütün olarak belgesel gerçekliğine sahip bir kurmaca.
Pazar günü klasiği.

Başlıktaki “Mevzu Derin“, Tufan’ın otobüsle işe gitmeden önce içine oturup motorunun sesini dinlediği, modifiye ettirdiği otomobilinin arka camına yazdırdığı slogan. Kendisinde olmayan derinliğin, varmış gibi yansıtıldığı aforizmalardan; film dışı ilk aklıma gelen “Sıkıntı varsa sıkıntı yoktur” benzeri.

Seren Yüce‘nin yönettiği Çoğunluk (2010) filmi, nispeten maddi durumu iyi aile üzerinden çoğunluk mensuplarını siyasi çerçevede eleştiriyordu. Bu film ise maddi açıdan yırtamamış, aslında çoğunluğun da çoğunluğunu oluşturan, vasatın temsilcisi üzerinden eleştirisini getiriyor. Ezbere yaşayan, mış gibi yapanların hikayesi gözlerimizin önünde akıp giden. Sanki Orta Sınıf Üçlemesi‘nin ilk filmi Çoğunluk, ikincisi de Borç gibi. (Üçüncüsü olabilecek film, hangisi acaba?)

Filmin senaryosu, ortamları, kullanılan eşyalar, o kadar incelikli oluşturulmuş ki Vuslat Saraçoğlu’nun içinden çıktığı orta sınıf aile ve çevresiyle hesaplaştığı izlenimi edindim. Eğer öyle değilse Saraçoğlu’nun gıpta edilesi gözlem yeteneği bulunuyor. Bu haliyle kusursuza yakın.

Aman tadımız kaçmasın
Vuslat Saraçoğlu'nun yazıp yönettiği 2018 yılı yapımı Borç, bazıları için yüzleşmeden kaynaklı sinir harbi şeklinde geçen terapi seansı etkileyiciliğinde olabilecek, bütün olarak belgesel gerçekliğine sahip bir kurmaca.
Borç, her unsuruyla toplum vasatının tam temsil edildiği yakın zaman klasiklerinden

Borç, her unsuruyla toplum vasatının tam temsil edildiği, zamanımızın orta sınıfına ilişkin belge niteliğinde bir kurmaca.

Sakinlerinin çocukluğunu bildiği mahallede yaşayan, kendinden güçsüz olduğunu düşündüklerinden hesap sorma hakkı olduğunu düşünen, güçlü gördüklerinden haklı olsa da çekinen, sesini çıkaramayan, ev işlerine el attığı nadir anlarda eşine daha fazla iş çıkaran, işler kötü gitse de düzenini zinhar bozmayan ideal aile babası Tufan… Sinirim bozuldu, daha fazla devam edemeyeceğim. Dondurma alıp dükkan vitrinlerine bakmak için çarşıya çıkayım.

Serdar Orçin (Tufan) ve İpek Türktan (Mukaddes) başta, tüm oyuncu kadrosu rollerini layığıyla oynamışlar. Şifresiz kanallarda da denk gelebileceğiniz filmi, yakalamanız dileğiyle. “Şifresiz kanalda oynuyor, sansürlenir, sinirim bozulur” kaygısıyla izlememezlik etmeyin, zira sansürlenecek bir şey yok; en azından mantık bunu gerektiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir