Yeşilçam’ın en sevilen romantik komedisi: Ah Nerede (1975)

Ah Nerede

Türk popunun efsane şarkısı Ah Nerede, Yeşilçam’a nasıl transfer oldu?

Yıl; 1975… Türkiye’nin ilk kez katılacağı Eurovision şarkı yarışmasının Türkiye finali heyecanı yaşanıyor. Eurovision’a göndereceğimiz şarkının belirleneceği elemelere 105 şarkı katılmış, TRT Seçici Kurulu tarafından önce 32’ye daha sonra 17’ye indirilmişti. 9 Şubat’ta Eurovision elemeleri yapıldı. Ali Rıza Binboğa, Halk oylamasıyla birinci oldu, fakat jüri kararıyla Semiha Yankı‘nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” ve Cici Kızlar‘ın seslendirdiği “Delisin” aynı puanla birinci seçildiler. Çekilen kura sonucunda Semiha Yankı, Stockholm‘de düzenlenecek yarışmada Türkiye’yi temsil etme hakkını kazandı. (Türkiye, yarışmada aldığı 3 puan ile 19 ülke arasında sonuncu oldu.) Türkiye elemelerinde Atilla Atasoy Dilenci” ve YelizHayalimdeki Adam” şarkıları ile ikinci olurken, Füsun ÖnalMinik Kuş” ve Serter BağcanMümkün Değil” ile üçüncülüğü paylaşmıştı.

Füsun Önal, Eurovision’da beğenilen ve 3.olan bu şarkıyı 45’lik plakta çıkarmak istiyordu. Plak şirketiyle yapılan toplantıda, Minik Kuş dışında bir şarkı daha eklenmesi kararına vardılar. Yeni şarkı için ŞAT Yapım’la çalışmalara başlandı. ŞAT yapım; Dün Bugün Yarın Orkestrası‘ndan Attila Özdemiroğlu ve Şanar Yurdatapan‘ın 1972 yılında birlikte kurdukları, Türkiye’nin ilk müzik yapım şirketiydi. 1979 yılına kadar bir çok şarkıcının piyasaya çıkmasını sağladı. Atilla Özdemiroğlu ve Şanar Yurdatapan, onlarca hit şarkıya imza atmıştı. Şarkı aranjeleri ve plak prodüksiyonları ŞAT Stüdyosunda hazırlanmış, şarkıları da Dün Bugün Yarın orkestrası çalmıştı.

Eklenecek 2.şarkının ise hareketli ve kıpır kıpır bir şarkı olması istendi. İsrailli şarkıcı Trifonas’ın Hayde Bere şarkısı üzerinde çalışıldı. Şarkının orijinali çok vasat bir şarkıydı. Fakat müzik konusunda bir deha olan Attila Özdemiroğlu, şarkıyı yeniden düzenleyerek hit bir şarkı haline getirdi. Oktay Yurdatapan (takma adı Tuğrul Dağcı) daha sonra efsane olacak bu şarkının sözlerini yazmaya başladı. Müziği Hjoachım Ilan Cohen’e ait olan şarkının ilk halinde sözler, “Ah Nerede” yerine “Ah Ne Güzel” diye yazılmıştı. Fakat bu sözleri çok sıradan bulan Füsun Önal, ‘bu şekilde asla söylemem’ diyerek yeniden yazılmasını istedi. Oktay Yurdatapan, sözleri “Ah Nerede” şeklinde yeniden yazdı ve Attila Özdemiroğlu’nun harika aranjesiyle söz ve müzik hazır hale geldi. Prodüksiyon kısmında ise bir başka deha Nino Varon’un sihirli dokunuşları oldu. Attila Özdemiroğlu, şarkının stüdyo aşamasında, nakarat kısmında “Ah Nerede” kısmına erkek sesi istedi. Vokalde “Ah Nerede” kısmının vokalini ise Şanar Yurdatapan gerçekleştirdi. Şarkıyı çalan orkestra ise Dün Bugün Yarın orkestrası oldu. Stüdyoda, Füsun Önal’ın muhteşem sesiyle, yorumuyla seslendirilen şarkı, Minik Kuş şarkısıyla birlikte yer alarak, Şubat 1975’te CBS Plak’tan çıktı. Ve bu 45’lik plak çıktığında yer yerinden oynadı. Ah Nerede şarkısı bomba gibi patladı. Plak, inanılmaz satış oranı yakalarken şarkı tüm Türkiye’de olay yarattı. Şarkı büyük iş yapınca Yeşilçam’ın film şirketleri hemen bu şarkının filmini çekmek istediler. Bu yarışı kazanan ise Ertem Eğilmez ve Arzu Film oldu.

Ah Nerede 4
Atilla Özdemiroğlu ve Füsun Önal

Ah Nerede Seyirciyle Buluşuyor

Arzu Film yapımcısı Nahit Ataman, ŞAT Yapımla görüşerek filmin telif haklarını satın aldı. Ertem Eğilmez, filmi yönetmek istemedi. Kesin olan tek şey, başrolde Tarık Akan’ın olacağıydı. (Arzu Film’in jönü olduğu için) Ah Nerede filmi, aşk filmi olacağı için, aşk ve melodram filmlerinin usta yönetmeni Orhan Aksoy’da karar kıldı. Orhan Aksoy, 60’lı yıllarda aşk ve melodram filmleriyle adından söz ettirmiş bir yönetmen. Ayrıca daha önce Tarık Akan’la bir kaç filmde birlikte çalışarak oyuncu-yönetmen uyumuyla ve birbirinden güzel filmleriyle beğeni toplamıştı. Orhan Aksoy da yeni bir aşk filmi çekmeyi düşünüyordu. Bu iki düşünce bir araya geldi ve efsane filmin senaryo çalışmaları başladı. Aksoy, daha önce çektiği aşk filmlerinin dışında, bambaşka bir film çekmek istiyordu. İçerisinde aksiyon ve komediyi de barındıran bir romantik komedi filmi. Filmin hikayesini oluştururken, yine Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nun oynadığı Mahçup Delikanlı filminde iki kız kardeşle ilişkisi olan erkek hikayesini alırken, üç erkek kardeşin hikayesini ise yine Tarık Akan, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe’nin oynadığı Oh Olsun filminden esinlendi. (Kardeş rolünü aynı şekilde Halit Akçatepe oynadı.) Bu şekilde bir hikaye belirleyip sinopsisi yazdı ve filmin hikayesi de bu şekilde ortaya çıktı. Filmin hikayesini Sadık Şendil’e anlatırken, romantik komedi filmi senaryosu olarak yazmasını istedi. Ve Ah Nerede’nin çekimlerine, 1975 yılı Mayıs ayında, İstanbul’da başlandı.

Tarık Akan ve Orhan Aksoy’un daha önce birlikte çalışmış olmaları, Orhan Aksoy’un Tarık Akan’dan oyunculuk anlamında çok yüksek bir performans almasını sağladı. İkisinin ilk tanışmaları, Tarık Akan’ın 1970 Ses Dergisi Artist Yarışması‘nda olmuştu. Yarışmada deneme çekimlerini yapan Orhan Aksoy, Tarık Akan’a diğer jüriler gibi tam puan vermişti. Daha sonra Tarık Akan’ın kariyerinin 4.filmi olan Emine’de ilk kez bir araya geldiler. Daha sonra Vefasız, sonra Kaderimin Oyunu, onun ardından Yeryüzünde Bir Melek ve son olarak Mahçup Delikanlı filminde birlikte çalıştılar. Mahçup Delikanlı filminde ise Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu ilk kez kamera karşısına geçmişti. Bu filmde ikilinin muhteşem uyumunu görmüştü. O yüzden Ah Nerede de Tarık Akan’ın partneri olarak Gülşen Bubikoğlu’nda karar kıldı. (Ah Nerede filminin büyük başarısından 5 ay sonra, Erler Film adına çekilen Evcilik Oyunu filminde yine Orhan Aksoy, Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu bir araya geldiler.)

Ah Nerede de Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nun oyunculuk anlamında uyumu, doruğa çıkıyor. Tarık Akan olanca yakışıklılığını ve karizmasını, Gülşen Bubikoğlu dillere destan güzelliğini, oyunculuklarıyla birleştirdiler ve bizlere muhteşem bir film bıraktılar. Ah Nerede, Gülşen Bubikoğlu’nun da Arzu Film’deki ilk ve tek işi oldu. Türker Bey’le evlendiği için kariyeri boyunca Erler Film yapımlarında oynadı.

Ah Nerede 3

Filmden Akılda Kalanlar

Ah Nerede, tamamıyla bize has bir film. Kültürümüzü, kültürümüzdeki kadın-erkek ilişkilerini içeriyor. Her dönem popüler bir film oldu. Bundan sonra da popülerliği devam edecek. Bu popülariteyi sağlayan bir çok unsur var. Öncelikle aksiyon sahneleri oldukça fazla. Bu da filmde heyecanın bitmemesini sağlıyor. Öğrenci olayları, Ferit’in minibüsten eğilip öpme sahnesi, Ferit’in yakalanma tehlikeleri, intihar sahnesi, her sahnesinde heyecan, macera, aksiyon, aşk, hüzün, komedi, bir filmde arayabileceğiniz her şey var. Filmde kült olmuş, akılda kalan, hafızalara kazınan o kadar çok sahne var ki. Ferit’in Zehra’nın apartmanının önüne ‘Seni Seviyorum’ yazdığı sahneden, minibüsten eğilip öpme sahnesine, nikahtan kaçırılma sahnesinden intihar sahnesine, bir çok sahne Yeşilçam’ın asla unutulmayacak sahneleri arasına girdi. Film, replikleri ile de baştan sona efsane oldu. Bu replikler, bugün bile sosyal medyada capslere konu oluyor.

“-Ana sigortanıza bakabilir miyim?

-Anacım sizlere ömür, ama benim nereme isterseniz bakabilirsiniz.

“-Ne bu ulan?
-Boyaya çarpmışım!
-Boya ha? Al sana boya!”

“-Komiser bey, iyice bir dövdünüz mü bunu?
-Hayır efendim! bizde dayak yoktur.
-Bende vardır. Al sana eylem, al sana siyaset, al sana propaganda, al sana boykot!”

“-Korkarım aynı mahallede oturuyoruz.
-Korkacak bir şey yok, İnşallah.”

“-Nerde bekleyeyim sizi?
-Cehennemde.
-Aha! Kaçta orda olacaksınız?”

“- Üçünüzün de ne mal olduğunu öğrendim. Biz orda oğullarımız okuyor, mekteplerini bitirecekler diye beklerken siz burda zamparalık, kumarbazlık, siyaset peşinde koşun. Bak hergelelere, bak itoğluitlere!
-Ama babacım bizim de bir sözümüz olmasın mı yurt sorunları üzerinde.
-Bak bak bak! Yurt sorunları sana mı kalmış ulan!

“-Ah gece gelme gündüz gel, tenhalarda menhalarda buluşalım vay vay.”

“-Siz, Hasan kızı Huriye Kaya hanım, Selim oğlu Ferit’i kocalığa kabul ediyor musunuz?
-Nasıl etmem, sevişiyoruz.”

“-Ne karakolu memur bey, düğüne düğüne. Hepiniz davetlisiniz.”

“-Senin okul bitti sayılır değil mi?
-Bitti gibi bişey.
-Aferin.”

“-Buyrun cenaze namazına.”

“-Siz ne yiyeceksiniz?
-Dur bakalım, gene tokat yiyeceğiz galiba. Üzerine de tavuklu pilav.”

“-Anlaşıldı, damdaki adam deli.
-Deli değil aşık, aşık.”

“-Kardeşlerin çok mu çapkın?
-Bilmem, aklım ermez ki böyle işlere.”

Bu replikler benim ilk aklıma gelenler. Herkesin favorisi olan, sevdiği ve güldüğü, benimsediği replikler var. Bu replikler, her dönem taze ve güncel kaldı, hafızalarımıza kazındı. Ah Nerede’yi unutulmaz kılan, Yeşilçam’ın en güzel romantik komedisi olmasını sağlayan, her dönem popüler olmasına neden olan etkenlerden biri de bu replikler oldu.

Ah Nerede (1975)

Filmden Detaylar

Filmde diğer oyunculara baktığımızda; Adile Naşit’i bambaşka bir rolde görüyoruz. Hem şaşırtıcı hem komik. Daha önce anaç rollerde gördüğümüz Adile Naşit’i bu kez evde kalmış Huriye rolüyle izliyoruz. Muhteşem oyunculuğuyla, unutulmaz bir performans sergiliyor. Nilgün Atılgan, Ferit’in şarkıcı sevgilisini oynuyor. O rol aslında ilk olarak şarkının sahibine yani Füsun Önal’a gidiyor. Çünkü Önal, bu filmden önce 4 filmde oynamıştı ve oyunculuk deneyimine sahipti. Füsun Önal, özel bir sebepten dolayı teklifi reddedince teklif Nilgün Atılgan’a gidiyor. Ve Atılgan, Önal’ın yerine filme dahil oluyor. Atılgan da o dönem şarkıcı olduğu için bu role tamamen uyuyor. Kızkardeşler rolünde Aydan Adan ve Serpil Nur, başarılı oyunculuklarıyla göz dolduruyor. Hulusi Kentmen, her zamanki gibi otoriter bir baba rolüyle karşımızda. Şükriye Atav, çocuklarını babalarına karşı koruyan vefakar anne rolünde. İzleyiciyi duygulandıran sahnelerde Şükriye Atav’ı görüyoruz. Halit Akçatepe, büyük oyunculuğuyla, kekemeliğiyle, replikleriyle, kumarbaz rolüyle kahve sahneleriyle hep akıllarda. Cengiz Nezir, Hababam Sınıfı’ndan sonra oynadığı henüz 2.filmi olmasına rağmen ve hiçbir oyunculuk eğitimi almamış olmasına rağmen başarılı bir oyun gücü sergiliyor. Siyaset ile uğraşan oğul rolüyle alkışı hak ediyor. Ayrıca Cengiz Nezir’in oynadığı Ömer’in replikleri de izleyiciyi düşündüren replikler. Sadık Şendil, politik düşüncelerini de Ömer aracılığıyla bizlere veriyor. Filme renk katan unsurlardan biri de Hababam Sınıfı oyuncularının olması. Cengiz Nezir dışında Feridun Şavlı, Ercan Gezmiş, Dilaver Gür ve Ertaç Ünsal’ı da filmde görüyoruz.

