Tarık Akan, babası ve küçük kardeşi ile birlikte yoksulluk içinde yaşamaktadır. Babasının vefat etmesiyle kardeşi Kahraman’ın bakımı da kendisine kalır ancak kardeşi kan kanserine yakalanmıştır. Artık onun ve arkadaşı Halit Akçatepe‘nin yapması gereken günleri sayılı kardeşini mutlu etmektir.
Kardeşinin en büyük isteği bir televizyondur. Beş parasız iki arkadaş bunu gerçekleştirmek için uğraşırlar. Ancak fazla zamanları yoktur.
Dost sohbetlerinde Türk sinemasının en iyi filmlerini sayma sırası geldiğinde çok az kişinin hatırladığı bir filmdir Canım Kardeşim
Genelde ilk akla gelen filmler ise Selvi Boylum Al Yazmalım, Muhsin Bey, Eşkiya gibi gerçekten çok nitelikli ve yüz akı işlerdir. Aslında 1973 yılında çekilmiş Canım Kardeşim filmi de en az bu filmler kadar yetkin ve zamana direnen bir sinema şaheseridir.
Canım Kardeşim Türk sinemasında pek rastlanmayan bir kaç şeyi bir arada başarabilen güçlü bir film…
Şöyle ki, sırtını tamamen Komedi oyuncularına dayamasına rağmen bir dramdır.
En güçlü karakteri ise çocuk bir oyuncu (Kahraman Kral) canlandırmaktadır ve bu Türk sinemasında gerçekten ender rastlanan bir durum.
Film boyunca kimse kimseye aşık olmamaktadır. Özellikle dış çekimler filme yarı belgesel bir hava katmaktadır ve 85 dakikaya son derece başarılı bir şekilde serpiştirilmiştir.
Filmin müziği ise ifadeyi en az oyunculuklar kadar güçlendirmektedir. Cahit Oben‘in tüyleri diken, diken eden bu çalışması fikrimce Türk sinemasının gördüğü en başarılı 3 işten birisidir (Diğerleri : Selvi Boylum Al Yazmalım, Hababam Sınıfı)
Canım Kardeşim, seks filmleri furyası öncesi Ertem Eğilmez‘in yapmacıklıktan uzak sinemacılık anlayışını diğer eserlerinin aksine iç yakan bir öyküde hayata geçiriyordu.
Canım Kardeşim, seks filmleri furyası öncesi Ertem Eğilmez‘in yapmacıklıktan uzak sinemacılık anlayışını diğer eserlerinin aksine iç yakan bir öyküde hayata geçiriyordu.
Dönemin film eleştirmenlerinden Engin Ayça filmi şu şekilde değerlendiriyordu:
“Nihayet sahteliklerden, kalıp durum ve kişilerden, soyutlamalardan arınmış, iddiasız, içten, sıcak, temiz bir film çalışması. Severek, yaşayarak, duyarak, zorlamadan ve zorlanmadan anlatılan bir yaşam kesiti…”
Düşmüş karakterler film boyunca yükselebilmek değil daha da düşmemek için çabalarlar ama sistem herkesi ezmektedir. Canım Kardeşim küçük insanların filmidir, bizim kadar küçük, başlarına ilginç hiç bir şey gelmeyen, yoksulluğun topaç gibi oynadığı, umutları ezilmiş, örselenmiş insan yerine bile konmayanların filmi…
Bütün karakterler kendi zavallılıklarını, çaresizliklerini ve aldatmalarını yaşarlar…
Halit Akçatepe en iyi yan rollerinden birinde “O kadın benim annemdi” derken döktürmektedir. Kanlarını satarak ayakta durmaya çalışan insanlara acımaya fırsat bulamadan, Adile Naşit‘le birlikte Kahraman’ın gidişine gözyaşı dökeriz. Hiçbir şey iyi bitmez…
* Kahraman’ın en sevdiği eşeği sucuk olmaya gider (Hem de abisi tarafından satılarak)
* Baba ise sorumsuzca sigara içerken ölmüştür.
* En iyi arkadaşı bir pavyon kadınının oğludur.
Kimse ideal, örnek insan değildir Ama acılar büyürken en büyük dramlarını ve insan olmanın tüm asaletini yaşarlar. Zenginlerin yaşadığı üzerleri tv antenleriyle dolu apartmanları gösteren kamera 180 derece döner ve gecekonduların pis – çamurlu dünyasıyla çarpıştırır bizi…
Final inanılmaz çarpıcıdır: Kahraman ölmüştür ama Televizyon da çalışmıştır. Kahraman en az kendisi kadar önemsiz abisi ve arkadaşının kollarında can verirken Televizyonda çok mühim meselelerin haberi verilmektedir. Kamera uzaklaşır…
…Biter
Yazan: Murat Tolga Şen
CANIM KARDEŞİM
1973
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Senaryo: Sadık Şendil
Görüntü yönetmeni: Erdoğan Engin
Oynayanlar: Tarık Akan, Kahraman Kral
Halit Akçatepe, Metin Akpınar, Kemal Sunal
Adile Naşit, Necdet Yakın
Müzik: Cahit Oben
Aldığı ödüller:
5. Adana Altın Koza Film Festivali
En İyi Yönetmen (Ertem Eğilmez)
En İyi Görüntü Yönetmeni (Erdoğan Engin)
En İyi Müzik (Cahit Oben)
En İyi İkinci Film
CANIM KARDEŞİM
Tolga ellerine sağlık. Ben de film karakterlerinin adlarıyla bu güzel yazıya küçük bir katkı yapmak isterim
Murat : Tarık Akan
Kahraman : Kahraman Kıral
Halit : Halit Akçatepe
Öğretmen : Adile teyzem
Baba (Musta efendi) : Sıtkı Akçatepe