MAĞLUP EDiLEMEYENLER – Cüneyt ARKIN

Cüneyt ARKIN maglup edilemeyenler
Mağlup Edilemeyenler, bir üniversite amfisinde dürüst bir gazeteci olmanın dersiyle açılır.
Aslında bu ders film boyunca cereyan edecek olayların birer örneklemesidir. Cüneyt Arkın‘ın dürüst bir gazeteci olmak üzerine geleceğin gazeteci adayları olan öğrencilere verdiği bu dersin ana temaları film boyunca doğru ve yanlış taraflarıyla ele alınacaktır.
Cüneyt Arkının öğrencilere verdiği ders esnasında;
“Doğruluğu yeterince araştırılmayan asparagas haberler neticesinde halkın gazetecilerin kaleme aldığı haberlerin pek çoğunun doğruluğuna itimat etmemesi” konusuna değinilir.

Cüneyt ARKIN

Bu dersin ardından kendi halinde bir ailenin kızı olan Aysel (Müjde Ar) 3 kişi tarafından kaçırılıp tecavüze uğrar. O günün bakışında “sıradan” gibi değerlendirilecek bu olay kısa bir süre sonra toplumda yaşanacak bir patlamanın habercisi, buzdağının görünen bir kısmıdır…

Arkın’ın “hergele” yardımcısı (Şevket Altuğ) haber araştırmak için gittiği hastanede Aysel’in durumu ile ilgili olarak görüştüğü doktorun ardından olayın asıl mağduru olan Aysel’e danışmaya gerek görmeksizin asparagas bir haber hazırlar ve haber Arkın tarafından yayına hazır hale getirilir. Takip eden gün bu haberin yanlışlığından ötürü utanç içerisinde intihara teşebbüs eden kızın gerçek öyküsünü bizzat hesap sormaya gelen babasından (İhsan Yüce) öğrenir. Bu durum gazeteci Murat için artık bir vicdan borcudur ve kesinlikle suçluların yakalatılmasıyla sonuca erebilecek bir savaşın başlangıcıdır.
Tecavüz olayının gerçek failleri, Türkiye’nin ekonomik hayatında söz sahibi olacak kadar kendilerini toplumun, kanunların üzerinde gören iki büyük ailenin çocukları ve bu insanların arka bahçelerindeki kirli işlerin temizleyicilerinin fedailerinden birisidir. Bu kişilerin kanun karşısında suçlarını itiraf etmeleri ise zorlu ve onurlu bir savaşın neticesinde gerçekleşecektir.
Zengin ailelerin sorumsuz çocuklarının bu davranışları cesur bir gazeteci olan Murat’ın araştırması sonucunda ailelerin kanunsuz yollarla elde edilmiş zenginliklerinin de afişe edilmesini sağlar. “Hem doğru olanı yazmak hemde gazetenin patronunun çıkarlarını göz ardı etmemek” konusu bu noktada devreye girer ve gazetenin yayın hayatına devam edebilmesi için gereken kaynaklardan biri olan reklam yayınları kesilir . Murat işten ayrılmak zorunda bırakılır. Oysa kaleme alınması gereken o kadar çok çirkinlik vardır ki…

Gerçek Gazetesi :
Çaresizlik içindeki bu anda Murat’ın savaşına yol gösteren “gençlerin mücadelesi” olur. Gençlerin seslerini duyurabilmek için çıkardıkları yayınları için ne reklama nede başka bir bağımlı kaynağa ihtiyaçları vardır. Dağıtımı, basımı ve sokaklarda satışı bizzat kendileri gerçekleştirmektedir. Bu direniş Murat’a vazgeçmemesi için yepyeni bir umut verir.
Doğru olanı kimsenin çıkarını gözetmeksizin yazabilecekleri her şeyiyle “benim” (aslında Halkın) diyebilecekleri bir gazeteleri vardır artık . Gazetenin ismi bu mücadelenin dramatik yapısını tamamlar: GERÇEK GAZETESİ
Suçluların kanun önüne çıkartılması ve ardından dürüst olmayan bir zenginliğin kanun önünde mercek altına yatırılmasıyla beraber Gazeteci Murat’ın savaşı zaferle noktalanır. Artık topluma verilmesi gereken tek bir mesaj kalmıştır. Temiz bir toplum için haksızlığa karşı yapılan savaşta her insanın kendi üzerine düşen görevin yapması. Bunun bedeli de kazandığı zaferin yüzüne verdiği tebessümle sakin bir şekilde Galata köprüsünde yürüyen Murat için kanlı bir final olacaktır.
Hatırlanıp, toplumdaki her insanın kafasında iz bırakacağı eseri “5 yılda nasıl milyarder olunur? – Göksuyu kim himaye ediyor ?” manşetli gazetesi de kazandığı kesin zaferin üzerine sarılmış bayrağıdır. Kaybedenler unutulacak kazananlar ise tarihe sarılacaktır.
Filmin başında verilen gazetecilik dersi bugünün medyası için de ders alınması gereken zamanının ötesinde fikirleri içeren bir bölümdür.

Cuneyt Arkin Maglup Edilemeyenler Cüneyt ARKIN

Detaylarda Kalanlar: 
Film, 1970’lerin popüler müzik sanatçılarından Seyhan Karabay’ın Necip Fazıl Kısakürek’e ait Serseri şiirini canlı olarak yorumlaması…
Cüneyt Arkının DISK ile yaptığı görüşme esnasında “Kemal bey’e selamlar” diyerek ayrılarak dönemin DISK Genel Başkanı Kemal Türkler’in isminin dolaylı yoldan çağrıştırılması gibi hoş detaylarda içermektedir.
Atıf Yılmaz’ın yönetiminde bir saniyesi dahi boş geçmeyen filmin başarısında Cüneyt Arkın‘ın yanı sıra “hergele” yardımcı rolündeki Şevket Altuğ’un performansı (özellikle Leventteki villa baskını sonrasında öncelikle gazetecilik görevi olan fotoğraf çekmeyi abisi tarafından kendisine önceden atılan yumruğu hatırlatıp bir işkence haline getirişi)
Kenan Pars’ın soğuk ve sonuca ulaşmak için her yöntemi geçerli bulan karakter oyunculuğu,
Müjde Ar’ın yüzündeki sürekli acı çeken ama umut dolu bakan yüz ifadesi…

Müzikal Deşifreler:

Filmin müzikleri genel olarak Ennio Morricone‘ye ait iki adet toplama film muzikleri LP’sinin kullanilmasiyla olusturulmustur .
Aynı dönemde çevrilen bir diğer Cüneyt ARKIN Atıf YILMAZ filmi olan BASKINda ki müzik anlayışı ile eşdeğer olarak Morriconeye ağırlık verilmiştir. Kim bilir, belki de rahmetli Atıf YILMAZda bir Morricone hayranıydı;
Ennio MORRICONE – FILM HITS LP – 1977
Ennio MORRICONE – SONNY LP – 1977
Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

Mujde Ar Maglup Edilemeyenler Seyhan Karabay Maglup Edilemeyenler

 Cüneyt ARKIN

Gokay Gelgec

1982 - Abisi ile beraber Cüneyt Arkın'ın SON SAVAŞÇI filmini sinemada seyrederek Fantastik kulvara erken giriş yaptı.1980'li yıllar - Video furyası ve TRT de yayınlanmış her tür filmi izleyerek geçirdi. Bu dönem özellikle ilerleyen yıllarda film müzikleri deşifreleri ve remake çalışmaları için bir ön kültüre sahip olmasını sağladı.1992 - Film muzikleri koleksiyonculuğu ve Yeşilçam filmlerinde kullanılan yabancı müziklerin deşifresine başladı. Son 20 yılda kaset, cd, plak ve sanal formatlarda olmak üzere 5000 adedin üzerinde film müziği albümü edindi.1998 - Çetin İnanç Koleksiyoncuları ÇIKO'yu kurdu. Grup amaç olarak filmlerin esinlendiği orjinal yapımları, filmlerde kullanılmış olan müziklerin deşifresi ve filmlere ait afiş - lobi kartı gibi dökümanların arşive eklenmesini seçti.2007 - Utku Uluer ile beraber SINEMATIK blogunun kurdular ve konsept dosyası CEMIL, Mesut Karanın katkılarıyla Cinemascope dergisinde yeraldı. Konsept dosyalar olarak Cemil ve Adalet filmlerinin yanısıra Tunç Okan Cumartesi Cumartesi ve Otobüs, Erotik Türk Sinemasının giallo örnekleri, Yeşilçam Remakeleri ve bir akım olarak Anadolu Westernleri konularında yazılı çalışmaları bulundu.2008 - Onar Films adına Jet Director ve Vendetta isminde iki kısa dökümanter hazırladı. Bu çalışmalar Demir Pençe Korsan Adam ve Cellat dvdlerinin basımlarında dünya pazarında yayınlandı. Hollanda kökenli Shockkend News sinema dergisi tarafından hazırlanan Turkish Trash Weekend film gösterimleri etkinliğinde konuşmacı ve danışman olarak yeraldı. Ayrıca yine aynı dergi için Türk Fantastik Sineması üzerine bir dosya hazırladı.2009 - Amerikan Dark Maze Studios dvd ve film yapımcılığı şirketi adına Korkusuz ve Kara Şimşek filmlerinin basım aşamalarında Çetin İnanç ve Serdar Kebapçılara ait dökümanterleri hazırladı. Aynı dönemlerde Melih Gülgen, Cüneyt Arkın ve Çetin İnançla kişisel sohbetlerini Sinematik için yazılı kaynak olarak paylaştı. Yönetmen Cem Kaya tarafından Alman ZDF kanalı için hazırlanan Remake Remix Ripoff belgeselinde konuşmacı olarak yeraldı. Massimo Italiano'nun hazırladığı Poliziesco kitabının Türk - Italyan ortak polisiyeleri bölümünde İnsanları Seveceksin filmi üzerine bir makale hazırladı. Ege Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından hazırlanan etkinliklerde Cüneyt Arkın - Çetin İnanç dönemi filmlerinden Vahşi Kanın sunumunu ve anlatıcılığını üstlendi. KargART Geceyarısı Filmleri etkinlikleri kapsamında Kilink filmleri gecesinin anlatıcılığını yaptı.2010 yılından bugüne Macaristan'da yaşamaktadır.

One thought on “MAĞLUP EDiLEMEYENLER – Cüneyt ARKIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: