Şener Şen & Müjde Ar – Arabesk (1988)

Arbesk banner Sener Sen Mujde Ar

“ŞİMDİ SİZLERE BÜYÜK, ÇOK BÜYÜK, BELKİ DE EN BÜYÜK BİR AŞKIN HİKAYESİNİ ANLATACAĞIM…”

Sinematik için yazan ve paylaşan: Lüzumsuz Adam

sinematik.afis.arabesk 001Arabesk Filminin Analizi“,yazımın başlığında da belirttiğim gibi,film şu iddialı cümle ile başlar; “Şimdi sizlere,büyük… Çok büyük… Belki de en büyük bir aşkın hikayesini anlatacağım…” ve ekler “Ağa kızı Müjde ile yanaşma oğlu Şener‘in hikayesidir bu… “Bu cümlelerden de anlaşılacağı gibi “Arabesk” filmi,şu ana kadar sinemamızda yapılan bütün arabesk filmlerin, masalsı melodramların ve konusu “birbirini seven iki insan”dan öteye geçemeyen aşk filmlerinin bir resmi geçitidir.

Analizini yapacağım ilk filmi seçme aşamasında, sinemamızın -ne yazık ki- çok büyük bir dönemine damgasını vurmuş olan “arabesk film furyası“nı çok iyi bir dille eleştiren ve hatırlatan bir film olduğunu düşündüğüm, -bence- Türk Sinema Tarihi’nin en komik 10 filmi arasında ilk üç içinde yer alacak bir film olan, Arabesk filmini anlatmayı uygun gördüm. Film bir klişelik ve basitlik eleştirisidir. Elbette ki, filmde bundan çok daha fazlası vardır ama Ertem Eğilmez, sinemasında sürekli gözlemlediğimiz “küçük insanların hikayesi“nden yola çıkarak, bir “Popüler Türk Sineması” kolajı sunmaktadır. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki bu filmde amaç, filmlerimizle alay etmek değil, eleştirmek, izleyiciye acı bir dille ama bir o kadar da eğlenceli bir şekilde,yıllarca kanıp da zevkle izlerken,gözyaşlarını tutamadığı filmlerin “öz”ünü, kahkahalarla hatırlatmaktır.

Senaryosunu Gani Müjde‘nin yazdığı film, Ertem Eğilmez tarafından, 1988 yılında çekilmiş,vbaşrollerini Şener Şen (Şener),vMüjde Ar (Müjde), Uğur Yücel (Patron Ekrem) ve Necati Bilgiç (Kaya) paylaşmıştır. Filmin yapımcılığını, Ertem Eğilmez‘in sahibi olduğu “Arzu Film” ve İlker İnanoğlu‘nun film şirketi “Erler Film” ortaklaşa yapmıştır. Film bir anlamda,komedi filmi özellğinin yanında, “müzikal film” olma özelliğini de kenarından köşesinden taşımaktadır. Filmde, Şener Şen ve Müjde Ar‘ın söylediği şarkıların sözleri, geçen haftalarda kaybettiğimiz Aysel Gürel‘e, besteleri de Atilla Özdemiroğlu‘na aittir.Katılmış olduğum bir sinema söyleşisinde, Yavuz Turgul şöyle anlatmıştı “Arabesk” filminin senaryo yazım aşamasını;

arabesk ugur yucel mujde ar“Ertem abi,ben bugüne kadar film çekmedim derdi. Senaryoyu kafasında uzun uzun planlayıp kaba olarak şekillendirmişti ve ben, Şener(Şen), Gani(Müjde), Ümit(Ünal), Müjde(Ar) ardından filmde yer alacağını öğrenmesiyle aramıza katılan Uğur(Yücel) oturup filmin senaryosunu şekillendiriyor, fikirler üretiyor,bir o kadar da gülüyorduk…“.

Filmin müthiş diyaloglarının ve hafızalarda yer etmiş oyunculuklarının nedenini bu toplantılar olarak görüyorum. Çünkü geriye bakıp düşünüldüğü zaman,toplantıda ki isimler Türk Sinema‘sının kabuk değiştirmesini sağlayan ve bu konuda büyük çabalar vermiş önemli insanlardan bir kaçıdır.

Filmde söylenen bütün şarkılar, Şener Şen ve Müjde Ar tarafından seslendirilmiştir.Filmin başroller dışında ki,oyuncu kadrosu da bir hayli zengindir. Üstün Asutay, Orhan Çağman, Kadir Savun, Coşkun Göğen (Tecavüzcü Coşkun),Tarık Pabuççuoğlu, Rasim Öztekin, Doğu Erkan filmin zengin oyuncu kadrosundadırlar. Film o sene hasılat rekorları kırar ve Türk Sineması’nın en çok izlenen filmi ünvanını alır. Şener Şen, Müjde Ar, Uğur Yücel ve Necati Bilgiç‘in performansları ise sinema tarihimize adını altın harflerle yazdırmıştır.

Arabesk” filminin karakterlerini, inceleme altına alırsak;

sener sen arabeskYanaşma oğlu Şener (Şener Şen):

Türk Sineması’nda bir döneme damgasını vuran arabesk filmler furyasının “türkücü” ya da “arabeskçi” başrol oyuncularının bir prototipidir Şener. İbraim Tatlıses gibi türkü söylemekte, Ferdi Tayfur gibi ağanın adamlarından dayak yemektedir. Fakirdir, mazlumdur, acılar çekmektedir ve ağa kızı Müjde’ye aşıktır. Elbette ki ağa,kızını Şener’e vermemektedir.

Çünkü Şener’in parası yoktur ve “bir yanaşma parçası”dır ve sonunda talih onun da yüzüne gülecek ve bir “arabesk starı” olacaktır.

mujde ar arabeskAğa kızı Müjde (Müjde Ar):

Yine dönemin arabesk film furyasının,”zengin ağa kızı” karakteridir. Bu karakteri daha öncelerinde Necla Nazır, Perihan Savaş ve gibi dönemin önemli bayan oyuncuları oynamış ama Müjde Ar kadar hafızalarda yer etmemiştir. Müjde Ar’da özellikle Orhan Gencebay ile bazı arabesk filmlerinde yer almıştır.

Yinede Müjde Ar hem Perihan Savaş hem Necla Nazır hem de diğer tüm arabesk filmlerin kadın oyuncularının birleşimini oynamıştır bu filmde. Babası onu zengin ve varlıklı bir aileye vermek istemektedir ve Müjde’nin düğün gecesi kaçması ile film başlar.

ugur yucel arabeskGazino patronu Ekrem (Uğur Yücel):

Arabesk filmlerinde inşaatta türkü söyleyen fakir fukara adamları, keşfeden ve kartını verip; “bu kartım…beni ara….seni sahneye çıkartacağım…” dediği, eğer şöhret ettiği bir kadınsa,ona sahip olmak için,elinden gelen tüm kötülükleri yapan ve şöhret ettiği kadının fakir ama gururlu sevgilisini eşek sudan gelinceye kadar dövdüren, karizmatik gazino patronunu karakteridir Uğur Yücel‘in canlandırdığı.

Sesini ve saç tarzını Godfather filminin Don Carleone‘sinden (Büyük aktör Marlon Brando) alan Ekrem, filmin sonunda kavuşamayan sevgilileri birleştirmek için büyük bir iyilik yaparken, vurularak hayatını kaybeder.

Necati Bilgiç arabeskKötü adam Kaya (Necati Bilgiç):

“Ben Kaya…Kötülerin dostu,iyilerin düşmanı…”Bu cümle ile kendini özetler Kaya karakteri. Necati Bilgiç‘in unutulmaz performansı ile Kaya karakteri ete kemiğe bürünmektedir ve o da diğer oyuncular gibi arabesk film furyasından kendine bir karakter seçmiştir.

Ağacın arkasından gülümseyerek çıkarken Erol Taş olmuştur. Dimdik durup boynunu kötülükle bükerken Hüseyin Peyda olmuştur. Kısacası kötünün de acımasızı, adinin de aşağılığı bir adam olmuştur. Hele bir de,onu gördüğümüz anlarda çalan bir müzik vardır ki,o an anlarız kötü birşeylerin olacağını ve Şener ile Müjde’nin yine kavuşamayacağını….Örneğin sol üstteki karede, Kaya ameliyathaneden doktor kılığında çıkar ve Müjde’nin sorduğu soruya şöyle yanıt verir;” Üzgünüm bayan…Moderen tıbbın bütün imkanlarına rağmen Şener beyi kurtaramadık,az önce öldü...” ve maskenin indirilmesi ile malum müzik çalar:”Dı nıı nıı dınnnnn…tısss…”

Sinematik için yazan ve paylaşan: Lüzumsuz Adam (2008’de yazılmıştır)

3 thoughts on “Şener Şen & Müjde Ar – Arabesk (1988)

  1. Bu filmi pek severim. Bir dönem artık repliklerine varıncaya kadar ezberlemiştim. Kötü adam Kaya ve ameliyat sahnesinde Kaya’dan önce çıkan berber sahnesi en favorilerimdendir. Yeniden hatırlamak iyi geldi. Teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir