Hepinize keyifli pazarlar Sinematik Yeşilçam’ın değerli okurları. Yılın son aylarında yoğunlaştığım ”kapak yıldızı” konseptli yeni bir yazımla daha sizlerleyim. Öncelikle reklam yıldızı olan Yeşilçamlılara (Rengin Arda, Necdet Tosun) değinmiş sonrasında kitap kapaklarını süsleyen Sevda Nur ile sayfalarımızı şenlendirmiştim. Bu yazımda doksanların sonunda yayınlanan bir albümün kapağını süsleyen Mehmet Ali Akpınar ile devam edeyim. Fırsat bu fırsat diyerek uzun zamandır aklımda olan bu içeriği siz değerli okuyucularımla paylaşayım.
Tunceli’nin Pülümür ilçesinde 1929 yılında dünyaya gelen Mehmet Ali Akpınar, hayat mücadelesine erken yaşta atılmıştı. Üç yaşındayken ailesiyle beraber geldiği İstanbul’da ilk okulu Karagümrük‘te bitirmişti. İlk okuldan sonra türlü işlerde çıraklık yaptıktan sonra henüz on altı yaşındayken kendine ait bir kundura atölyesi açmıştı. Gece Postası isimli bir gazetenin düzenlediği artist yarışmasına katılan ve birinci seçilen Mehmet Ali Akpınar, hayatının tümden değişeceğinden habersizdi (1948). Şadan Kamil‘in yönettiği Efe Aşkı filmiyle sinemaya merhaba derken peş peşe rol aldığı filmlerdeki başarılı karakter oyunlarıyla ismini duyurmayı başarmıştı. Sinema kariyerini sonlandırdığı 80’lerin sonuna dek hiç durmamış, 40 yılı aşkın sürede 200’e yakın sinema filmde rol almıştı. Dile kolay ! 2015 yılında sonsuzluğa uğurlanırken ismini çoktan unutulmazlar arasına yazdırmayı başarmıştı. Mekanı cennet olsun.
70’lerde yayınlanan pek çok oyun havası plağının kapağında Yeşilçam’ın birbirinden güzel kadın yıldızlarını görmeye gözlerimiz aşinaydı. Plakların satışlarını arttırmak için kullanılan bu yöntem dünyada olduğu gibi memlekette de işe yaramış, yüksek tirajlı bir kaç LP’nin ardından olay adeta bir furyaya dönüşmüştü. Konseptin günümüzde hala plak koleksiyonerleri arasında revaçta olan bir tema olduğunu söyleyeyim. Bu yazıya konu olan elimizdeki örnek her yönüyle benzersiz, ilginç ve ezber bozucu nitelikte. Biraz kıyıda köşede kalmış, yer üstüne çıkamamış ve üzerinden uzun zaman geçmiş olsa da sert müziği seven okurlarımız tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Yıllar sonra tanıdık bir yüzü, kötü adam rollerinde tanıdığımız değerli aktör Mehmet Ali Akpınar’ın kızgın bir pozunu 1999 tarihli Proud Of It (Hammer Müzik – HMCD008) isimli tek albümlerinin kapağına taşıyan Hardcore grubu Something’s Wrong ! her türlü övgüyü hak ediyor. Kubbede hoş bir sada bırakan altı kişilik bu gürültü çetesi, günümüz penceresinden bakıldığında şimdilerde ne kadar da özleniyor. Milenyum’da – memleketin son güzel zamanlarında – merkez üssü Ankara’da şiddetli sarsıntılar meydana getiren grup, gençlik öfkelerini katıksız ve doğru bir enerjiye dönüştürmeyi başarmıştı. Kızgın müziklerini albüm kapaklarında görselleştirmek için Yeşilçam’ın emektar aktörlerinden Mehmet Ali Akpınar’ı seçmiş ve ustaya saygılarını sunmuşlardı. Hayran oldukları karakter oyuncusunu unutmayıp yıllar sonra harika bir vefa örneği sergileyen gençler, sanatçıyı kimsenin daha önce yapmadığı bir şekilde kapak yıldızı yaparak onore etmişlerdi.
Görselin hangi filmden alındığıyla ilgili uzun bir araştırma yaptım. 28 Mart 1966 tarihli Siz Mecmuası‘nda rastladığım, baş rollerini Ayhan Işık – Fatma Girik ikilisinin oynadığı Namusum İçin (Yön: Memduh Ün) filminin tanıtımında Mehmet Ali Akpınar’ın albüm kapağındaki kostümü giymiş olduğunu fark ettim. Filmi henüz izleme şansım olamadığından bu kare direk o filmden alınan bir görüntüdür diyemem. Yüzlerce filmde rol almış bir oyuncunun aynı kostümü başka bir filmde de giymiş olması elbette ihtimal dahilinde.
Yaptıkları müziği ancore ismiyle tanımlayan ve kolektif bir çalışmaya imza atan grubun 11 şarkıdan oluşan albümleri kaset ve cd formatında piyasaya sürülmüştü. Bu güzel yapıta emek veren kadro şöyleydi :
Barış Uysal : Bas Gitar
Emrah Yıldırım : Davul
Efe Arat : Vokaller
Oğuz Altundağ : Gitar
Süha Kilvaş : Gitar
Can Pehlivanlı : Brutal Vokaller, Vokaller
Albüm sonrası lokal sahnede konserler vermeye devam eden Something’s Wrong !, bir süre sonra beklenmedik şekilde ”albüm çıkarmayı başardıktan sonra dağılan gruplar” lanetine kurban giderek tarihin tozlu sayfalarına karışmıştı. Kısa ama etkili kariyerleri, sonradan gelen benzer tarzdaki gruplar için ilham kaynağı olmuştu. Aradan yirmi bir yıl geçmiş olsa da albümdeki sound’ları hala taptaze ve hala kulakları mest edici nitelikte.
2012’de reunion konserleriyle hayranlarını memnun etmişler fakat bu ikinci birliktelik ilkinden daha kısa sürmüş ve herhangi bir albüm çalışmasına dönüşememişti. İkinci dönüşte tişört üzerine de bastırdıkları grubun adeta alamet-i farikası haline gelen siyah beyaz logolarında yine Mehmet Ali Akpınar vardı.
Yazımı bir temenni ile noktalayayım. Dört bir yana dağılan grup elemanlarının tekrar bir araya gelip Something’s Wrong ! çatısı altında müzik üretmeleri her ne kadar zor görünüyor olsa da o güzel zamanların hatrına bu nefis albüm, plak canlanması yaşadığımız bugünlerde umarım LP formatında da basılır. Geçen yıl itibariyle digital ortamlarda dinlenebilir hale gelen albüme plak formatı şüphesiz ki çok yakışır. Burada topu Hammer Müzik‘in patronu Haluk Ataklı Ağabeyimize atmış olalım. Belki sesimizi duyar da böyle bir projeye start verir belli mi olur? Klasik temennimle bitireyim; Yeşilçam’la, müzikle ve de sağlıcakla kalın.
Bonus: Albümden en sevdiğim şarkı, değerli vaktini ayıran siz kıymetli okurlarım için gelsin.
Bir sonraki yazımda yeniden buluşmak dileğiyle. Sevgiler…
Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç – Aralık 2021