Tarık Akan’ı seslendiren Pekcan Koşar, bu filmden hemen önce Hababam Sınıfı’nda Tarık Akan’ın ilk kez dublajını yapmıştı. Tarık Akan’a yaptığı dublaj çok beğenildiği için bu filmde ve Tarık Akan’ın politik filmlere geçişine kadar ki filmlerinde Pekcan Koşar seslendirmeye devam etti. Pekcan Koşar’ın sesi, Tarık Akan’ı ününün doruğuna çıkardı, müthiş bir uyum sağladı ve bu filmde tamamen Tarık Akan’la bütünleşti.

Yeşilçamseverlerin yıllardır merak ettiği konulardan biri, finaldeki intihar sahnesi. Öncelikle yere şişme branda seriliyor. Tarık Akan, maceraperest ve korkusuz biri olduğu için kendisi atlamak istiyor ve 2.kata çıkıp atlıyor. Fakat bir önceki plan çekimi için 3.kattan da atlamak gerekli. “Ben ordan da atlarım” dese de yönetmen ve set ekibi bırakmıyor. 3.kata çıkıp atlayan ise dublör.

Ah Nerede, sosyolojik bir belge aynı zamanda. 1975 yılının Türkiye’sini, o dönemin siyasi ve sosyal ortamını görüyoruz. Öğrenci olayları, boykotlar, İstanbul trafiği, yeni yapılmış gıcır gıcır apartmanlar, pikniğe giden aileler, taksi dolmuşlar, satılan kitaplar, oyunlu kahveler, İspanyol paça pantolonlar, uzun yaka gömlekler ve 1975 modası, her şeyiyle o dönemi yaşıyoruz. Bize bu görüntüleri ulaştıran da, filmin görüntü yönetmeni Hüseyin Özşahin.

Ah Nerede 2

Ah Nerede’nin müzikleri de özel müzikler. Onlarca müzik filme değer katıyor. Filme adını veren Ah Nerede şarkısının enstrümantal tema müziği dışında çoğu müzik, Metin Alatlı ve Dün Bugün Yarın orkestrasına ait. Bunun dışında Francis LaiPar Le Sang Des Autres, Philippe SardeMartini Dry, Herbie Hancock Fill Your Hand müzikleri, filmle özdeşleşen melodiler oldu.

Filmin afişinde yer alan ve herkes tarafından bilinen ikonik fotoğrafın sahibi de birkaç yıl önce kaybettiğimiz, Arzu Film’in o dönemki set fotoğrafçısı olan Güngör Özsoy.

