Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 54. SİYAD Türkiye Sineması Ödül Töreni’nde Onur Ödülleri’nin oyuncu Tilbe Saran ile yönetmen, senarist Engin Ayça’ya, Emek Ödülü’nü ise Sinematek / Sinema Evi çalışanlarına verileceğini açıkladı.
54. SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri’nin kısa film, belgesel ve fantastik film dallarındaki adayları da belli oldu. En İyi Film başta olmak üzere diğer dallardaki adaylar daha önce açıklanmıştı. 2021 Türkiye sinemasının SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenecek olan en iyileri, 27 Mart’ta gerçekleştirilecek olan törende açıklanacak.
SİYAD Giovanni Scognamillo Fantastik Film Ödülü adayları
- Avcı: İlk Kehanet – Onur Aldoğan
- Fish Out of Water [kısa metraj] – Nur Özkaya
- Gölgeler İçinde – Erdem Tepegöz
- Kauai [kısa metraj] – Aysun Karaosman
- Lal [kısa metraj] – Gökalp Gönen
SİYAD Kısa Film Ödülü adayları
- Ah Asuman – Ümit Kıvanç
- Larva – Volkan Güney Eker
- Mesafeler – Efe Subaşı
- Siz Biraz Uzak Kaldınız -Elif Refiğ
- Suçlular -Serhat Karaaslan
SİYAD Uzun Metraj Belgesel Ödülü adayları
- Anima – Yusuf Emre Yalçın
- Coronameron – Rıdvan Karaman
- Her şey Dahil – Volkan Üce
- Patrida – Ayça Damgacı, Tümay Göktepe
- Yaramaz Çocuklar – Ahmet Necdet Çupur
SİYAD Kısa Metraj Belgesel Ödülü adayları
- Ankebût – Ceylan Özgün Özçelik
- Cûdîye Miradan (Dileklerin Cudisi) – Semiha Yıldız
- Fotoğraf Altı – Aylin Kızıl
- Nosema – Etna Özbek
- Sepette Diyalog – Varduhi Balyan
SİYAD Onur Ödülü sahipleri
TİLBE SARAN: 1961 İstanbul doğumlu olan Tilbe Saran, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul Belediyesi Tiyatro bölümünü de tamamladı. Profesyonel tiyatro çalışmalarına Kenter Tiyatrosu’nda başlayan Saran sinemaya ise Kırlangıç Fırtınası (1985) adlı filmle adım attı, Zenne’deki (2011) rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Oyunculuğun yanısıra seslendirme sanatçılığı da yapan Saran, 2014-2017 yılları arasında Oyuncular Sendikası’ında genel sekreter olarak görev yapmıştı. Vizyondaki Bergen filminde de rol alan sanatçı halen Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak oyunculuk dersleri vermektedir.
ENGİN AYÇA: 1941 Edremit doğumlu olan Engin Ayça, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İtalya’da yönetmenlik eğitimi aldı. 1970-1974 yılları arasında Yedinci Sanat dergisini çıkaran sinema yazarları arasında yer alan Ayça, 1974’te TRT İstanbul Televizyonu’nda çalışmaya başladı ve çeşitli belgeseller yönetti. Yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Bez Bebek (1987) adlı filmle sinemaya geçiş yapan Ayça, bu film ile Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Bir süre Marmara Üniversitesi’nde ders vermis olan Ayça’nın sinema yazıları Şu Sinema Dedikleri (2016) adlı kitapta toplanmıştır.
SİYAD Onur ve Emek Ödülleri Sahipleri Açıklandı
Adayları hangi kriterlere göre belirleniyor çok merak ettim. Örneğin mozaik ve buz gibi çığlık neden yok! Belkide benim cahilliğimdir. Bilemiyorum film ve belgeselleri sevdiğin halde işten güçten yetişemiyorum.