Cem Yılmaz‘ın uzun zamandır beklenen dizisi Erşan Kuneri’nin ilk sezonu 13 Mayıs’ta Netflix’te yayınlandı. Dizi yayınlanmadan evvel çok iddialı bir tanıtım kampanyası da başladı. Dizi referans olarak Yeşilçam dönemini aldığı için bizi de yakından ilgilendiriyor. Yakında sitemizde bölüm bölüm yazmaya başlayacağım bir dizi incelemeye yer vereceğiz.
Öte yandan Tarihi Türk filmlerinden, Aksiyona, Gerilim filmlerinden Arabesk filmlere göndermelerle dolu olan dizinin afişleri de başta İstanbul sokakları olmak üzere pek çok yerde sergilenmeye başladı.
Ancak dizi hem içeriği hem de görsel yönleri ile izleyiciyi ikiye bölmüş durumda iken bir de dizinin tanıtımları için kullanılan afişlerle ilgili bir protestoda başta muhafazakar basın olmak üzere sosyal medyada dillendirilmeye başlandı. Hatta Yeni Akit gazetesi konuya direkt müdahil olarak geçtiğimiz günlerde çok sert bir yazı yayınladı.
Afiş afiş ahlaksızlık: Kim dur diyecek? gibi bir başlık atarak hem de. Tabi ki Akit kendinden beklendiği gibi olayı abartarak ve hedef göstererek vermiş idi. Ben de yazıdan sizler için bir kaç noktayı seçtim.
“Cem Yılmaz’ın Erşan Kuneri dizisinin argo ifadeler yer alan afişleri de şehrin dört bir yanına asıldı. Sosyal medyadan tepki gösteren vatandaşlar, ‘Bu ahlaksızlığa kim dur’ diyecek diyerek isyan etti.
Cem Yılmaz’ın Erşan Kuneri dizisinin reklam afişlerinde yer alan, ‘Ebenin Avı’, ‘faqbadi’ ve ‘Darbeli Matkap’ gibi müstehcen ifadeler ebeveynleri isyan ettirirken, sosyal medyadan da tepki yağdı.
Hatta haber biraz ileri giderek birkaç kullanıcıdan yola çıkarak olayı şu şekilde genellemiş:
“Karaköy, İstanbul’un göbeği. 13-14 yaşındaki çocuklar ilanın türevlerini üretip, “ananın avı, bacının avı eheehe öheheh’ diyerek etrafında dolanıyor”, “Tükenme sendromu ile bütün tuşlara aynı anda basıyor ‘sanatçı’ belli, ama hiç güldürmüyor”, “İstanbul’un her yerinde bu afişler, artık güldürmeyen adamın son çırpınışları ve Netflix bu ahlaksızlığı kaçırır mı, tabi kaçırmaz manşet yapar hatta!”, “Böyle çoluk çocuğun gözüne sokulan reklamlar için bir denetim yok mu? Bir otorite yok mu? #pazar #ersankuneri” ifadelerini kullandılar.
Gereksiz Namus Bekçiliği Devrede
Cem Yılmaz‘ın dizide 70’lerden bir porno yıldızını canlandırdığı düşünülürse verilen pek çok tepki anlamsız geliyor bana. Afişlerde yaptığı göndermeler ise özellikle 70’li yılları hedef alıyor. Kelime oyunu yaparak espriler üreten Cem Yılmaz’ın esprilerini namus bekçiliği yaparak eleştirmek bence daha önce yaptığımız hataları tekrarlamak olacaktır. Espri iyi mi kötü mü diye ele almak daha anlamlı olacaktır bence. Nasıl ki 70’lerdeki kadın oyuncuları lanetlenediysek bugün de popüler bir komedyeni aynı şekilde eleştiriyoruz.
Diziyi bu hafta ele alarak inceleme yazılarına başlayacağım için afişlerle ilgili konuyu burada kapatıyorum ve sizleri afilşlerle baş başa bırakıyorum…
Afişlere Kuru Murad ile ve esin kaynağı Kara Murat ile başlıyorum. Sürpriz bozan olmasın diğer afişlerle ilgili referanslara bölümlerle ilgili yazdığım yazılarda yer vereceğim…
Ebenin Avı, Faqbadi, Doyamadım, Kötü Mal, Erman, Kooperatif Kemal, Kuru Murad