Filmin çekildiği mekanlar ise İstanbul ve Bursa. Filmdeki baba evi Bursa, filmin başında 16 nolu plakadan da anlaşılıyor. Öğrenci evi, İstanbul Etiler Peker Sokak, Gök Apartmanı. 3 yıl önce bu evi ve Zehra’nın evini görmeye gittiğimde bu iki evin de apartman isminden peyzajına her şeyiyle aynı kaldığını gördüm ve çok mutlu oldum. Zehra’nın evi de bu öğrenci evinden 150 metre ilerde. Fecri Ebcioğlu Sokak. Ferit’in ‘Seni Seviyorum’ yazdığı yer, şu anda Migros’un önü. Halit Akçatepe’nin kağıt oynadığı kahve, artistler kahvesi. Yani Galatasaray Lisesi‘nin arka sokağında. Bu kahvede Yeşilçam emekçileri, figüranlar orada toplanır, kimi iş bekler kimileri de vakit geçirmek için kağıt oynardı. Zehra’nın çalıştığı mağaza, İstiklal Caddesindeki dev Vakko mağazasıydı. Vakko, aynı zamanda filmde sponsor olarak da yer aldı. Vakko, 2006’da kapandı, aynı yere Lewis mağazası açıldı, bugün ise aynı binada Mango mağazası hizmet veriyor. Ferit’in Zehra’nın peşinden gittiği yerler İstiklal Caddesi, Taksim. Ferit’in Zehra’yı öptüğü yer, daha önce Yalancı Yarim’in de çekimlerinin yapıldığı Sultansuyu. İç mekanlar ise yönetmen Orhan Aksoy’un evi. Aynı iç mekanı yine Orhan Aksoy’un yönettiği Öyle Olsun filminde de görüyoruz. Huriye ve Ferit’in evlendiği yer Fatih Evlendirme Dairesi. Bursa’dan İstanbul’a dönüş sahnesi ise Yalova-Kabataş vapurunda çekildi.

Ah Nerede’yle ilgili merak edilen diğer bir konu da filmin neden sürekli Star TV’de gösterildiği ve neden restorasyonunun yapılmadığı. Bunun sebebi de Arzu Film’in 90’lar başında yaşadığı ekonomik kriz. Star1‘in ilk yılı. Cem Uzan, Arzu Film’in filmlerine göz koymuş, telif haklarını almayı gözüne kestirmişti. Arzu Film ise büyük bir kriz yaşıyordu. Arzu Film zor günler geçiriyordu. Ferit Eğilmez’in yaşadığı sağlık sorunları da üzerine gelmişti. Acil paraya ihtiyaç vardı. Star1, Tarık Akan’ın oynadığı Ah Nerede, Boşver Arkadaş, Delisin, Kanlı Deniz ve Nehir filmlerinin telif haklarını rekor bir ücretle Arzu Film’den satın alıyordu. Bu filmler o günden beri Star TV’de binlerce kez gösterildi. Oyunculara hiçbir telif vermeden gösterildi. Ah Nerede filmini göstermeyi ilke haline getiren Star TV, nedense bu filmlerin restorasyonunu yapmıyor. Filmlerin hakları Arzu Film’de olmadığı için Arzu Film restorasyonunu yapamıyor. Bu durum biz Yeşilçamseverleri üzüyor. Star TV, bu filmleri kendi yapımı olarak gördüğü için istediği zaman yayınlıyor.

Ah Nerede, hem şarkısıyla hem filmiyle efsane oldu, Yeşilçam’ın en çok sevilen romantik komedisi olma özelliğini taşıyor. Film şarkıya, şarkı filme hayat verdi. Ah Nerede, filmi ve şarkısıyla, Yeşilçam’ın her dönem en popüler filmi olmaya devam edecek…

Bonus

Murat Hattatoğlu ve Utku Uluer‘in Sinematik TV‘de 09 Temmuz 2021’de yayınlanan Bir Film – Ah Nerede sohbet videosunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan: Murat Hattatoğlu – Şubat 2022

One thought on “Yeşilçam’ın en sevilen romantik komedisi: Ah Nerede (1975)

  1. Tarık Akan ı(Ferit) Pekcan Koşar,Gülşen Bubikoğlu nu(Zehra) Jeyan Mahfi Tözüm,Halit Akçatepe(Murat) yi kendisi,Cengiz Nezir i(Ömer) Mustafa Alabora,Nilgün Atılgan ı(Aysel) Ayşin Atav,Aydan Adan ı(Selin) Candan İsen,Serpil Nur u(Selin in ablası) Gülen Kıpçak,Hulusi Kentmen i(Ferit in babası) Rıza Tüzün,Şükriye Atav ı(Ferit in annesi) kendisi,Adile Naşit i(Huriye) kendisi,Hayati Hamzaoğlu nu(Ali Kaya) Hayri Esen,Nubar Terziyan ı(Dünür) Timuçin Caymaz,Feridun Şavlı yı(Kapıcı) Dinçer Çekmez,Ercan Gezmiş (Kumarbaz) ve Orhan Çoban ı(Garson) Hayri Arlı,İhsan Baysal ı(Hallaç) Zafer Önen,Selim Naşit hem kendisini(Öğretmen),hemde Erol Yeşilyaprak ı(seyyar satıcı),Zeki Alpan ı(Polis i arayan adam) kendisi,Ekrem Dümer i de(Nikah memuru) Devrim Parscan seslendirmiştir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir