Recep İvedik 7, serinin önceki filmlerinden farklı olarak bu sefer kaba güldürüsüyle değil, iktidar destekçilerinin tepkisine yol açacak içeriğiyle gündeme geldi.
Box Office Türkiye verilerine göre, 1989 yılından günümüze Türkiye sinemalarında en çok izlenen filmlerin ilk iki sırasında Recep İvedik serisinin 7 milyon seyirci barajını aşan beşinci ve dördüncü filmi yer alıyor.
Çevresindekilere sert davranan, bağırmadan, azarlamadan konuşmayan, kaba saba bir karakter olan Recep İvedik, çokça izlendiği kadar çokça da eleştirildi.
Şimdiye kadar suya sabuna dokunmayan, günlük olayların kahramanı Recep İvedik ve yaratıcısı Şahan Gökbakar’ın öyle öne çıkan politik bir tutumu gözlenmemişti. Hatta ülkenin yakın zamandaki en büyük eylemlerinden Gezi Olayları sırasındaki bazı tavırları, Gökbakar’ın Geziciler olarak adlandırılan kesimlerden tepki görmesine, o sıralar çektiği Celal ile Ceren filminin IMDB’de düşük puanla oylanmasına ve hükümet yanlısı kesimlerden de destek görmesine yol açmıştı. Hatta Şahan Gökbakar’a dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Tombiş lakabıyla hitap ediliyordu.
Ancak ne olduysa yakın zamanda oldu. Özellikle Marmaris bölgesinde ciddi hasarlar veren orman yangınları sırasında kamuoyunun pek beklemediği isimlerden beklenmedik tepkiler verildi. Bunların en bilineni de Şahan Gökbakar oldu.
Marmaris civarındaki orman yangınları sırasında Gökbakar’ın yangının sönmesi için gösterdiği çaba ve bu sıradaki sosyal medya hesabından açıklamaları, ziyadesiyle dikkat çekiciydi. Gökbakar, muhalif olarak yorumlanan tavrını, Twitter ve diğer mecralardan da devam ettirdi.
“Şahan, sen, hayırdır!”
Son dönemki tavrı, Recep İvedik serisinin ilk kez beyazperde yerine online izleme platformlarından Disney+‘ta gösterime giren 7. filminde de devam etti. Daha filmin ilk dakikalarında “Bir daha ampul yakarsam Allah belamı versin” cümleleriyle başlayan söylemler, filmin devamında da gayet açık şekilde yapılan göndermelerle devam ediyor ve izleyenlere “Şahan, sen, hayırdır!” dedirtiyor.
Filmde, “Bu milletin alnına koyacağım”, “Ejder mevyesi”, “Ampul”, “Yüzde 50” gibi daha bir ton gönderme var.
Recep İvedik, kadınlarla dayanışma içinde
Benzerlerini Entelköy Efeköy’e Karşı, Mandıra Filozofu gibi filmlerde gördüğümüz çevre yağmalanmasına karşı çıkma hikayesini Recep İvedik, kendi özelliklerini de zaman zaman geride bırakarak sürdürüyor. Mesela bu filmde pek gaz çıkarmıyor, geğirmiyor, kadınlara sert davranmıyor, hatta onlarla dayanışma içine bile giriyor.
Filmin gösterime girdiği ortam da esasında ilginç. Başta da belirttiğimiz üzere sinemadaki hasılat rekorlarının çoğunu elinde bulunduran Şahan, son yıllardaki patlamış mısır kökenli sinema boykotundan mıdır, sinema salonlarının gerçekten ömrünü tükettiğinden midir, yoksa başka tercihler yüzünden midir, filmini dijital platformlar üzerinden gösterime soktu. Belki de korsan şekilde izleyenlerle filmin daha kısa sürede daha çok kişi tarafından izlenmesi, sosyal medya ortamlarında daha çok paylaşılması amaçlanmıştır.
İktidar destekçileri, filmi boykot çağrısında bulunurken Şahan Gökbakar, filmin gösterime girmesinden kısa süre önce Candaş Tolga Işık’ın programında şöyle konuşmuştu:
“Benim bir politik duruşum yok, muhalefet partilerinden de haz etmiyorum. Benim Türkiye için hissettiklerimi temsil eden bir parti görmedim. Ben Şahan olarak tek tabancayım. Filmlerime de içinde bulunduğum atmosfer yansıyor.”
Bakalım Recep İvedik ve Şahan Gökbakar’ın yolculuğu nasıl devam edecek.
Naber tontisim olayini anlatiyor. Cok cok once dedigi bi lafi geziden sonra yayinlamislar. Konu bambaska tv100 de bi programa konuk olmus orda anlatiyor. Bende ayar olmustum ama konu oyle degilmis. Youtubedan izleyin lutfen