Sinematik Yeşilçam sitesini yeni adresine taşıdığımızdan beridir hep aklımızda bazı yenilikler ve projeler vardı. Film gösterimleri, sergiler, diğer sitelerle birlikte yapılacak organizasyonlara daha fazla zaman ayırma derdindeydik. 2011‘de Ali Murat Güven’in önayak olması sayesinde tanıştığımız Fantasturka Fantastik Türk filmleri festivali bizim de site olarak katıldığımzı en kapsamlı organizasyon oldu aslında. Özellikle Gökay Gelgeç’in Türkiye ve Hollanda da katıldığı sinema günleri ve bendenizin Bologna’da yaptığı sergilerden sonra ilk kez Ankara’da bir seminer sunumu yapmıştık.
2015 yılı içerisinde yapmayı düşündüğümüz gösterimler öncesi de 2014’ün son günlerine denk gelen ve hem Ankara hem de Istanbul da 3.sü yapılan Fantasturka ile ilk gösterimleri ve sunumları yapmış olduk.
Çetin İnanç ve Yılmaz Köksal ile ÇEKO‘yu birlikte izlemek ve yıllar sonra sinemamızın Zagor’u Levent Çakır ile Istanbul’da tekrar sohbet edebilme şansını yakaladık… Belki ÇEKO kopyası elimizdeki şartlardan dolayı iyi bir kopya olmasa da Çetin İnanç ve Yılmaz Köksal ile yaptığımız sohbet çok özeldi.
O gün bol bol fotoğraf çektik ama daha önemlisi uzun uzun sohbet ettik. Bu fotoğraflar eşliğinde Çetin İnanç, Yılmaz Köksal, Levent Çakır, Osman Betin ve Kunt Tulgar ile geçirdiğim bir haftasonunun hikayesini sizlerle paylaşmak istiyorum (Utku Uluer)
13 Aralık 2014 3 Fantasturka – Yer: Nazım Hikmet Kültür Merkezi:
Nazım Hikmet Kültür merkezine gösterimler için vardığımda Çetin İnanç ve eşi bizleri bekliyordu. O sırada sürpriz yaparak Bodrum’dan gelen Osman Betin aramıza katıldığında Çetin inanç oldukça şaşırdı. Bu konu ile yakından ilgilenen Barış Göçer’e ayrıca teşekkür ederim. Kaya Özkaraca’ların da dahil olmasıyla Vahşi Kan film gösterimi öncesinde oldukça hoş sohbet gerçekleşti. Ardından filmi izlemek için salona yollandık.
Çetin İnanç filmi çektikten sonra hiç izlememiş. Yani 1983 yılında filmin montajı bittikten sonra filmi ne sinemada ne de başka bir ortamda izlememiş. O yüzden herkesten önce kendisi bazı sahneleri tenkit etti. Özellikle “o kukla olmamış” dedi. Osman Betin ile kavga sahnelerini irdeledik, Çetin İnanç şöyle bir bilgi verdi: “Biz film için Osman Betin’i çağırdığımızda o adamları ile birlikte gelirdi. Ön çalışmasını yapar ve sahneyi hazırlardı. Kavga sahnleirnde yanındaki adamalrın hepsi onunla gelmiştir. Bazı yerlerde daha kalabalık gözüksün diye şapka vs ile aynı kişileri bir daha kullanırdık. Benim için Cüneyt Arkın ile Osman Betin’in döğüştüğü sahne bir dans gibidir. İkisi çok iyi anlaşırdı ve çok cidid çalışırlardı”. Osman Betin’de bizlere spor salonunda yer alan başarılı sporcularla filmlerde çalıştığını ekledi. Video’ya da aldığımız bu sohbete daha sonraki film gösterimi başlayacağı için aşağıda devam ettik.
Nazım Hikmet Kültür merkezinde Osman Betin ve Çetin İnanç’ı aramıza aldık. AA muhabiri Tuğba Durmaz çekim yaparken Tamer Yiğit , Alparslan Kılıç ve bendeniz bir anı fotoğrfaı çektirmeye yeltenirken bu “Selfie” ortaya çıktı.
Laf lafı açarken Kunt Tulgar’da kadromuza dahil oldu. Osman Betin ile bir süredir görüşmüyorlardı oldukça hararetli sohbete ara sırada biz de dahil olduk. Daha sonra Ege Görgün’ün sunumunu ve söyleşisini yaptığı Dünyayı Kurtaran Adam filmini hep beraber izledik, film sonrasında ise yine derin sohbetlerimiz oldu (bu sohbetin videosunu önümüzdeki günlerde paylaşacağız). Daha sonra aynı kadro bir sonraki gün görüşmek üzere (yani pazar günü) vedalaştık…
14 Aralık 2014 3 Fantasturka – Yer: Nazım Hikmet Kültür Merkezi:
Yılmaz Köksal ve Çetin İnanç Buluşuyor:
Pazar günü çetin İnanç ve eşi ile Nazım Hikmet Kültür merkezi kantininde buluştuk hemen ardından Kunt Tulgar da geldi. Saat 11:45 ise Yılmaz Köksal bizlere katıldı. Yılmaz Köksal ile Çetin İnanç bir hafta öncesinde 100. yıl etkinlikleirnde Akatlarda görümüş olmalarına rağmen buluşmada bir enerji patlaması olduğunu söylemeliyim. Bu öyle bir patlama idi ki Çeko film gösterimine ve orada yapacağımız söyleşiye geçmeden zaten sohbet başlamıştı. Kunt Tulgar, Çetin İnanç ve Yılmaz Köksal ile bahçede 30 dakika sohbet ettik bana Çeko’nun öncesindeki hikayeyi detaylıca anlattılar.
Filmi Çetin İnanç ve Yılmaz Köksal yanyana izlediler. Maalesef festival için bulduğumuz kayıt genele göre daha iyi olmasına rağmen büyük ekranda patlamalara yol açıyordu o yüzden filmin son kısmında yer yer anlaşılmaz sahneler vardı sonuç olarak yıllar sonra belki de tam 44 yıl sonra Sinematik Yeşilçam olarak 3. Fantasturka’da bu iki önemli ismi bizce en önemli filmde biraraya getirmenin gururunu yaşadık. Salonda belki sayımız azdı ancak içerideki herkes için çok değerli bir sohbet oldu. Sohbetin başında Levent Çakır da perde önünde bizlere katıldı. Ayrıca sinema yazarı duayenimiz Agah Özgüç ve Vadullah Taş’ta oradaydılar.
Çeko sohbeti sonunda fotoğraf çekimine geçildi. Sanırım 30 dakika bu merasimimiz sürdü
Bir toplu fotoğraf çekimini de ihmal etmedik.
Çeko sohbetinden sonra sıra da Zagor Kara Bela filmi gösterimi vardı. Film gösterimin ardından bu sefer daha kalabalık bir kadro ile salondaki yerimizi aldık. Bu sefer Karikatürist/Araştırmacı gazeteci ağabeyim Yener Çakmak ile Levent Çakır sohbetini yine sinema yazarı ağabeyimiz Ali Murat Güven ağabeyimiz yönetiyordu. Oldukça ilginç bir sohbet oldu Fotoromanlar ile konuya giriş yapmış olmalarını ise benim için hoş bir sürpriz oldu.
Tabi salonda bu kadar önemli isimler olunca Çetin İnanç, Kunt Tulgar ve Levent Çakır ile sohbetin genişlemesi kaçınılmazdı. Salonda ortaya çıkan sohbetin ve bizlerin katılımın en üst düzeyde olduğu bir 2 saat yaşandı. benim için bütün festivalin de en üst noktası bu sohbet oldu. Bu uzun sohbetin sonunda bizim için festivalin Istanbul ayağıda sonlanmış oldu…
Yazan: Utku Uluer (2015)