Lütfi Ömer Akad ve Orhan Gencebay – Bir Teselli Ver (1971)

Gencebay ve Akad

Lütfi Ömer Akad, Yeşilçam döneminin efsane yönetmenlerinden biriydi. Sadece film festivallerinde ödül almakla kalmayıp, ilerleyen yıllarda Vesikalı Yarım ve Yaralı Kurt gibi sinemamızın klasikleri haline gelen birçok film yönetti. Ancak, bu efsanevi filmlerin yanı sıra 1950’lerde Lüküs Hayat da dahil olmak üzere müzikal türünde denemeler de yaptı.

Zeki Müren’in son filmi olan Rüya Gibi‘yi çeken yönetmen, sonrasında müzikli filmler çekmeye devam etti. Aynı yıl Anneler ve Kızlar ve Bir Teselli Ver adlı iki müzikal filmi çekti. İsmini memleketi sallayan Orhan Gencebay şarkısından alan filmde, genç besteciyle yeniden çalışma fırsatı bulan yönetmen, sanatçıya ilk başrolünü vermiş oldu. Gencebay, 70’lerdeki şarkılı filmler geleneğini sürdürerek bayrağı Zeki Müren‘den devraldı ve Arabesk filmler furyasının öncüsü oldu.

Orhan (Orhan Gencebay), bir fabrikada çalışıyor ama şarkıcı olmak gibi bir hayali var. Bir gün fabrika sahibinin kızı Nermin’in (Tülin Örsek) arabasını tamir eder. Nermin, amcası Yakup’tan (Turgut Boralı) Orhan’ın sahneye çıkmasına yardım etmesini ister. Bu sırada beklenmedik bir şey olur ve Nermin, babasının ortaklardan Vedat Yapar (Aydın Tezel) ile nişanlanmak zorunda kalır. Vedat, nişanlısı Nermin’in Orhan’a olan ilgisini fark eder ve atölyede şarkı söylediği bahanesiyle Orhan’ı kapının önüne koyar. Bunun üzerine Orhan bir ağabey gibi gördüğü demirci Kadir (Kadir Savun) ile çalışmaya başlar.

Orhan’ın işten atıldığını öğrenen Nermin, evini ve zengin hayatını terk ederek kenar mahallede oturan Orhan’ın yanında yaşamaya başlar. Kızın yaşı ufaktır, usulüne uygun olsun diye Orhan’ın akrabaları kızı istemek için ailesinin huzuruna çıkar. Nermin’in ailesi bu duruma çok sert tepki verir ve mahalleliyi kovar. Vedat ve adamları Orhan’ın mahallesine gelerek hır çıkarır. Bunun üzerine Nermin eve dönmek zorunda kalır. Aradan biraz zaman geçtikten sonra Yakup, adeta nispet yaparcasına Kadir’e kızın Vedat ile evleneceğini haber verir. Bunun üzerine Orhan, mahalle haklını arkasına alarak aile evini basar ve kızın evlenmesine izin vermez. Birbirine kavuşan genç aşıklar mahallede yapılan bir düğünle evlenir ve film mutlu sonla biter.

Orhan Gencebay, film kariyerine besteci olarak başladı. Yönetmenin kendisinin (Kızılırmak-Karakoyun ve Ana) ve Metin Erksan‘ın Kuyu filmlerinin müziklerini yaptı. Ayrıca diğer sanatçılar için şarkılar besteledi. Bir Teselli Ver ile oyunculuğa ilk adımlarını atan sanatçı, kısa sürede kameraya alışarak üzerindeki tutukluğu attı. Takip eden filmlerinde başarılı oyunculuk performansları sergiledi. Bu filmde Toron Karacaoğlu‘nun sesini kullanan Gencebay, ilerleyen yıllarda Abdurrahman Palay seslendirmesiyle karakter kazanmış oldu.

Baş roldeki kadın oyuncu Tülin Örsek, 1970 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmaya katıldı. Bu filmdeki donuk performansı dolayısıyla pek parlayamadı. Kısa süren kariyeri boyunca 12 filmde daha rol alan genç oyuncu Cüneyt Arkın ile Belalılar, Kadir İnanır ile Ceza, Hülya KoçyiğitAytaç Arman ikilisiyle Aşkın Zaferi‘nde görüldü.

Kadir Savun ve Danyal Topatan gibi ünlü yardımcı oyuncuların performansları filme güzellik katan unsurlar. Ayrıca film, Güzin Özipek’in eşi Aydın Tezel ile birlikte rol aldığı az sayıdaki filmden biriydi. İkilinin performansları gayet keyifli ve eğlenceliydi.

İsmini Orhan Gencebay şarkısından alan filmdeki diğer şarkılara da genç sanatçı imzasını atmıştı. Filmde çalan müzikleri liste şeklinde vererek yazıma not düşeyim.

  • Bir Teselli Ver (İstanbul Plak – 9175)
  • Hasret
  • Ben Eski Halimle Daha Mesuttum (İstanbul Plak – 9180)
  • Ümit Şarkısı (İstanbul Plak – 9203)
  • Tanrıya Feryat (İstanbul Plak – 9203)
  • Hor Görme Garibi (İstanbul Plak – 9180)

Bir Teselli Ver şarkısı Orhan ve Nermin’in arabayla yol aldığı sahnede çalar. Bu, filmi izlerken etkilendiğim sahnelerden biri oldu. Sanatçı, yıllar sonra Hürriyet Gazetesi‘ne verdiği bir röportajda şarkıyı Londra’da tanıştığı Maria isimli bir İspanyol güzeline yazdığını itiraf etmişti.

Nebil Özgentürk‘ün Bir Yudum İnsan belgeselinde şarkının kendisi için anlamını şöyle tarif etmişti.

Londra’da bir diskoda yazmıştım. Bir İspanyol arkadaşımız vardı, onunla ilgili bir anıdır….. Bir Teselli Ver de çok çeşitli duygular var tabii ki.. Bir Teselli Ver derken ben onu şu fikirle yazdım: Sevgiliye daima saygı duyan bir insanım, sevene – insana daha doğrusu – saygı duyan bir insanım.. Karşımdaki insan da benim sevdiğim ise beni sevmesini isterken onun kendi haklarından vazgeçmeden, hepimizin eşit olduğunu düşünerek, onun sevgisini “rica ediyorum” anlamındadır. Bu saygılı bir istektir. Her zaman söylediğim gibi aramızda başka biri var ise bana tertemiz aşkımı geri ver dedim. Seni öldürürüm, gebertirim demedim. Bu çok önemlidir. İşte bu demokratça bir bakıştır diye düşünüyorum.

İşte şarkının sözleri.

Bir teselli ver (2)
Yarattığın mecnuna / Bir teselli ver. 

Sevenin halinden / Sevenler anlar,
Gel gör şu halimi / Bir teselli ver. 

Aramızda başka / Biri var ise, 
Tertemiz aşkımı / Bana geri ver. 

Ben zaten her acının / Tiryakisi olmuşum, 
Ömür boyu bitmeyen / Dert ile yoğrulmuşum. 

Gülemem sevgilim / Ben sensiz aah yaşayamam, yaşayamam. 

Bana ne gerek (2)
Senin aşkından başka / Bana ne gerek. 

Aşkın zehir olsa / Yine içerim
Yolun ecel olsa / Korkmam geçerim. 

Yeter ki sevdim de / Ben bu aşk ile, 
Dünyanın kahrına / Gülüp geçerim. 

Ben zaten her acının / Tiryakisi olmuşum, 
Ömür boyu bitmeyen /Dert ile yoğrulmuşum. 

Gülemem sevdiğim / Ben sensiz aah yaşayamam, yaşayamam.

Şarkı çok kısa bir sürede ulusal bir hit oldu ve akabinde pek çok şarkıcının repertuarına eklendi. Şarkıyı, Ölüm Emri (1970) ve Büyük Acı (1971) gibi filmlerde sahibinin sesinden duyabilirsiniz. Kamuran Akkor’un yorumladığı versiyon Cambazhane Güllü Fadime (1971) ve Dert Bende (1973) filmlerinde kullanılmıştı.

Bir Teselli Ver, nadiren televizyonda gösterildi. Restorasyonlu versiyonu kısa süre önce hem TV’de hem de stream yayınlarında kült statüsü kazandı. Mutlu sonla biten Arabesk bir film izlemek istiyorsanız Bir Teselli Ver tam size göre. Bu deneyim umarım hoşunuza gider. Sevgiyle kalın.

Bir Teselli Ver (1971)

Yapımcı : Kadir Kesemen

Yönetmen : Lütfi Ömer Akad

Senarist : Lütfi Ömer Akad

Görüntü Yönetmeni : Ali Uğur, Mike Rafaelyan

Müzik : Orhan Gencebay

Tür : Romantik, Dram, Müzikal

Yapım Yılı : 1971

Özellikle : Renkli

Süre : 90 dk.

Ülke : Türkiye

Dil : Türkçe

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç – Aralık 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir