Natuk Baytan Sinema Evreni

Natuk Baytan

Natuk Baytan ( d. 5 Temmuz 1925 – v. 5 Aralık 1986) Türk senarist, oyuncu ve film yönetmeni. Müjde Muzaffer adlı bir kızı ve Benciley Kadri isimli bir oğlu vardır..

Cüneyt Arkın’ın en iyi tarihi filmlerini, Kemal Sunal’ın en komik, enteresan filmlerini çeken, kıymeti pek bilinmemiş, büyük yönetmen. Natuk Baytan’ın yönettiği Kemal Sunal filmleri gerek çekim teknikleri olsun , gerek replikler olsun diğerlerinden bir adım öndedir ve Kemal Sunal’ın en komik olduğu döneme denk gelir. Örnek olarak Korkusuz Korkak, Yedi Bela Hüsnü, Sakar Şakir, Atla Gel Şaban ve Sahte Kabadayı gösterilebilir. Bu filmlerin ortak özellikler Gardrop Fuat, Gaddar Kerim, Ayı Abbas, Dikiş Tutmaz Sabri gibi ilginç lakaplı karakterlerin olmasıdır. Özellikle Atla Gel Şaban’daki absürtlük uzun süre sonra sadece Ferhan Şensoy ürünlerinde görülebilmiş orijinalliktedir. Örnek olarak Korkusuz Korkak filminde Ayı Abbas adlı mafya babasının karşısında limon yenmesine dayanamaması vs. verilebilir. Koca koca adamlara mahalle atraksiyonları tadında filmler çektirmiştir, muhteşemdir, süperdir.

Yedi Bela Hüsnü

Filmlerinde kameranın kullanımını es geçmişiz, ayıp etmişiz, belki de Türkiye Cumhuriyeti’nde steady cam, jimmi jib ve sair ekipmanın esamesi yokken elindeki kısıtlı imkanlarla hayal gücünü mümkün mertebe görüntüye dökmeye çalışmıştır. Kamera çoğunlukla dinamiktir, karakterleri yürürken izler, ani zoom’lar yapar, geçişlerde de her daim hareket söz konusudur. Anlatılmaz, izlenir.

Kendisi hakkında pek başarılı olmasa da bir belgesel vardır.

Filmlerinde bazen kendisine ufak roller verir ve seyircilere güzel hoş sürpriz yapar.

Bakalım kendisininde oynadığı bir kaç filme göz atalım…

Bir de Yeşilçam’da cameo’un kralıdır…

Natuk Baytan örnek alınacak bir yönetmen ve senaristtir.

Son döneminde televizyon dizileri yönetmenliği de yapmıştır. Bunlardan en başarılısı Duvardaki Kan adlı dizidir. Hayatı boyunca 81 film yönetmiştir. Avrupa’da ismi Natuk Baitan olarak okunmaktadır. 1986 yılında İstanbul’da vefat etmiştir, Şişli Camii’nde kılınan öğle namazına müteakiben cenazesi Kozlu Mezarlığı‘na defnedilmiştir.

Natuk Baytan 2

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Muhammed Soysal – Kasım 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir